ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Α. Μίχας, Διοικητής νοσοκομείου Λευκάδας: ” Παραλάβαμε ένα νοσοκομείο υπό κατάρρευση – Τι λέει για το νέο νοσοκομείο.

Παραλάβαμε ένα νοσοκομείο σχεδόν υπό κατάρρευση “, ήταν τα πρώτα λόγια του Διοικητή του νοσοκομείου, Άρη Μίχα στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. “Για τον κόσμο της Λευκάδας και για μένα προσωπικά που υπηρετούσα στο νοσοκομείο της Πρέβεζας και είχα προσωπική γνώση του τι συνέβαινε στο νοσοκομείο Λευκάδας, είναι δύσκολο να ξεχάσουμε την κατάρρευση που είχε επέλθει στο νοσοκομείο, ειδικά τα χρόνια 2013, 2014 και το μισό 2015. Συνεχείς αποχωρήσεις γιατρών και εργαζομένων είχαν φέρει το νοσοκομείο στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το νοσοκομείο κρατήθηκε, ειδικά το καλοκαίρι του 2015, χάρη στην αυτοθυσία που έδειξαν οι γιατροί , το νοσηλευτικό προσωπικό και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που υπερέβαλαν εαυτούς. Χάρη σ αυτούς και μόνο κρατήθηκε το νοσοκομείο ανοιχτό.” , τόνισε …Και μιλάμε για ένα νοσοκομείο που το 2016 στα εξωτερικά του ιατρεία πέρασαν 37.000 άτομα.

 

Ο κ. Μίχας αναφέρθηκε στην Ορθοπεδική κλινική που είχε ουσιαστικά κλείσει και τώρα είναι με τρεις γιατρούς και σε λίγο θα έρθει και τέταρτος με μόνιμη θέση, επεσήμανε την προσπάθεια που έγινε και το νοσοκομείο έχει καρδιολόγο, αλλά και τις 12 θέσεις μόνιμων γιατρών που έχουν δρομολογηθεί οι κρίσεις τους ώστε το νέο νοσοκομείο να είναι επανδρωμένο όσο γίνεται καλύτερα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μίλησε επίσης για την τραγική για την υγεία ενέργεια του τότε υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου να καταργήσει θέσεις από τους Οργανισμούς των νοσοκομείων …

Μίλησε για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα από τότε που ανέλαβε καταθέτοντας αριθμούς και κάνοντας συγκρίσεις.

Από τις αρχές του 2016 άρχισε να σταθεροποιείται κάπως η κατάσταση και να ανατάσσεται σιγά – σιγά. Ειδικά από το Β’ εξάμηνο του 2016 αρχίζει η ανοδική πορεία του νοσοκομείου, κυρίως στο κομμάτι που αφορά την στελέχωσή του σε ανθρώπινο δυναμικό. Σε γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Το 2015 στο νοσοκομείο Λευκάδας υπηρετούσαν 174 εργαζόμενοι συνολικά. Τέλος του 2016 από τους 174 φτάσαμε τους 196. Μία αύξηση 22 ατόμων.Σε αυτούς περιλαμβάνονται μόνιμοι και επικουρικοί”, θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας. Οι γιατροί από τους 25 είναι τώρα 31 , σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μίχας. Το 2015 είχαμε 20 μόνιμους και πέντε επικουρικούς. Το 2016 έχουμε 20 μόνιμους και 11 επικουρικούς. Μίλησε φυσικά για την έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών που είναι μόνο δύο. “Δυστυχώς η πλειοψηφία των νέων γιατρών ξενιτεύεται όπου οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές είναι πολύ καλύτερες . Ειδικά δε τα Περιφερειακά νοσοκομεία έχουν τεράστια έλλειψη ειδικευομένων που είναι οι γιατροί πρώτης γραμμής ουσιαστικά. ”

Οι γιατροί που ήρθαν στο νοσοκομείο Λευκάδας από τον Αύγουστο του 2016 είναι : Ένας επικουρικός γιατρός με ειδικότητα καρδιολόγου (για τρία χρόνια), ένας επικουρικός ακτινοδιαγνώστης, ένας οδοντίατρος και ένας μόνιμος Ορθοπεδικός. Ο κ. Μίχας τόνισε ότι το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη του, που έγινε στο νοσοκομείο αυτό το διάστημα ήταν η επαναλειτουργία της καρδιολογικής κλινικής. Πρόσφατα έγινε η κρίση και του τρίτου καρδιολόγου (μόνιμος) ο οποίος μέσα στον Ιανουάριο θα αναλάβει καθήκοντα. “Έτσι θα καλύπτεται όλο το μήνα με εφημερίες  η καρδιολογική κλινική”, είπε ο κ. Μίχας.  “Το δεύτερο επίσης σημαντικό που θεωρώ είναι η επαναλειτουργία της ορθοπεδικής κλινικής. Έχουμε δύο επικουρικούς ιατρούς και ένα μόνιμο. Περιμένουμε δε τον τέταρτο Ορθοπεδικό που θα είναι μόνιμος” . Στην παθολογική κλινική έχουμε τρεις γιατρούς. Δύο παθολόγους συν ένα γενικό γιατρό . Την επόμενη Παρασκευή έχουμε συμβούλιο για την κρίση ενός Παθολόγου ακόμη. Μέσα στο μήνα θα έχουμε και την πρόσληψη ακόμη ενός παιδιάτρου. “, ενημέρωσε ο κ. Μίχας. “Στόχος μας είναι να υπάρχει καθολική , ισότιμη και δωρεάν  πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Πρέπει και θέλουμε να είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη χωρίς να κοιτάζουμε τις κοινωνικές τάξεις. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι και ποιοτικές οι παροχές. Γι αυτό χρειάζονται επενδύσεις. Και σε ανθρώπινο δυναμικό και φυσικά σε οικονομικό επίπεδο. Βέβαια το νοσοκομείο Λευκάδας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο εν όψει της μεταφοράς του στο νέο νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο με μεγάλες απαιτήσεις. Γι αυτό βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με την ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) και με το υπουργείο για την προκήρυξη μέχρι το Μάρτιο 12 θέσεων μόνιμων γιατρών. Ζητάμε ακτινολόγο, νεφρολόγο, χειρουργό, γυναικολόγο, ψυχίατρο, δύο παθολόγους, ώστε στις βασικές ειδικότητες να είμαστε πλήρως καλυμμένοι” .

Ο κ. Μίχας απάντησε και σε ερώτησή μας σχετικά με τη λειτουργία των κλινικών μιλώντας χαρακτηριστικά για την γυναικολογική κλινική που μέσα σε ένα χρόνο …έκανε μόνο μία γέννα σε αντίθεση με τις άλλες κλινικές που λειτουργούν υποδειγματικά όπως είναι η αύξηση τριών θέσεων στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης. Επίσης στο επόμενο διάστημα θα έρθει ακόμη ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ…

Αξονικός – Νέο Νοσοκομείο

Ο κ. Μίχας αναφέρθηκε στην έγκριση του νέου αξονικού τομογράφου για το νέο νοσοκομείο μια …και δεν υπήρχε καν ως αγορά στο πακέτο του νέου νοσοκομείου. “Είχε ξεχαστεί”, είπε ο κ. Μίχας με νόημα. Πρόκειται για νέο αξονικό τομογράφο 16 τομών. Η προκήρυξη έγινε και ήδη έχει αγοραστεί το μηχάνημα. “Διαμορφώθηκε τώρα δε ο χώρος για το νέο αξονικό στο καινούριο νοσοκομείο μια και δεν προβλεπόταν καν στην  αρχική μελέτη. Οι άνθρωποι δηλαδή έφτιαχναν ένα νέο νοσοκομείο χωρίς αξονικό τομογράφο. Το ποσόν δε για την αγορά του που φτάνει περίπου τις 300.οοο ευρώ δόθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Από το ίδιο πρόγραμμα δόθηκε ακόμη ένα εκατομμύριο ευρώ για έργα τα οποία ούτε και αυτά είχαν προβλεφθεί για τη σύνδεση με τα δίκτυα που θα υλοποιήσει ο δήμος. Αυτό θα φέρει πίσω λίγο το έργο. Το νοσοκομείο θα είναι έτοιμο και επανδρωμένο μέχρι τον Μάιο. Όμως πιθανόν να καθυστερήσει 2-3 μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες που δεν είχαν προβλεφθεί.   “. 

ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας)

Στο νέο νοσοκομείο θα έχουμε ΜΕΘ με έξι κρεβάτια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για την Λευκάδα όσο και για την γύρω περιοχή, είπε ο κ. Μίχας. “Αναβαθμίζει γενικά την Υγεία όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά πανελλαδικά που ο κόσμος ψάχνει εναγωνίως να βρει κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής θεραπείας. Αυτό όμως προϋποθέτει ακόμη μεγαλύτερο αγώνα από εμάς γιατί από τα έξι κρεβάτια για να δουλέψουν τα τέσσερα απαιτούνται 24 άτομα προσωπικό. “