ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο δήμαρχος Λευκάδας στο Lefkadapress για το κλείσιμο της 8ης Μεραρχίας

Ο δήμαρχος Λευκάδας , Κώστας Δρακονταειδής, μίλησε στο lefkadapress και την Κυριακή Θειακού, για το πρόβλημα που έχει προκύψει με το κλείσιμο της 8ης Μεραρχίας:

Καταρχήν είναι μια υπόθεση 50 χρόνων. Με βάση απόφαση του Εφετείου που βγήκε το 2013 εμείς κινηθήκαμε και ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες που οφείλαμε να κάνουμε και στους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες βγήκαν συγκεκριμένες αποζημιώσεις . Σε όλη αυτή τη διαδικασία οι ιδιοκτήτες συμμετείχαν γιατί προσέφευγαν απέναντι σε διοικητικές πράξεις που εκτελούνταν και οι προσφυγές αυτές είχαν απορριφθεί.
Η πράξη αναλογισμού που έγινε στην περιοχή κυρώθηκε το 2017 από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Στη συνέχεια εμείς προχωρήσαμε τις διαδικασίες και για το να οριστεί τιμή μονάδος στα δικαστήρια και έχουμε υποβάλλει και σχετικό αίτημα. Αυτή την αξία που προκύπτει δεν την αποδέχονται οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες διότι θέλουν να αποζημιωθούν για το σύνολο της αξίας του ακινήτου τους που ήταν 2.600 τετραγωνικά ενώ η πράξη αναλογισμού τους βγάζει 1500 περίπου τετραγωνικά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμείς ολοκληρώσαμε όλες τις πράξεις .
Ως Δήμος μπορούμε να πληρώσουμε για αυτά τα οποία η πράξη αναλογισμού βγάζει και φυσικά και με βάση την τιμή μονάδος που θα οριστικοποιηθεί στο δικαστήριο και θα συζητηθεί αν δεν κάνω λάθος στις 19 Απριλίου. Αυτή τη στιγμή όμως με το κλείσιμο του δρόμου και αφού επαναλαμβάνω εμείς έχουμε κάνει ότι διοικητικά μπορούσαμε να κάνουμε, σε μια ιστορία ξανά λέω για δεύτερη φορά 50 χρόνων νομίζω με την απόφαση του κλεισίματος του δρόμου δεν μπορούν να κερδίσουν τίποτα, διότι εγώ ως Δήμαρχος ούτε ο Δήμος συνολικά νομιμοποιείται να δώσει ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία η συγκεκριμένη με τον καθορισμό της τιμής μονάδος, που θα μπορούσαμε να πληρώσουμε ένα ποσό της τάξεως των 350.000 ευρώ περίπου,  που είχε βγει με την πράξη αναλογισμού εάν οι ίδιοι αποδέχονταν αυτό το ποσό.
Οι ίδιοι όμως προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, άρα εμείς δε μπορούμε να πληρώσουμε. Το κλείσιμο του δρόμου δεν ξέρω για πόσο διάστημα θα κρατήσει, δεν τους προσφέρει και στους ίδιους τίποτα. Θεωρούν ότι πιέζουν τον Δήμο, επαναλαμβάνω όμως πως έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες και δεν μπορούμε εμείς να δώσουμε ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση αφού δεν αποδέχθηκαν την αρχική πρόταση της πράξης αναλογισμού. Μόνο ταλαιπωρία γεννούν στον κόσμο και το δια ταύτα στην υπόθεση είναι ότι εγώ αισθάνομαι από την δική μου την μεριά και ως Δήμαρχος και η δημοτική αρχή συνολικότερα έκανε αυτό που όφειλε να κάνει και που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Από εκεί και πέρα και οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες μες την πράξη τους αναλαμβάνουν την δική τους ευθύνη και φυσικά τα δικαστήρια θα αποφασίσουν για όλα αυτά.
Το κλείσιμο του δρόμου δημιουργεί τεράστια προβλήματα γιατί από εκεί περνούν όλα τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού. Στη περιοχή και στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία υπάρχουν κάδοι υπόγειοι απορριμμάτων και θα υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια. Επίσης δυσκολεύει αφάνταστα και τους περίοικους όπως τα καταστήματα και γενικώς υπάρχουν και σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια. Να το πω με ένα παράδειγμα: η άμεση πρόσβαση της πυροσβεστικής ή η ανάγκη μιας και δίπλα είναι το νοσοκομείο του να περνούν τα ασθενοφόρα.
Όλα αυτά συνιστούν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας που κατά τη γνώμη μου πρέπει, οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε αυτό το βήμα να τα μετρήσουν γιατί είναι κόστος στην κοινωνία. Δεν είναι κόστος αν νομίζουν πως  το πληρώνει προσωπικά ο Δήμαρχος.
Σε 15 – 20 ημέρες περίπου θα εκδικαστούν τα οριστικά ασφαλιστικά μέτρα.”