ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μύρισε Επτάνησα στην παλιά Βουλή

Βίκυ Λέανδρος & Ηλίας Λογοθέτης

Το απόγευμα της Κυριακής το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε από λάμψη. Λάμψη Επτανησιακή από προσωπικότητες που εκπροσωπούν επάξια τα νησιά μας και που μας κάνουν περήφανους. Η Παλιά Βουλή φιλοξένησε για 3η χρονιά στην επιβλητική της αίθουσα ανθρώπους της τέχνης, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας από όλα τα νησιά της Επτανήσου. Από την Κέρκυρα μέχρι τα Κύθηρα. Από τους Παξούς μέχρι την μικρή μας Ιθάκη… Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας έκανε για ακόμη μία φορά τη διαφορά. Κατάφερε να συγκεντρώσει όλους τους επιφανείς Επτανήσιους που στην επαγγελματική τους πορεία έχουν καταφέρει να κάνουν περήφανο αυτό τον πρωτοποριακό τόπο και να αναδείξουν με κάθε τρόπο τις αξίες και το μεγαλείο των νησιών μας. Το lefkadapress ήταν εκεί… Η βραδιά ξεκίνησε με το χαιρετισμό της προέδρου της Ένωσης Επτανησίων, Ελένης Κονοφάου και από το ποιητικό δρώμενο με τίτλο «Ἄστραψε φῶς κι ἐγνώρισεν ὁ νιὸς τὸν ἑαυτό του»
σε σκηνοθετική επιμέλεια  του  Πέτρου Γάλλια με τους:  Γιώργο Βλάχο, Κατερίνα Γεωργάκη και Πέτρο Γάλλια

Και η απονομή ξεκίνησε από την Κέρκυρα με την μοναδική Βίκυ Λέανδρος να παραλαμβάνει το βραβείο της με τη σεμνότητα αλλά και το μεγαλείο του καλλιτέχνη που έχει αγγίξει υψηλά στάνταρ. Ο Έκτορας Μποτρίνι ο άνθρωπος που . όπως είπε , όλα ξεκίνησαν από την Κέρκυρα όταν φτιάχτηκε το πρώτο του εστιατόριο το υπέροχο Etrusco … Η πλημμυρισμένη αίθουσα περίμενε με ανυπομονησία τους Παξούς…. Και αυτό γιατί βραβευόταν ο εκ μητέρας Παξινός , Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Λίγες μόλις ημέρες μετά την avant premier της δεύτερης ταινίας του “Ένας άλλος κόσμος”. Χαρούμενος και Επτανήσιος έδειξε να είναι ο Χριστόφορος . Μίλησε για την επιστροφή στους Παξούς. Για τα παιδικά του ταξίδια στο νησί και για τη νοσταλγία του… Τα φλας άστραψαν και ο ίδιος δεν χάλασε χατήρι σε κανέναν. Τι να πει κανείς για την άλλη βράβευση των Παξών; Τον Σπύρο Κατσίμη . Το δημοσιογράφο, τον συγγραφέα. Τα λόγια θα ήταν λίγα.  Και ήρθε η σειρά της Λευκάδας. Και όλη η αίθουσα χειροκροτούσε για ώρα στο άκουσμα του ονόματος του Ηλία Λογοθέτη… του Φρούφαλου, κατά το Λευκαδίτικον. Αν και τον διεκδικούν όλα τα Επτάνησα…, όπως είπε με το μοναδικό χιούμορ που διαθέτει, η καρδιά του χτυπάει δυνατά για την Λευκάδα…Το βραβείο παρέλαβε από τον αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, Σπύρο Αρβανίτη.

Η επόμενη λευκαδίτικη βράβευση ήταν για έναν άνθρωπο που δε ζει πια αλλά εξακολουθεί να βοηθάει, να στηρίζει, να βρίσκεται πάντα δίπλα στις δύσκολες στιγμές της Λευκάδας αλλά και όλης της Ελλάδας. . Μια από αυτές ήταν και ο πρόσφατος σεισμός. Και δεν ήταν άλλος από τον αείμνηστο Σπύρο Σκλαβενίτη, των γνωστών super market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ που η Λευκάδα ήταν το πιο γλυκό σημείο αναφοράς της ζωής του. Αυτό πέρασε και στα παιδιά του που σήμερα συνεχίζουν το έργο του. Η κόρη του Μαρία φανερά συγκινημένη παρέλαβε το βραβείο και μίλησε για τον λευκαδίτη πατέρα της, για την  Λευκάδα της καρδιάς τους. “θα είμαστε πάντα δίπλα στην Λευκάδα, είπε, γιατί έτσι μας έμαθε ο πατέρας μας. Και παρά το ότι μεγαλώσαμε στον Πειραιά νοιώθουμε ότι η ζωή μας ξεκινά από την Λευκάδα”. Το βραβείο παρέδωσε στην Μαρία Σκλαβενίτη ο βουλευτής, Θανάσης Καββαδάς.

Η Κεφαλονιά τίμησε φέτος τον Άκη Τσελέντη. Τον επιστήμονα που καθημερινά επιβεβαιώνεται για τις τοποθετήσεις του. “Οι σεισμοί πρέπει να είναι φίλοι μας εκεί στα Επτάνησα, είπε. Χάριν στους σεισμούς έχουμε αυτές τις πανέμορφες παραλίες ενώ μίλησε για την αξιοπρέπεια του Κεφαλονίτη απέναντι στο καταστροφικό πέρασμα του Εγκέλαδου. Δεύτερος Κεφαλονίτης ο Θάνος Ασκητής, νευρολόγος, ψυχίατρος ειδικευμένος σε θέματα σεξουαλικής υγείας. Η Ιθάκη βράβευσε τον εκπαιδευτικό Ιωάννη Καραντζή αλλά και τον γιατρό και υγειονομικό που έχει διαπρέψει στο εξωτερικό, Κωνσταντίνο Ροσόλυμο. Η Ζάκυνθος τίμησε μια γυναίκα που της αξίζουν χίλια μπράβο. Την επιχειρηματία, Μάυρα Βαγιωνή – Στασινοπούλου. Την ιδιοκτήτρια και εμπνεύστρια των καταστημάτων φρέσκων καλλυντικών, Fresh line με 250 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, που όλα αυτά ξεκίνησαν από τις απλές συνταγές της Ζακυνθινιάς γιαγιάς.

Συγκινητική η στιγμή για την αίθουσα όταν η μητέρα του έτερου , εκ Ζακύνθου , του διεθνούς φήμης τενόρου, Δήμου Φλεμοτόμου παρέλαβε την τιμητική διάκριση για το παιδί της ευχαριστώντας του οργανωτές. Ο Μανώλης Καλοκαιρινός, ο επί χρόνια Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και διευθυντής της Α’ Χειρουργικής κλινικής του Γενικού Κρατικού Αθηνών, από τα Κύθηρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. “Είναι Ο γιατρός μας”, έλεγαν όσοι ήρθαν στην παλιά Βουλή για να τον τιμήσουν. Και αυτό αρκούσε για την προσωπικότητα από το Τσιρίγο. Από τα Κύθηρα τιμήθηκε και ο μεγάλος επιστήμονας στο χώρο της οφθαλμολογίας, Μηνάς Κορωναίος, ο οποίος αν και τα Ελληνικά του ήταν ελάχιστα, μίλησε για το έργο του Βαρώτσου “ο δρομέας”, που είδε όταν έφτασε στην Ελλάδα . Μοναδική στιγμή βέβαια και η βράβευση του αείμνηστου Άγγλου ευεργέτη του φεστιβάλ κλασσικής μουσικής των Παξών ,   John Gough, που χάρη στο όραμά του ξεκίνησε αυτό το μοναδικό φεστιβάλ πριν από 26 χρόνια. Το βραβείο παρέδωσε στην υπεύθυνη του φεστιβάλ η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος, Πέτρος Κουμπλής.

Βιβιάννα Βαρδή