ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κτηματική για την παραλία Μύλος: “Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε τους πολίτες”

Κλειστές πόρτες βρήκαν το πρωί αιρετοί, φορείς και πολίτες που βρέθηκαν στα γραφεία της Κτηματικής και συναντήθηκαν με την προϊσταμένη προκειμένου να της θέσουν το τόσο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με τις ξαπλώστρες στην παραλία του Μύλου. “Πράξαμε τα νόμιμα” εισέπραξαν από την προϊσταμένη η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πάρει πίσω καμία απόφαση μια και , όπως τόνισε, όλα έγινα “με το γράμμα του νόμου”… Έδειξε να μην έχει καταλάβει τη διαφορά της συγκεκριμένης παραλίας από όλες τις άλλες που έχουν μπει ξαπλώστρες και για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η έντονη αντίδραση. Επίσης επεσήμανε στο δήμαρχο ότι ο δήμος έχει εισπράξει γι αυτή τη μίσθωση ήδη.

Διαβάστε μερικούς από τους σημερινούς διαλόγους για να καταλάβετε:

Δήμαρχος : Σας έχουμε στείλει μια επιστολή, εδώ στην Κτηματική Υπηρεσία όπου σας εκφράζουμε την αντίθεση μας για την άδεια που έχει εκδοθεί για την εκμίσθωση της παραλίας διότι δεν τηρούνται οι όροι από τον ιδιώτη .
Βουλευτής : Πάντα σε διάφορα τέτοια θέματα μεταξύ  Δήμου και τις Κτηματικής Υπηρεσίας υπήρχε μια συνεννόηση.  Σας ρωτώ αν τώρα υπάρχει η όχι; Το 2016 το δημοτικό συμβούλιο είχε κάνει εξαίρεση για την ενοικίαση στην παράλια του Μύλου γι αυτό και τώρα εμείς ζητάμε να γίνει ανάκληση διότι δεν πρέπει να γίνει αυτή η εκμίσθωση.
Αντιπεριφεριάρχης : Η ερώτηση μου  είναι αν η απόφαση σας και η διαδικασία αυτή για εσάς ως Κτηματική Υπηρεσία ήταν υποχρεωτική ; Για να ξέρουμε αν υπάρχει άλλος τρόπος για να δράσουμε ώστε να γίνει ανάκληση .
Ιδιώτης : Πριν υπογράψετε την σύμβαση αυτή γιατί δεν ρωτήθηκε και η γνώμη των κάτοικων του Αγ. Νικήτα ;
Κτηματική Υπηρεσία : Η κάθε διαδικασία γίνετε με υπουργική απόφαση . Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε τους πολίτες αν ο νόμος ορίζει ότι αυτή η διαδικασία γίνεται με βάση νόμου. Ο κάθε ιδιώτης θα μπορούσε να έρθει να κάνει το ίδιο, αυτό που έκανε ο συγκεκριμένος, από την στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα αυτή. Το Δημόσιο έχει 5-6 παραλίες και πρέπει να τις αξιοποιήσει για να εισπράττει κάποιο εισόδημα.

βουλευτής: Το δημόσιο όμως αυτό το ακίνητο δεν το είχε νοικιάσει ποτέ γιατί να το κάνει τώρα;

Δήμαρχος : Πριν υπογράψετε η δημοτική  αρχή,  σας στέλνει επιστολή και σας λέει ότι η συγκεκριμένη παραλία δεν θέλουμε να νοικιαστεί γιατί το κάνατε;

Κτηματική: Εμείς κάνουμε ότι λέει ο νόμος διότι μετά ο κάθε ιδιώτης που θέλει να κάνει αίτηση για εκμίσθωση θα στραφεί εναντίον μας. Εμείς εκτελούμε ότι λέει ο νόμος .

Δήμαρχος : Η πολεοδομία λέει ότι ο ιδιώτης αυτός για το ακίνητο έχει κάνει παρεμβάσεις στον χώρο που δεν είναι δικός του . Πρώτον έχει ισοπεδώσει και έχει σκάψει και δεύτερον, κατά δήλωση του ιδιοκτήτη, ο βράχος που βρισκόταν εκεί ήταν μεγάλος και έτσι τον έσπασε.

Κτηματική : Ναι έχουμε φωτογραφίες γι αυτό και το ξέρουμε αλλά αφού το έχει νοικιάσει λογικό είναι να το σπάσει διότι και εσείς στο οικόπεδο σας αν έπεφτε βράχος θα κάνατε το ίδιο. Ο κύριος αυτός είχε κάνει αίτηση στην ΕΤΑΔ για να πάρει άδεια για πέργκολα. Η ΕΤΑΔ του απάντησε ότι θα πρέπει πάρεις κάποιες άδειες από την πολεοδομία. Η πολεοδομία του απάντησε ότι δεν χρειάζεται άδεια μέχρι 50 τ.μ, όποτε μπορεί να την κάνει.

Δήμαρχος : Μέχρι εκεί είναι εντάξει αλλά η πολεοδομία όμως λέει τώρα, ότι για να κάνεις κάποιες παρεμβάσεις που ορίζονται από τον νόμο μέχρι 50 τ.μ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ΕΤΑΔ .

Κτηματική : Ο ιδιώτης έστειλα τα χαρτιά στην ΕΤΑΔ και η απάντησε στον ιδιώτη ήταν  ότι αν θέλετε να κάνετε κάποια παρέμβαση θα πρέπει να απευθυνθείτε στην πολεοδομία. Αυτό έγινε και όπως στην Βασιλική ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπου ιδιώτες πήραν την άδεια να ξεκινήσουν , ξεκίνησαν το έργο τους , επένδυσαν αρκετά χρήματα και ξαφνικά η πολεοδομία αφού τους είχε δώσει το οκ τους σταμάτησε. Και αυτό έγινε με ένα e-mail από κάποιον άγνωστο που τους έλεγε ότι εδώ είναι όλα παράνομα γι αυτό πρέπει να σταματήσετε.

Δήμαρχος :Δεν ήταν άγνωστος…

Κτηματική : Για την Βασιλική δεν αντέδρασε κανένας ενώ εδώ γίνεται το αντίθετο. Η Κτηματική την ιδία δουλειά έκανε και σε άλλες περιπτώσεις, όπως Κάθισμα κλπ αλλά μόνο εδώ υπάρχει αυτή η αντίδραση.

Ιδιώτης : Το απαιτεί η κοινωνία να μην μπουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στο Μύλο και γι αυτό έχουμε μαζέψει 4000 χιλ. υπογραφές από επιχειρηματίες , κατοίκους και ιδιαίτερα από τουρίστες.

Κτηματική : Εδώ μιλάμε καταρχήν για δυο θέματα, το ένα είναι για τις ομπρέλες και για τις ξαπλώστρες και το άλλο είναι για το Δημόσιο κτήμα . Για τις ξαπλώστρες έχει πληρώσει και στην ΕΤΑΔ και στον Δήμο το 50% οπότε και ο Δήμος έχει πάρει τα λεφτά. Όλα αυτά είναι 9.000 χιλ. και για τα δυο κομμάτια όπου τα 4.000 είναι της Κτηματικής.

Δήμαρχος :Για το δημόσιο κτήμα εφόσον δεν έχει λάβει όμως σύμφωνη γνώμη από την ΕΤΑΔ που ίσως απαντήσει σύντομα, εσείς λοιπόν αφού έχει γίνει παρέμβαση επί φυσικού εδάφους και την έχει διαπιστώσει η πολεοδομία γιατί δεν παρεμβαίνετε;

Κτηματική : Γιατί να παρεμβαίνουμε εμείς αφού το μισθωτήριο είναι της ΕΤΑΔ , η ιδία η ΕΤΑΔ έχει ενημερωθεί για τις παρεμβάσεις και θα απαντήσει γι αυτό.

Δήμαρχος : Γιατί και εσείς σαν υπηρεσία δεν παρεμβαίνετε και δεν στέλνετε ένα έγγραφο που να λέτε στην ΕΤΑΔ αφού δεν έχετε δώσει ακόμη σύμφωνη γνώμη και, όπως μας λέει η πολεοδομία, ο κύριος  αυτός έχει κάνει παρέμβαση κατά φυσικού εδάφους, εσεις  δεν κάνετε κάτι  να λάβετε τα μέτρα σας;
Κτηματική : Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε

Κτηματική : Για την επιστολή σας που στείλατε εσείς σήμερα το πρωί εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε ρίσκο και να απαντήσουμε στην θέση της ΕΤΑΔ αφού αυτά τα έγγραφα τα έχουμε στείλει ήδη στην ΕΤΑΔ. Αλλά εμείς σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να απευθυνόμαστε στην ΕΤΑΔ και να λέμε ότι με αυτό το έγγραφο  που έστειλε ο Δήμος και η τοπική κοινωνία πρέπει εσείς να κάνετε ανάκληση. Αυτό είναι δικό της θέμα και εμείς δεν μπορούμε να πούμε στην ΕΤΑΔ τι θα κάνει. Τα έγγραφο που μας στείλατε το έχει και είναι δικό της θέμα το τι θα απαντήσει. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω.

Αντιπεριφεριάρχης : Εάν εμείς όπως είμαστε εδώ απευθυνθούμε στην ΕΤΑΔ με τα ιδία έγραφα μπορεί να κάνει ανάκληση ;

Κτηματική : Μπορεί να κάνει ανάκληση αλλά πιστεύω πως δεν θα το κάνει.

Βουλευτής : Ως Κτηματική Υπηρεσία εσείς προτείθεστε να κάνετε ανάκληση ;

Κτηματική : Δεν γίνεται να κάνουμε ανάκληση όποτε δεν θα το κάνουμε.
Το κομμάτι που έχει παραχωρήσει η Κτηματική είναι για  δύο χρόνια ενώ η ΕΤΑΔ το κομμάτι τις είναι για τρία έτη με δυνατότατα να ανανέωσης άλλα δύο  έτη. Τρία ευρώ το τ.μ. θα είναι το μίσθωμα από την Κτηματική στην παραλία του Μύλου.