ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο Τέρενς Κουικ για την Ένωση Επτανήσων

 

“Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης θα ήθελα να μεταφέρω θερμά συγχαρητήρια στην Εκκλησία μας και σε όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τιμούν κάθε χρόνο το ιστορικό γεγονός της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, με άσβεστο ενθουσιασμό, με συνέπεια και σεβασμό, προσφέροντας έτσι το πολύτιμο δώρο της ιστορικής θύμησης στους παλαιότερους και το δώρο της ιστορικής γνώσεως για τη μοναδικότητα του Επτανησιακού πολιτισμού στις νεότερες γενιές.

Θα ήθελα όμως και προσωπικά να σας ευχαριστήσω, που αυτήν την ξεχωριστή μέρα για την πατρίδα μας, έχω την τιμή και τη χαρά να βρεθώ ανάμεσά σας, και να ζήσω από κοντά τις εορταστικές εκδηλώσεις, που αντικατοπτρίζουν το πολιτιστικό υπόβαθρο και τη θρησκευτική κατάνυξη του πολυτάλαντου και πολυσχιδούς Επτανησιακού χαρακτήρα.

Δίχως άλλο, σήμερα είναι μια ημερομηνία σταθμός για την ιστορία του Ελληνισμού, μια ιστορική επέτειος, αφού στις 21 Μαΐου του 1864 σφραγίστηκε η ένωση των Επτανήσων με τη Μητέρα-Ελλάδα, μετά από έξι και πλέον αιώνες κατοχής από τις ξένες δυνάμεις. Και εάν το Αιγαίο αποτέλεσε κοιτίδα ανάπτυξης του ελληνικού πολιτισμού, το Ιόνιο Πέλαγος ήταν αναμφισβήτητα ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Ελληνισμού και της Δύσης δια μέσω των αιώνων, προσφέροντας αμφίδρομα πολιτιστικά οφέλη και μπολιάζοντας την ήδη ισχυρή ελληνική ταυτότητα των Επτανησίων με τα εκλεπτυσμένα στοιχεία της Δυτικής κουλτούρας. Αποτέλεσμα αυτού του «παντρέματος», αυτής της επικοινωνίας και ανταλλαγής νέων ιδεών, ήταν η σταδιακή ανάδειξη των Ιονίων νήσων σε κοιτίδα υψηλής τέχνης και πολιτισμού.

Τα Ιόνια νησιά, από τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο έως την Κέρκυρα, τα Κύθηρα, την Ιθάκη και τους Παξούς, λειτούργησαν ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, ως φυσική γέφυρα επικοινωνίας της Ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, και ως δίαυλος εισόδου όλων των νέων πολιτικών και καλλιτεχνικών ρευμάτων αλλά και κοινωνικών αναζητήσεων της Ευρώπης, που εκφράστηκε με όλες τις μορφές της τέχνης, την ποίηση, τη μουσική, το θέατρο, την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική. Αμέτρητες οι σημαίνουσες προσωπικότητες που ξεχώρισαν στα Επτάνησα και δραστηριοποιήθηκαν διαπρέποντας σε όλο το φάσμα των τεχνών, των επιστημών και της πολιτικής. Ποιόν να πρωτοαναφέρω?  Από τον μεγάλο μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό  που κάτω από τον βράχο του Μπόχαλη στη Ζάκυνθο έγραψε τον Ύμνο στην ελευθερία, έως τον σπουδαίο Κερκυραίο μουσικοσυνθέτη Νικόλαο Μάντζαρο που τον μελοποίησε για να γίνει τελικά ο Ελληνικός Εθνικός μας Ύμνος, ο ύμνος της συγκίνησης, του σεβασμού που προκαλεί μόνο ανατρίχιασμα, υπερηφάνεια και δέος στο άκουσμα του. Να αναφερθώ στους Λευκαδιώτες Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και Άγγελο Σικελιανό? στον Ζακυνθινό Ανδρέα Κάλβο? στις αγιογραφίες του Νικόλαου Δοξαρά και του Νικόλαου Κουτούζη? Πραγματικά δεν υπάρχει τέλος στη λίστα διακεκριμένων προσωπικοτήτων του Επτανησιακού Πολιτισμού.

Επίσης από την Επτανησιακή γη γεννήθηκαν οι πρώτοι επαναστάτες και οι πρώτες επαναστάσεις. Ο αγώνας για την Ένωση βρήκε τον καλύτερο εκφραστή του το 1848, στο φιλελεύθερο κίνημα των Ριζοσπαστών της Κεφαλονιάς που έμελλε να αναπτυχθεί και να γίνει το κλειδί προς την ανεξαρτησία από τις ξένες δυνάμεις οι οποίες στο όνομα της «προστασίας» κρατούσαν δέσμιους τους Επτανήσιους στερώντας τους το δικαίωμα επανασύνδεσης με την Ελλάδα.

Μέσα από λαϊκές εξεγέρσεις πολυετείς αγώνες, θυσίες, τόλμη, ελληνορθόδοξο φρόνημα και λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς ξεχωριστών και φωτισμένων προσωπικοτήτων,  φτάσαμε σήμερα, 152 χρόνια μετά, τα Επτάνησα και μαζί τους όλη η Ελλάδα, να γιορτάζουμε την ανεξαρτησία τους και την ενσωμάτωση τους με την Μητέρα-Πατρίδα.

Και μια μέρα σαν και τη σημερινή υπενθυμίζει σε όλους τους Έλληνες το ιστορικό χρέος που έχουμε απέναντι στους αγωνιστές μας, το χρέος να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, να υπερασπίζουμε την ελευθερία που με τόσους κόπους οι πρόγονοι μας πάλεψαν να κατακτήσουν, να προασπίζουμε την χριστιανική ορθοδοξία και την εκκλησία η οποία έδωσε πολύ αίμα για τους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας, και πάνω απ’ όλα να εργαζόμαστε ενωμένοι πέρα από κόμματα και κυβερνήσεις για μια καλύτερη πατρίδα.

Όλοι μας, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, ανεξαρτήτως προσωπικών συμφερόντων, οφείλουμε να εργασθούμε με υπομονή και συναδέλφωση για το αμοιβαίο καλό αυτού του πολύπαθου αλλά περήφανου και φωτισμένου τόπου. Η Ελλάδα έχει ξαναπεράσει φουρτούνες και εμείς είμαστε εδώ σήμερα για να την οδηγήσουμε με υπομονή μέσα από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον σε ήρεμα νερά και σε μια σταδιακή πορεία ανάταξης, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει η διαφάνεια, η πρόοδος, η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Όλοι εσείς εδώ, είστε η ζωντανή απόδειξη της ανθεκτικότητας του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνική ιστορίας, της επιβίωσης της χριστιανικής ορθοδοξίας, μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη χαρά που μου δώσατε να μοιραστώ μαζί σας αυτήν την ξεχωριστή μέρα για την πατρίδα μας. Χρόνια πολλά!”