ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η Κέρκυρα συναντά εικαστικά την Λευκάδα

Κερκυραίοι και Λευκαδίτες στο μουσείο Λευκάδιου Χέρν

΄Ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά εγκαινίων. Μια βραδιά που η Κέρκυρα πέρασε την γέφυρα και συνάντησε την Λευκάδα εδώ στο Πνευματικό Κέντρο όπου τα έργα των Κερκυραίων και Λευκαδίων σύγχρονων ζωγράφων ενώνουν για πρώτη φορά την εικαστική διαδρομή των καλλιτεχνών των δύο αυτών νησιών. Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα που είχαν οι άνθρωποι της Πινακοθήκης της Κέρκυρας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού  προγράμματος ICE που υλοποιεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να συναντηθεί ο Ιόνιος Πολιτισμός μέσα από τα έργα της Πινακοθήκης με σύγχρονους ζωγράφους , στα δύο αυτά νησιά. Δεκαοκτώ (18) έργα Κερκυραίων ζωγράφων και επτά (7) Λευκαδίων κοσμούν από χθες την αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου της Λευκάδας. Παράλληλα μεγάλα banner με έργα της Πινακοθήκης της Κέρκυρας και της Λευκάδας θα συναντήσουμε κρεμασμένα  σε γωνιές στην πόλη…

Όποιος επισκεφθεί την έκθεση θα θαυμάσει την υδατογραφία του Λευκαδίτη Φίλιππου Πανάγου δίπλα στην υδατογραφία του Κερκυραίου  Πέτρου Στραβοράβδη,  το έργο του Λευκαδίτη  Σωτήρη Θεριανού από τη σειρά ΖΕΝ, δίπλα στην γυναικεία φιγούρα του Κερκυραίου , Κώστα Μηνά και τόσα άλλα διαφορετικών τεχνοτροπιών αλλά με το ίδιο Ιόνιο φως. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε αντιπροσωπία από την Κέρκυρα με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Νικολούζο , την αρμόδια δημοτική σύμβουλο, Μαρία Μουζακίτη και τον χαράκτη , Δημήτρη Μηλιώτη ο οποίος αντιπροσωπεύει στην ουσία της αυτή την έκθεση μια και είναι από πατέρα Κερκυραίο και μητέρα Λευκαδίτισσα (Φίλιππα) και επιμελήθηκε στο στήσιμο της έκθεσης. O κ. Μηλιώτης εξήγησε στο lefkadapress το σκεπτικό που στήθηκε η έκθεση: “Η έκθεση περιλαμβάνει 18 έργα Κερκυραίων ζωγράφων και 7 Λευκαδίων. Η επιλογή έγινε από σύγχρονους ζωγράφους που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αφήσει έργο τους στην πινακοθήκη. Να έχουν κάνει ατομική έκθεση και να έχουν διαφορετική αντίληψη ο καθένας για την τέχνη. Έχουμε , για παράδειγμα, επτά έργα χαρακτικής τα οποία έχουν εντελώς διαφορετική τεχνοτροπία. Το ίδιο και οι ακουαρέλες. Εντυπωσιάστηκα και από τους Λευκαδίτες ζωγράφους που όλα τα έργα είναι εξαιρετικά. Μου άρεσε, ας πούμε, πολύ το έργο του Σωτήρη του θεριανού , του Πανάγου η ακουαρέλα που είναι μοναδική , του Κώστα Κατωπόδη με τα έντονα παραμυθένια χρώματα, αλλά και το έργο το ασπρόμαυρο του Βαλαμόντε που είναι πολύ πρωτότυπο. Και τα επτά έργα έχουν μία μοναδικότητα.” 

Η δημοτική σύμβουλος της Κέρκυρας, Μαρία Μουζακίτη , συμπληρώνει: “Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρόταση της Πινακοθήκης μας ώστε τα έργα να συναντήσουν το κοινό βγαίνοντας προς τα έξω και επίσης να αρχίσει να συνδέεται η Επτανησιακή Τέχνη. Είναι μια πρώτη προσπάθεια για να συνδεθούν τα δύο αυτά νησιά μια και είμαστε τόσο κοντά. Σκεφτήκαμε και άλλες δράσεις γι αυτή την έκθεση. Όπως τα banner που έχουν κρεμαστεί και στην πόλη της Λευκάδας με έργα και της Κερκυραϊκής αλλά και της Λευκαδίτικης Πινακοθήκης. Αυτό σημαίνει εξωστρέφεια… Τα έργα βγαίνουν στην πόλη και γίνονται οικεία στους πολίτες.”

 

Μιλώντας στο Lefkadapress ο δήμαρχος της Κέρκυρας, Δημήτρης Νικολούζος τόνισε:” Είναι ένα ξεκίνημα συνεργασίας . Η διοίκηση της Πινακοθήκης στην Κέρκυρα και στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ICΕ σκέφτηκε ότι είναι μία καλή ευκαιρία να κάνουμε μία προσπάθεια έργα Κερκυραίων και Λευκάδιων σύγχρονων καλλιτεχνών να έρθουν σε επαφή με το κοινό της Λευκάδας και της Κέρκυρας αντίστοιχα. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει και νομίζω ότι πέρα από περιστασιακές περιοδείες σε όλα τα Ιόνια νησιά δυστυχώς αυτό που μας ενώνει που είναι ο κοινός πολιτισμός και η κοινή πορεία μέσα στην ιστορία και το χρόνο, δεν το έχουμε καθόλου καλλιεργήσει. Θυμάμαι περίπου το 2000 όταν ήμουνα πρόεδρος στο ΔΗΠΕΘΕ της Κέρκυρας έγινε η μία και μοναδική συνεργασία με το αντίστοιχο θέατρο της Ζακύνθου όπου ανεβάσαμε από κοινού μία παράσταση στην Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Και για να διαπιστώσετε και την πολιτική που ασκείται από την Περιφέρεια , τότε είχαμε ζητήσει βοήθεια από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η οποία δε μας δόθηκε ποτέ, σε αντίθεση με το σήμερα. Προφανώς γιατί την τέχνη την θεωρούσαν πιθανόν μία περιττή πολυτέλεια αλλά πιστεύω ότι είναι το μέγιστο κεφάλαιο που έχουμε σαν Ιόνιο. Και είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο κεφάλαιο. Γιατί σε αυτό το κομμάτι της Ελλάδας συνεχίζουν να ζουν κομμάτια του πανάρχαιου ελληνικού πολιτισμού που χάνονται στα βάθη των αιώνων χωρίς αλλοίωση. Και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο γιατί με την αξιοποίησή τους αναπτυσσόμαστε και εμείς σαν κοινωνίες. ” 

Ο δήμαρχος Λευκάδας , Κώστας Δρακοντειδής μας είπε: “Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή επί της ουσίας με τα άλλα νησιά . θεωρήσαμε και με το δήμο της Κέρκυρας αλλά και με την βοήθεια της Περιφέρεια μια και μέχρι τώρα δεν υπήρχε ουσιαστικά επαφή με την έννοια των ανταλλαγών, ότι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν αυτές οι ανταλλαγές. Στόχος μας είναι, και υπάρχουν επαφές και με τα άλλα νησιά, να αναπτύξουμε αυτή την ιδιαίτερη ταυτότητα του Ιόνιου Πολιτισμού. Αυτό που φαίνεται τόσο κοντινό μεταξύ των νησιών θα πρέπει να το κάνουμε και πράξη. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια για την σημαντική και ουσιαστική της βοήθεια αλλά και το δήμαρχο της Κέρκυρας που ανταποκρίθηκε και βρέθηκε στην Λευκάδα, όπως και εμείς στην Κέρκυρα. Είναι ένα πρώτο βήμα σε μία μεγάλη πορεία που θέλουμε να ξεκινήσουμε.”

 

 

Και βέβαια βασικός αρωγός στο να γίνει αυτή η έκθεση αλλά και οι άλλες πολιτιστικές δράσεις είναι η Περιφέρεια και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ICE το οποίο υλοποιεί. Γι αυτό μίλησε στο lefkadapress η αρμόδια Περιφερειακή σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού, Λουκία Κατωπόδη: “Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ICE που ανήκε στην προηγούμενη περίοδο και στην κυριολεξία το προλάβαμε στην εκπνοή του. Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτή την προσπάθεια γιατί έρχεται και κλειδώνει με τις ανάγκες της Περιφέρειας και τη βούληση όλων των αιρετών που είναι στην Επιτροπή Πολιτισμού, να ξεκινήσει αυτή η πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των νησιών. Η εικαστική αυτή εκδήλωση είναι η δεύτερη στην Λευκάδα μια και πρώτη ήταν αυτή με την Κερκυραϊκή χορωδία στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη.”

 

Η “Αγιομαυρίτικη παρέα” ήταν αυτή που έδωσε την Επτανησιακή νότα στα εγκαίνια που έγιναν και με την παρουσία Λευκάδιων καλλιτεχνών. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, Λευκάδας, Κώστας Δρακονταειδής, ο αντιπεριφερειάρχης , Θοδωρής Χαλικιάς, η υπεύθυνη Περιφερειακή Σύμβουλος , Λουκία Κατωπόδη, η δημοτική σύμβουλος Κέρκυρας, Μαρία Μουζακίτη, ο χαράκτης και επιμελητής της έκθεσης , Δημήτρης Μηλιώτης, οι αντιδήμαρχοι, Θανάσης Περδικάρης και Κώστας Σέρβος κ.α

Βιβιάννα Βαρδή