ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Mamameli: Food Blogger …για διαβητικούς & …κοιλιοκάκη

Της
Βιβιάννας Βαρδή

Η Σοφία Τσιακάλου είναι εφοριακός και εργάζεται στην Δ.Ο.Υ της Πρέβεζας. Την γνώρισα όταν βρέθηκα με τους σπουδαστές του ΙΕΚ μαγειρικής της Λευκάδας. Είναι μία από αυτούς. Είναι όμως ξεχωριστή. Εκτός από πολύτεκνη μητέρα, εργαζόμενη, σπουδάστρια είναι και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Είναι food blogger. Και δεν είναι μία από τις πολλές με ιστοσελίδα για την μαγειρική και συνταγές. Είναι μοναδική σε αυτό που κάνει. Παρακολουθήστε την συγκλονιστική, για εμάς, ιστορία της.
Το 2013 η μικρή της η κόρη διαγνώστηκε με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και
το 2014 τα δίδυμα αγόρια της (ομοζυγωτικά) διαγνώστηκαν με κοιλιοκάκη.

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη ή εντεροπάθεια από γλουτένη, είναι μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου η οποία προκαλείται από την τοξική δράση της γλουτένης, μιας πρωτεϊνης που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη, σε άτομα με γενετική προδιάθεση…

ΤΙ είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1;

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (διαβήτης τύπου 1, ΣΔΤ1, πρώην ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης) είναι μια μορφή του σακχαρώδη διαβήτη που προκύπτει από την αυτοάνοση καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη…
Κάπως έτσι λοιπόν άλλαξε η ζωή της μαμάς Σοφίας και όλης της οικογένειας. Και εκείνη το αντιμετώπισε δυναμικά. Και τώρα έφτασε στο σημείο να έχει τη δική της ιστοσελίδα το mamameli.gr με συμβουλές και, κυρίως, συνταγές ώστε οι άνθρωποι με τα παραπάνω προβλήματα να μπορούν να απολαμβάνουν τις γευστικές προκλήσεις χωρίς πρόβλημα στην υγεία τους.
« Ξέρετε, είμαι food Blogger αλλά όχι σαν τις άλλες», μου είπε. «Αν διαβάσετε το blog μου θα καταλάβετε τι εννοώ»…
Και το διάβασα και κατάλαβα αμέσως για το πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνει με τη βοήθεια και διατροφολόγου. Και καταλαβαίνεις αμέσως αν διαβάσεις τον πρόλογό της:


Οι ανατροπές στην οικογενειακή μου ζωή τα τελευταία χρόνια ήταν απρόβλεπτες, συγκλονιστικά δύσκολες, αλλά ταυτόχρονα απίστευτα διδακτικές, ελπιδοφόρες ίσως και καινοτόμες.
Οδηγηθήκαμε, ως οικογένεια, σε καινούργιους δρόμους, πρακτικές και μεθόδους σε όλα τα στάδια της καθημερινότητάς μας.
Έμαθα και διδάχτηκα πολλά ως άνθρωπος και ως μητέρα.
Η καθημερινότητά μου δεν είναι πια ποτέ ίδια.
Αυτή την καινούρια καθημερινότητα θέλω να μοιραστώ μαζί σας.
Μαγειρεύω αποκλειστικά χωρίς γλουτένη, προσπαθώντας να τηρώ τις ισορροπίες στους υδατάνθρακες και στα θρεπτικά συστατικά, που είναι, για όλους μας, τόσο απαραίτητα.
Προσπαθώ να πραγματοποιώ, όσα επιθυμώ εγώ και τα παιδιά μου, αλλά και όσα μας υποβάλλει η φαντασία μας.
Όσο συγκλονιστική ή και δύσκολη και αν φαντάζει η διαδικασία αυτή, σας πληροφορώ ότι είναι απολύτως πραγματοποιήσιμη.
Μπορούμε όλοι να πραγματοποιήσουμε τα πάντα.
Μπορούμε να μαγειρέψουμε τα πάντα.
Μπορούμε να απολαύσουμε τα πάντα.”
H mamameli.gr – Σοφία είναι πάντα χαμογελαστή, αισιόδοξη και με τεράστια μαγειρική φαντασία. Η φαντασία της αυτή έχει βοηθήσει τα παιδιά της να μην καταλαβαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα από τα άλλα και παράλληλα τα έχει διδάξει να τρώνε υγιεινά… Και αυτό προσπαθεί να κάνει και με όλους εμάς που γινόμαστε φανατικοί του mamameli.gr . Είναι πρόθυμη να σου πει τα πάντα γύρω από το θέμα γλουτένη που γνωρίζει πολύ καλά και επίσης να σου δώσει τα μυστικά των συνταγών της… Για δύο ολόκληρα χρόνια θα βρίσκεται καθημερινά στην Λευκάδα ως σπουδάστρια του ΙΕΚ όπου τις γνώσεις της θα τις προσαρμόσει στις συνταγές του mamameli.gr