ΑΘΛΗΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος, νέος προπονητής της ΔΟΞΑΣ, στην πρώτη του συνέντευξη: «Στόχος είναι να κερδίζουμε κάθε Σάββατο»

Συνέντευξη στην
Βιβιάννα Βαρδή

Ανέλαβε πρόσφατα το τιμόνι της Δόξας, αμέσως μόλις αποχαιρέτησε με πικρία την ΑΕΚ, την ομάδα που κατάφερε να ανεβάσει στην Α1 κατηγορία, την ομάδα που επαγγελματικά τον μεγάλωσε. Έχει γυρίσει σελίδα; Ο χρόνος θα δείξει. Όταν κάποιος συναντήσει για πρώτη φορά τον Βαγγέλη Ζιάγκο θα καταλάβει τι σημαίνει επαγγελματίας. Ιδιαίτερα σοβαρός, με μια σιγουριά για το τι θέλει και τι σκέφτεται να κάνει στην ομάδα που ανέλαβε, αλλά και με πλήρη επίγνωση για το τι μπορεί να αντιμετωπίσει. Είναι λίγες οι μέρες που βρίσκεται στο νησί το οποίο μπορεί να ήξερε πολύ καλά , λόγω και της γειτονικής Θεσπρωτικής του καταγωγής, του όμως τώρα καλείται να ηγηθεί της ΔΟΞΑΣ που είναι ένα αθλητικό σύμβολο για την περιοχή. Τον συναντήσαμε μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας του με την ομάδα. Στο γραφείο του στο κλειστό μόλις είχε τελειώσει την προπόνηση. Η συζήτηση μαζί του, αν και νωρίς για να αναφερθεί σε λεπτομέρειες του αγωνιστικού μέρους, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μίλησε για τους στόχους του, αλλά και για την ΑΕΚ … Για το τι σκέφτεται να κάνει και πώς να λειτουργήσει στην καινούρια του ομάδα.
* Αφού σας καλωσορίσουμε στην Λευκάδα μοιραία η πρώτη ερώτησή μας είναι για το πώς είδατε την ομάδα στο πρώτο της παιχνίδι με εσάς στο τιμόνι…

Είναι μια ομάδα η οποία διαθέτει ένα roaster που συνδυάζει σχετικά ισορροπημένη εμπειρία, νεανικότητα και κίνητρο. Είναι παιδιά τα οποία έχουν φάει με το κουτάλι τα γήπεδα των κατηγοριών αυτών. Ξέρουν πάρα πολύ καλά και τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες της κατηγορίας. Επίσης, και αυτό είναι σημαντικό, ότι είναι άλλα παιδιά από πίσω με νεανικότητα και ταλέντο. Νομίζω ότι αυτά τα δύο δημιουργούν ένα σύνολο αρκετά ισορροπημένο. Σκοπός δικός μου είναι να πατήσω πάνω στην δουλεία που έγινε μέχρι τώρα, να μην καταργήσουμε, αλλά να χτίσουμε και να ενισχύσουμε το οικοδόμημα που ξεκίνησε το καλοκαίρι προσθέτοντας κάποια στοιχεία της δικής μου φιλοσοφίας.

Η απόφασή σας να αναλάβετε τη Δόξα;

Νομίζω πλέον κάθε επαγγελματίας προπονητής , που σέβεται τον εαυτό του και την δουλεία του θέλει να δουλεύει σε ένα εργασιακό περιβάλλον που πληροί κάποιες προδιαγραφές. Συγκεκριμένα να υπάρχει μια σοβαρή, φερέγγυα και αξιόπιστη διοίκηση που αποδεδειγμένα και έμπρακτα να αγαπάει την ομάδα της και αυτά που κάνει. Το δεύτερο είναι να υπάρχει ένα roaster ποιοτικό που να μπορείς να κάνεις πράγματα. Το τρίτο είναι να υπάρχει στόχος, αν αυτός ο στόχος είναι και πρωταθληματικός ακόμα καλύτερα. Το κίνητρο είναι ακόμα μεγαλύτερο. Και το τέταρτο είναι να υπάρχουν συνθήκες, καλές συνθήκες εργασίας. Νομίζω ότι και οι τέσσερις προϋποθέσεις εδώ πληρούνται, στο μέγιστο βαθμό. Οπότε η απόφαση δεν ήταν δύσκολη.

Και όλα αυτά δεκαοκτώ χρόνια μετά την πορεία σας στην ΑΕΚ. Γυρίζετε οριστικά σελίδα;

Η ΑΕΚ είναι κομμάτι της ζωής μου, δηλαδή αν υπολογίσουμε τον φετινό μισό ως 19ο χρόνο, μαθηματικά είναι ακριβώς η μισή μου ζωή. Γεννήθηκα επαγγελματικά εκεί, ωρίμασα επαγγελματικά εκεί, ανδρώθηκα επαγγελματικά εκεί. Και είναι κομμάτι της ζωής μου. Ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει ζωή.

Υπάρχει πικρία για τον τρόπο που φύγατε.

Ναι υπάρχει πικρία για τον τρόπο γιατί φέραμε εις πέρας ένα καθήκον ιερό με την επιστροφή της ομάδας στην Α1 κατηγορία, κάτω από τρομερά δύσκολες συνθήκες. Ένιωθα και την ηθική υποχρέωση αλλά είχα και την επιθυμία ο ίδιος με την επιστροφή της ομάδας στην Α1 να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Έμεινε όμως ημιτελές για διάφορους λόγους.

Αναλαμβάνετε μια ομάδα που ήδη έχει ξεκινήσει τις αγωνιστικές. Τι σκέφτεστε να κάνετε;

Καταρχήν πατάμε πάνω στο πολύ καλό κλίμα, εσωτερικά, στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά και ο συνάδελφος τον οποίο διαδέχτηκα. Ξεκινάμε από αυτό το κομμάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Για ένα μαραθώνιο είκοσι έξι παιχνιδιών το κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας είναι βασική προϋπόθεση, για να μπορείς να χτίσεις πάνω σε αυτό. Στο αγωνιστικό κομμάτι προτεραιότητα θα δοθεί στο αμυντικό κομμάτι, στο οποίο φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες αδυναμίες, και στην ατομική και στην ομαδική συμπεριφορά της ομάδας. Αλλά και στην επίθεση. Στόχος είναι να ανεβάσουμε μια ταχύτητα. Και στο ανοιχτό γήπεδο να επιδιώξουμε το ελεύθερο καλάθι που δεν ήταν προτεραιότητα στο παιχνίδι της ομάδας μέχρι τώρα .

Έχετε σκοπό για κάποια ενίσχυση της ομάδας, ενδεχομένως για κάποιες μεταγραφές;

Συζητήσεις με την διοίκηση γίνονται. Αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμα. Θέλουμε οποιαδήποτε απόφαση παρθεί να γίνει πολύ μεγάλη προσοχή, χωρίς βιασύνη και πίεση χρόνου.

Παρ’ ολ’ αυτά είναι δύσκολη και εντελώς διαφορετική η διαχείριση μιας ομάδας της επαρχίας, που μπορεί να έχει μια καλή και σταθερή πορεία, όμως αντιμετωπίζει άλλες δυσκολίες από αυτές των ομάδων των μεγάλων πόλεων…

Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα κομμάτι το οποίο με απασχολεί. Οι άνθρωποι της διοίκησης φρόντισαν με το που πάτησα το πόδι μου να εγκλιματιστώ και να καταλάβω τις ιδιαιτερότητες μιας τέτοιας κατάστασης. Νομίζω κι εγώ ότι μέρα με την μέρα εγκλιματίζομαι. Αισθάνομαι μια φιλόξενη προδιάθεση . Το ζητούμενο για μένα, ανεξάρτητα τις ιδιαιτερότητες, είναι το να υπάρχει πάντα στενή σχέση ανάμεσα στο σύλλογο και την τοπική κοινωνία. Να αγκαλιάζει ο κόσμος την προσπάθεια, να μην κρίνει μόνο από το αποτέλεσμα. Να είναι πάντα δίπλα στα εύκολα και στα δύσκολα. Νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο.

Γνωρίζετε πολύ καλά ένα άλλο κομμάτι που λέγεται υποδομές, εδώ υπάρχει η ακαδημία της ΔΟΞΑΣ, τι θα προτείνατε;

Σε αυτή τη φάση δεν είναι δουλειά και αρμοδιότητα δική μου να κάνω κάποιες παρατηρήσεις ή επισημάνσεις. Το σίγουρο είναι πως έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στον επαγγελματικό αθλητισμό, και η ΔΟΞΑ επαγγελματικό αθλητισμό κάνει σε αντρικό επίπεδο, έχει στόχο πρωταθληματικό, έχει παιδιά που ζουν από το μπάσκετ. Τους καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, την διαμονή τους, το φαγητό τους. Άρα μιλάμε για επαγγελματικό αθλητισμό. Να σημειωθεί δε ότι ο αθλητισμός δεν είναι έξω από όλο αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια σαν χώρα. Δεν είναι σε μια γυάλα απομονωμένος, νομίζω ότι η παραγωγή του γηγενούς στοιχείου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την βιωσιμότητα ενός συλλόγου. Δηλαδή ένας σύλλογος αν θέλει να πάει μακριά και να έχει διάρκεια πρέπει αν είναι συνεπής στο κομμάτι της παραγωγής. Πρέπει πάντα να δίνεται έμφαση στις υποδομές. Γηπεδικές εγκαταστάσεις απ’ ότι βλέπω υπάρχουν , το θέμα είναι να υπάρχει διάθεση από πλευράς διοίκησης να δοθεί έμφαση και σε αυτό το κομμάτι.

Με αφορμή την αναφορά σας στην οικονομική κρίση, πόσο πιστεύετε ότι ένα επαγγελματικό Σωματείο, όπως είναι η ΔΟΞΑ, μπορεί ν αντέξει;

Νομίζω, παρά τα όσα κακά έχει δημιουργήσει αυτή η κατάσταση στους ανθρώπους αλλά και στον αθλητισμό, έχει φέρει ένα καλό. Έχει βάλει τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Έχουν αλλάξει πια οι υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις των επαγγελματιών του χώρου και πλέον γίνεται μια πιο σφιχτή και ορθολογική οικονομική διαχείριση. Πιστεύω πάντα ότι μια ομάδα μπορεί να πρωταγωνιστεί , δεν είναι το οικονομικό πάντα πρώτο. Γιατί με μια σωστή ορθολογική διαχείριση των οικονομικών με μια σωστή οργάνωση από κάτω, καθημερινότητας και λειτουργίας της ομάδας και με την επιλογή του σωστού ανθρωπίνου δυναμικού, στις κατάλληλες θέσεις, πιστεύω ότι μια ομάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει.

Είναι νωρίς να σας ρωτήσουμε για τους φετινούς στόχους σας;

Στόχος είναι να κερδίζουμε κάθε Σάββατο.