ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο Νίκος Καββαδάς δημιουργός ιστοσελίδας για όλα τα μουσεία της χώρας – Μιλά στο lefkadapress

Πόσα μουσεία μπορεί να έχει η χώρα μας; Πόσα μικρά ή μεγάλα που δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξή τους ; Πόσα μικρά ιστορικά και πολιτιστικά διαμάντια που δεν ξέρουμε καν που βρίσκονται ; Έχουν καταγραφεί ποτέ; Υπάρχουν συγκεντρωμένες πληροφορίες ; Μπορεί κάποιος να περιπλανηθεί στο διαδίκτυο και να βρει πλήρη καταγραφή των Μουσείων μας; Πόσες ερωτήσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα… Και τις απαντήσεις δίνει ο δικός μας , ο Νίκος Καββαδάς που μετά από μια σοβαρή εθελοντική προσπάθεια έφτιαξε κάτι μοναδικό. Μια πλατφόρμα για τα μουσεία όλης της χώρας. Η ιστοσελίδα museumfinder.gr βγήκε πριν λίγες ημέρες στον αέρα… Πόσο σημαντική αυτή η προσπάθεια και πόσο επίπονη. Ο Νίκος Καββαδάς μίλησε στο Lefkadapress γι αυτή τη νέα του προσπάθεια η οποία αν στηριχτεί μπορεί να γίνει κάτι πολύ μεγάλο και πολύτιμο για την χώρα μας Και πρέπει να στηριχτεί:

Ερ. Πως ξεκίνησε όλο αυτό;

Τα μουσεία πάντα ασκούσαν μια δύναμη πάνω μου λόγω της συμπυκνωμένης γνώσης, των εικόνων και των εμπειριών που μου προσέφεραν. Κάποια στιγμή αποφάσισα να ανταποδώσω αυτές τις όμορφες στιγμές και έτσι γεννήθηκε το museumfinder.gr

Αφορμή αποτέλεσε η διαπίστωση που έκανα κατά την διάρκεια της δημιουργίας του τουριστικού οδηγού για την Λευκάδα www.golefkas.gr, ότι στον τόπο μας αυτή την στιγμή υπάρχουν 18 μουσειακοί χώροι και πολύ σύντομα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί αφού κάποιοι σύλλογοι του νησιού δουλεύουν για την δημιουργία μουσείων. Αναρωτήθηκα λοιπόν αν ο μικρότερος νομός της Ελλάδας έχει τόσα μουσεία, τότε πόσα μουσεία έχει όλη η χώρα.

Προσπάθησα να βρω την απάντηση στο διαδίκτυο και διαπίστωσα ότι η μόνη σχετική ιστοσελίδα ήταν η πλατφόρμα www.odysseus.culture.gr του Υπουργείου Πολιτισμού που δυστυχώς περιέχει πληροφορίες για τα μουσεία που ανήκουν στο Υπουργείο και κάποια επιλεγμένα ιδιωτικά και συλλογικά μουσεία. Επίσης η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει δημιουργηθεί πριν από χρόνια και η χρήση της είναι αδύνατη σε φορητές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα και tablets.

Αποφάσισα λοιπόν να δημιουργήσω μια σύγχρονη ιστοσελίδα με σκοπό να καλυφτεί αυτό το κενό στην οποία θα μπορούν να καταχωρηθούν όλα ανεξαρτήτως τα μουσεία της Ελλάδας.

Ως έμπνευση για την δημιουργία του Museum Finder αποτέλεσε η τιτάνια προσπάθεια του κ. Μανώλη Παπαθανασίου ο οποίος από το 2012 έως σήμερα, συγκέντρωσε (και συνεχίζει να το κάνει), τα κάστρα της Ελλάδας στην ιστοσελίδα www.kastra.eu

Ερ. Πόσος καιρός χρειάστηκε μέχρι να βγει στον αέρα

Η δημιουργία του Museum Finder ξεκίνησε τον Απρίλη του 2017 και από τότε προσπαθώ καθημερινά να αφιερώνω έστω και μισή ώρα, προκειμένου να περνάω μουσεία, να απαντάω στα μηνύματα που μου στέλνουν οι χρήστες ή να κάνω τεχνικές εργασίες στην πλατφόρμα.

Ερ. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετώπισες;

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν κυρίως τεχνικές αλλά με αρκετό διάβασμα κατάφερα και προχώρησα. Παρόλα αυτά μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζω ακόμα είναι ότι αρκετά μουσεία δεν έχουν καθόλου παρουσία στο διαδίκτυο και έτσι η συγκέντρωση πληροφοριών για αυτά είναι σχεδόν αδύνατη. Επίσης μιας και δεν έχω επιστημονικές γνώσεις μουσειολογίας, δυσκολεύτηκα αρκετά στην κατηγοριοποίηση των μουσείων.

Επειδή το Museum Finder είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια η οποία για την ολοκλήρωση της απαιτεί γνώσεις πληροφορικής και μουσειολογίας θα ήταν ευχής έργο αν υπήρχε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η πρωτοβουλία μου ώστε να μπορέσουν να εργαστούν για τον σκοπό αυτό ένας προγραμματιστής, ένας μουσειολόγος ή αρχαιολόγος, δυο μεταφραστές αγγλικών και δυο άτομα για την καταχώρηση των μουσείων.

Μέχρι τότε βέβαια θα συνεχίσω με τις δικές μου δυνάμεις και θα βασίζομαι στην στήριξη των εθελοντών που ήδη έχουν ξεκινήσει να καταχωρούν τα μουσεία της περιοχής τους, καθώς και στους εκπροσώπους μουσείων οι οποίοι μπορούν να καταχωρήσουν μόνοι τους τα μουσεία για τα οποία είναι υπεύθυνοι. Φυσικά η καταχώρηση μουσείων είναι δωρεάν.

Αλήθεια , πόσα μουσεία έχει όλη η Ελλάδα;

Καλή ερώτηση. Αποκλείεται να απαντηθεί ακριβώς.

Η αφορμή για το ξεκίνημα της παρούσας ιστοσελίδας υπήρξε η εντυπωσιακή διαπίστωση ότι η ιδιαίτερη πατρίδα μου η Λευκάδα, διαθέτει 18 για την ώρα μουσειακούς χώρους.

Αν λοιπόν ένα μικρό νησί του Ιονίου έχει τόσα μουσεία, τότε πόσα μουσεία έχει όλη η Ελλάδα;

Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο θα προσπαθήσει το Museum Finder να απαντήσει με την βοήθεια σας!

Πως αναζητώ ένα μουσείο;

Η χρήση του Museum Finder είναι πραγματικά πολύ εύκολη και κατανοητή σε όλους, έτσι κάθε χρήστης μπορεί να εντοπίσει και να βρει πληροφορίες για κάποιο μουσείο της Ελλάδας. Για τον σκοπό αυτό αρκεί να χρησιμοποιήσει την μπάρα αναζήτησης που βρίσκεται στην κορυφή κάθε σελίδας. Εκεί μπορεί να γράψει μια λέξη κλειδί σχετική με το μουσείο που αναζητεί ή να βρει το μουσείο που ψάχνει βάσει κατηγορίας.

Επίσης η αναζήτηση υποστηρίζει την εύρεση μουσείων ανά Νομό ή Δήμο της Ελλάδας.

Ειδικά για τους χρήστες που επισκέπτονται το Museum Finder από το κινητό τους ή άλλες φορητές συσκευές, υπάρχει και η δυνατότητα γεωεντοπισμού, δηλαδή η δυνατότητα να ελέγξουν ποια μουσεία υπάρχουν γύρω από το σημείο που βρίσκονται την δεδομένη στιγμή!

Τι πληροφορίες θα βρω για κάθε μουσείο;

Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για κάθε μουσείο διαφέρουν αναλόγως με τις πληροφορίες που είχε στην διάθεση του ο δημιουργός της καταχώρησης του κάθε μουσείου στο Museum Finder. Γενικά πάντως οι πληροφορίες που έχει στην διάθεση του ο χρήστης είναι φωτογραφίες και σύντομη περιγραφή του μουσείου και των εκθεμάτων του,  πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνα, email κλπ), λεπτομέρειες για το κόστος εισόδου αλλά και χάρτη με το ακριβές σημείο του μουσείου.

Επίσης ο χρήστης μπορεί να στείλει μήνυμα στο επίσημο email του μουσείου (αν διαθέτει) καθώς και να δει την διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει έξω από την πόρτα του μουσείου!

Ο κάθε χρήστης μπορεί να αξιολογήσει κάθε μουσείο και να αφήσει το σχόλιο του.

Πως συγκεντρώνονται τα μουσεία;

Αυτό είναι το πιο δύσκολο στοίχημα που έχουμε βάλει. Εκ των πραγμάτων η καταγραφή και η συγκέντρωση όλων των μουσειακών χώρων της Ελλάδας σε μια ιστοσελίδα είναι δύσκολη υπόθεση για αυτό και βασιζόμαστε στην καλή θέληση των υπεύθυνων, των ιδιοκτητών αλλά και όσων αγαπούν τα μουσεία. Ο κάθε χρήστης λοιπόν, έχει την δυνατότητα να καταχωρήσει ένα μουσείο δωρεάν είτε είναι υπεύθυνος για αυτό, είτε απλά γιατί διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο μουσείο δεν υπήρχε στο Museum Finder.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι κάθε χρήστης που καταχωρεί ένα μουσείο στην ιστοσελίδα μας έχει στην συνέχεια και την δυνατότητα να επεξεργαστεί τα στοιχεία του μουσείου αλλά και να δημιουργήσει εκδηλώσεις σχετικές με το μουσείο αλλά και προσφορές, οι οποίες εφανίζονται στην αρχική σελίδα του Museum Finder και κοινοποιούνται στα κανάλια της ιστοσελίδας μας στα social media.

 Αν και είναι ακόμη νωρίς ποια είναι η ανταπόκριση;

Προς μεγάλη μου έκπληξη και χωρίς ακόμα να έχει γίνει καμία προώθηση του Museum Finder εκτός από ένα δελτίο τύπου που έστειλα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες από τις οποίες οι περισσότερες δεν το δημοσίευσαν καν, έχει ξεκινήσει να υπάρχει ανταπόκριση από εθελοντές που καταχωρούν τα μουσεία της περιοχής τους αλλά και από τους εκπροσώπους μικρών και ιδιωτικών μουσείων που επικοινώνησαν μαζί μου προκειμένου να καταχωρηθούν στην ιστοσελίδα.

Ελπίζω το ενδιαφέρον να αυξηθεί σύντομα, ιδιαίτερα από τους εκπροσώπους μουσείων οι οποίοι μέσω του Museum Finder θα μπορέσουν να προωθήσουν το μουσείου το οποίο εκπροσωπούν αλλά και θα είναι σε θέση να δημοσιεύουν εκεί, τις επερχόμενες εκδηλώσεις και τις προσφορές των μουσείων τους.

Βιβιάννα Βαρδή