ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μάγεψε ο καθηγητής Νίκος Λυγερός στην εκδήλωση της Μαθηματικής Εταιρείας

O καθηγητής Νίκος Λυγερός είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Όταν κανείς διαβάζει το βιογραφικό του καταλαβαίνει γιατί στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση που οργάνωσε το παράρτημα της Μαθηματικής Εταιρείας στην Λευκάδα με τον ίδιο κεντρικό ομιλητή, συνεπήρε , στην κυριολεξία, το κοινό του. Το θέμα της ομιλίας του εξαιρετικά ενδιαφέρον: «Επιστήμη χωρίς Μαθηματικά είναι ιστορία χωρίς στρατηγική”. Δεν χρειαζόταν να είσαι μαθηματικός για να καταλάβεις το λόγο του, για να σε μαγνητίσει ο λόγος του και μετά από τρεις περίπου ώρες με ομιλία και συζήτηση να μην θέλει να φύγει κανένας από την αίθουσα…

Πως τα μαθηματικά βοηθούν πρακτικά στην ανάγνωση των γεγονότων και της ιστορίας; Τα παραδείγματά του απλά και κατανοητά τα καταλάβαινε ακόμη και ο ακροατής που η σχέση του με τα μαθηματικά …είναι μόνο μέσω των λύσεων που προσφέρουν οι υπολογιστές… Πολλές οι ερωτήσεις και πολλές οι απορίες. Φεύγοντας από αυτή τη διάλεξη είχες καταλάβει και είχες αξιολογήσει όπως θα έπρεπε τα μαθηματικά. Πως είναι στην καθημερινότητά σου με ένα διαφορετικό τρόπο από τις δικές σου μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Μαθηματικής εταιρείας. Τον πρόεδρο, Νίκο Κονιδάρη , την γραμματέα , Βίκυ Τούμπα και όλους όσους στηρίζουν το παράρτημα της Λευκάδας.

Ο Νίκος Λυγερός (βιογραφικό)
Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής Γεωστρατηγικής, Τοποστρατηγικής και Χρονοστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS). Ως καθηγητής μαθηματικών, πληροφορικής, κυβερνητικής, επιστημολογίας, γλωσσολογίας, βιοηθικής έχει διδάξει και διδάσκει στα Πανεπιστήμια της Λυών, της Αθήνας, της Θράκης, στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p)(εξίσωση του Ramanujan, μέσω υπολογιστών).

φωτο: Μαριάννα Ζακυνθινού