Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: H Εθνική Τράπεζα παραδίδει ένα ολοκληρωμένο έργο αξίας άνω του €1.6 εκατομμυρίου στην τοπική κοινωνία.

Παραθέτουμε την αποψινή ομιλία στα εγκαίνια του μουσείου Άγγελος Σικελιανός  του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, που χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσε να αγοραστεί, να αναστηλωθεί και να γίνει μουσείο το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού:

“Ο Άγγελος Σικελιανός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές και λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Καταγράφηκε στο μυαλό όλων μας ως ένας καλλιεργημένος, πολυταξιδεμένος ποιητής με αγάπη για την κληρονομιά μας από την αρχαία Ελλάδα και τη φιλοσοφία και ταυτόχρονα σύγχρονος της εποχής του, εμπλεκόμενος και παρακολουθώντας όλα τα εθνικά και κοινωνικά δρώμενα των δεκαετιών του 1910, 20, 30 και 40. Το έργο του εκτυλίχθηκε παράλληλα με σημαντικές στιγμές και ορόσημα της ελληνικής ιστορίας ενώ είναι αδιαμφησβήτητή η δύναμη και ο ρόλος του έργου του στα χρόνια της κατοχής. Το έργο του αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πράγμα που φαίνεται άλλωστε και από τις 5 υποψηφιότητές του για Νόμπελ.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, καθώς με τα σημερινά εγκαίνια του Μουσείου του Άγγελου Σικελιανού παραδίδεται ένα μεγάλο έργο με μεγάλη σημασία για την ιστορία μας, για τον τόπο αυτό, τη Λευκάδα, αλλά και για εμάς στην Εθνική Τράπεζα.
Η αποκατάσταση της οικίας του Άγγελου Σικελιανού και η λειτουργία της ως μουσείο είναι ένα έργο που σχεδίασε και δούλεψε η ομάδα μας ουσιαστικά την τελευταία δεκαετία.

Τον Νοέμβριο 2014 η Εθνική προχώρησε στην υλοποίηση της αποκατάστασης και διαμόρφωσης του κτιρίου σε Μουσείο βάσει των ειδικών κτιριακών και μουσειολογικών μελετών και σήμερα παραδίδει το έργο στο Δήμο Λευκάδας.
Η καλή διαχείριση της χορηγίας οδήγησε στην παραγωγή μεγαλύτερου αντικειμένου και με απόφαση της Διοίκησης τον Μάρτιο 2017 περιλαμβάνει στη δωρεά και την αναμόρφωση του κηποθέατρου που γειτνιάζει με την οικία. Έτσι, σήμερα παραδίδουμε ένα ολοκληρωμένο έργο αξίας άνω του €1.6 εκατομμυρίου στην τοπική κοινωνία.
Η πρωτοβουλία που μας οδήγησε σήμερα όλους εδώ ανήκει στον Τάκη Αράπογλου, τον τότε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας, ο οποίος αποφάσισε να στηρίξει την ανάδειξη της ιστορικής και ποιητικής κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Άγγελος Σικελιανός.
Στην Εθνική Τράπεζα είναι πεποίθησή μας πως η στήριξη της κοινωνίας και του πολιτισμού διαχρονικά είναι άρρηκτο κομμάτι της ταυτότητάς μας και αναπόσπαστο μέρος του ρόλου μας ως οικονομικού και κοινωνικού πυλώνα της χώρας μας. Στην Ελλάδα των τελευταίων ετών συζητούνται συχνά τα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία. Εξίσου σημαντική με την οικονομική ανάκαμψη είναι και η κοινωνική ανάπτυξη, καθώς μία υγιής οικονομία μπορεί να εδράσει μόνο μέσα σε μία υγιή, ισορροπημένη, ανοιχτή και ευρεία κοινωνία. Στην Εθνική Τράπεζα, συχνά λέμε πως πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί, είτε από μόνος του είτε σε συνεργασία με τους γύρω του για να συμβάλει στη βελτίωση της οικονομίας όσο και της κοινωνίας. Γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας, όμως εξίσου μεγάλη είναι και η ανάγκη στήριξης όλων των αξόνων της κοινωνίας, του πολιτισμού, της επιστήμης, της έρευνας, της νεολαίας, του περιβάλλοντος. Γιαυτό και είναι σημαντικό, ειδικά σε καιρούς κρίσης να στηρίζουμε έργα που αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας και που μπορούν να δώσουν πραγματική ώθηση σε τοπικές κοινωνίες.
Τα σημερινά εγκαίνια είναι αποτέλεσμα της δουλειάς πολλών και αξιόλογων ανθρώπων οι οποίοι έφεραν σε πέρας τόσο το κομμάτι της αποκατάστασης της οικίας όσο και το μουσειολογικό κομμάτι με αποτέλεσμα το μουσείο που παραδίδουμε σήμερα να ανήκει στις βέλτιστες πρακτικές πανευρωπαϊκά.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα της Εθνικής Τράπεζας που δούλεψε πάνω στο έργο, τους εξωτερικούς μας συνεργάτες, τους μελετητές και τους δωρητές των εκθεμάτων. Το άρτιο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα που βλέπουμε και που παραδίδουμε δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή όλων, και για αυτό τους ευχαριστώ.
Ευελπιστούμε πως με την παράδοση του έργου στο Δήμο Λευκάδας συμβάλλουμε στην επιπλέον ανάδειξη της Λευκάδας στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Το γεγονός ότι το Μουσείο σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε με τις ποιοτικότερες προδιαγραφές τόσο όσον αφορά το κτίριο όσο και επιστημονικά αντικατοπτρίζει και τη γενικότερη αντίληψή μας για την ανάγκη αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών της χώρας και τις επενδύσεις σε ποιοτικά έργα ανάδειξης των εθνικών μας πόρων.

About LefkadaPress

One comment

  1. Αγγελος

    Απ τη τσεπη του τα εβαλε..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*