Ο εορτασμός των Θεοφανίων ….

Χωρίς την παρουσία του Μητροπολίτη Λευκάδος κ. Θεόφιλου, λόγο της ίωσης που τον ταλαιπωρεί έγινε φέτος ο Αγιασμός των υδάτων στην παραλία της Λευκάδας. Ο Βίκτορας από την Βουλγαρία ήταν αυτός που κατάφερε να πιάσει το Σταυρό που τόσο πολύ ήθελε… Μάλιστα βούτηξε και τις τρεις φορές στην θάλασσα στην αγωνία του να είναι αυτός που θα τον παραδώσει στον ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως π. Ιωαννίκιο. Και τα κατάφερε. Την τρίτη φορά ανάμεσα στους έξι γενναίους που βούτηξαν ήταν αυτός που έπιασε το Σταυρό. Ο καιρός βοήθησε, παρά το τσουχτερό κρύο, να τηρηθεί και φέτος το έθιμο και να βουτήξουμε τα πορτοκάλια μας στα Αγιασμένα ύδατα… Και του χρόνου…

Το έθιμο των πορτοκαλιών

Ιδιαίτερο έθιμο της πόλης της Λευκάδας κατά τη διάρκεια του Αγιασμού των υδάτων είναι τα πορτοκάλια.
Με την τρίτη κατάδυση του Σταυρού οι πιστοί που κρατούν στα χέρια τους δυο-τρία πορτοκάλια δεμένα με σπάγκο, τα βουτούν στη θάλασσα. Ύστερα τα παίρνουν στο σπίτι τους για ευλογία, ενώ το ένα από αυτά παραμένει για όλον τον χρόνο στα εικονίσματα του σπιτιού χωρίς να μουχλιάσει.
Τον επόμενο χρόνο τα πορτοκάλια αυτά, κατά τη διάρκεια της κατάδυσης του Σταυρού, θα τα πετάξουν στη θάλασσα, ενώ μετά θα βουτήξουν τα καινούργια.Και αυτό το έθιμο θεωρείται κατάλοιπο της Ενετοκρατίας.
Τότε η τελετή της κατάδυσης γινόταν στο παλιό υδραγωγείο της πόλης. Σ’ αυτή την περιοχή υπήρχαν τα κτήματα των γαιοκτημόνων της εποχής εκείνης γεμάτα εσπεριδοειδή και κυρίως πορτοκαλιές. Οι ευγενείς λοιπόν, προφανώς για να ευλογηθεί η παραγωγή τους, συνήθιζαν να ρίχνουν τα πορτοκάλια μέσα στο καθαγιασμένο νερό και κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε το έθιμο αυτό.

About LefkadaPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*