ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

H 1η λαϊκή συνέλευση της δημοτικής αρχής

Τρία ήταν τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε ο δήμαρχος, Κώστας Δρακονταειδής , κάνοντας εισήγηση χθες στην 1η λαϊκή συνέλευση στην Λευκάδα . Τα απορρίμματα , το νερό και τα οικονομικά. Μία λαϊκή συνέλευση στην οποία θα περίμενε κανείς την παρουσία πολύ περισσότερων δημοτών, συλλόγων και επαγγελματιών μια και ήταν πολύ καλή ευκαιρία ώστε να ακουστούν οι προτάσεις, οι ερωτήσεις και οι απόψεις των πολιτών . Να κρίνουν ή και να κατακρίνουν τη δημοτική αρχή σε κάτι που πιστεύουν ότι δεν έχει κάνει σωστά. « Η συνέλευση στην Λευκάδα πραγματοποιείται μετά από πολλές δεκαετίες. Είχαν ξεχάσει οι πολίτες τι σημαίνει να συζητάς για τα προβλήματά τους , να τα ακούς και να βρίσκεις τρόπους για να τα λύσεις. Για να φτάσουμε μέχρι εδώ έχουμε πραγματοποιήσει άλλες 30 παρόμοιες συνελεύσεις στα χωριά της Λευκάδας», τόνισε στο ξεκίνημά του ο δήμαρχος Λευκάδας. Επεσήμανε ότι η λαϊκή αυτή συνέλευση θα έπρεπε να γίνει πριν ένα χρόνο αλλά μετά το σεισμό άλλαξαν οι προτεραιότητες και μπήκαν επιτακτικά πολύ σοβαρά θέματα . Η τοποθέτησή του ξεκίνησε με το τι παρέλαβε στο δήμο. «Η κατάσταση στο δήμο της Λευκάδας σε πολύ συγκεκριμένους τομείς είχε πολύ σοβαρά προβλήματα. Σημειώνω βέβαια ότι χρήματα στην Λευκάδα τα τελευταία χρόνια έπεσαν και έπεσαν αρκετά, χωρίς σχέδιο όμως. Έπεσαν σε μεμονωμένες σημαντικές μεν παρεμβάσεις, που δεν ήταν όμως στοιχείο ενός συνολικότερου σχεδίου που είχε ανάγκη ο τόπος. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τα σημαντικά προβλήματα με σειρά προτεραιότητας», τόνισε ο κ. Δρακονταειδής.

Απορρίμματα 

«πώς να μιλήσει κανείς για ανάπτυξη όταν έχει δίπλα του το σκουπιδότοπο;» , αναρωτήθηκε ο κ. Δρακονταειδής τονίζοντας ότι η πάγια τακτική των περασμένων δεκαετιών ήταν το μπάζωμα των Αλυκών και η δημιουργία νέων χωματερών στα χωριά. Μίλησε για την μέχρι τώρα πορεία του θέματος και αναφέρθηκε στην συνεργασία που επετεύχθη με το δήμαρχο Ανακτορίου για την μεταφορά των δεματοποιημένων σκουπιδιών απέναντι αλλά και την ενέργεια του δήμου να κηρυχθεί η Λευκάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ότι αφορά τα σκουπίδια ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση της Ζακύνθου και της Κέρκυρας. Αναφέρθηκε επίσης στο δεματοποιητή και στην ανάγκη αύξησης των δημοτικών τελών μια και το κόστος λειτουργίας του θα φτάσει τις 730.000 ευρώ το χρόνο. Αναφέρθηκε σε όσους μιλούν για υπέρογκες αυξήσεις λέγοντας ότι διαστρεβλώνουν συνειδητά την πραγματικότητα η οποία είναι αυξήσεις της τάξης των 40 ευρώ περίπου για υψηλές περιοχές και 88 ευρώ για επιχειρήσεις το χρόνο. «Ορισμένοι όμως συστηματικά παραπληροφορούν . Όσοι κάθονται στον καναπέ τους και κάνουν κριτική διαστρεβλώνοντας γιατί δεν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών , θα πρέπει και αυτοί κάποτε να απολογηθούν », είπε ο κ. Δρακονταειδής.

Νερό

«Ζήτησα λίστα από τις υπηρεσίες του δήμου σχετικά με τους μεγαλοοφειλέτες στο νερό. Στους πρώτους δέκα με τα μεγαλύτερα ποσά που όφειλαν (υπήρχαν ορισμένοι που είχαν να πληρώσουν νερό από το 2005) τους κόψαμε το νερό. Αναγκάστηκαν και ήρθαν να κάνουν διακανονισμό με αποτέλεσμα, μέσα στην κρίση τα έσοδα του δήμου από το νερό να έχουν αυξηθεί ακόμη και 35%», είπε ο κ. Δρακονταειδής. Τόνισε ότι ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κοπεί το νερό σε φτωχή οικογένεια και αναφέρθηκε και στο κοινωνικό τιμολόγιο. Μίλησε για τα έργα που έχουν γίνει οι μελέτες και αναζητούν χρηματοδότηση που θα λύσει το πρόβλημα όχι μόνο της Λευκάδας αλλά και των γύρω νομών. Επεσήμανε επίσης ότι ήδη έχει ήδη χαρτογραφηθεί η περιοχή του Αη Γιάννη με τις περισσότερες παράνομες συνδέσεις .

Οικονομικά

«με την προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ληφθεί ένα δάνειο από των παρακαταθηκών και δανείων της τάξης των επτά εκατομ. ευρώ, που εκταμιεύθηκαν τα 5,5 εκατομ, για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις των προηγούμενων δήμων. Εμείς είχαμε διαφωνήσει τότε. Είχε τότε μία επιλογή την οποία είχαμε προτείνει, που ήταν τα ληξιπρόθεσμα που έδινε η τότε κυβέρνηση. Δυστυχώς δεν έκαναν αυτή την επιλογή διότι αυτοί οι δήμοι που πήραν τα ληξιπρόθεσμα δεν πλήρωσαν και τίποτε στο τέλος», είπε ο κ. Δρακονταειδής. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο δήμος δεν είχε ισολογισμούς, ο τελευταίος ήταν του 2011, και δεν μπορεί ένας δήμος να μην έχει καταθέσει Ε9.

Άλλα θέματα

Ο κ. Δρακονταειδής αναφέρθηκε στην μεταφορά της άμμου και την τραγική κατάσταση που βρήκαν μαζί με την Περιφέρεια. Μίλησε επίσης για το κτιριακό θέμα του ΤΕΙ που μετά από δύο χρόνια τώρα καταφέρνουν, όπως είπε, να καταγραφεί στο κτηματολόγιο το Κέντρο Νεότητας , το οποίο είχε παραχωρήσει μεν ο δήμος στο ΤΕΙ αλλά ήταν σαν να μην υπήρχε αφού δεν ήταν πουθενά εγγεγραμμένο.. Η αναφορά του στα ιχθυοτροφεία ήταν ίσως από τις πλέον σημαντικές. Τόνισε ότι η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να κρατήσει το μικρό ιβάρι αλλά να δημοπρατήσει και να μισθώσει το μεγάλο γιατί με τρεις υπαλλήλους δεν μπορεί να ελεχθεί. Είναι ίσως από τις πιο σοβαρές προτάσεις που έχουν γίνει μια και η εφημερίδα μας χρόνια τώρα, με άρθρα του Θανάση Αγγελή πρότεινε ως μοναδική λύση βιωσιμότητας του ιβαριού την μίσθωσή, τουλάχιστον του μεγάλου.
Σε ερώτηση πολίτη για την κατάσταση φιλοξενίας των συγκροτημάτων φολκλόρ απάντησε ότι ο δήμος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις που φτάνουν στο τέλος τους, ώστε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να του παραχωρηθούν οι κατασκηνώσεις του Πασά ώστε να λυθεί μέρος του προβλήματος…
Για τα επιμέρους θέματα της πόλης μίλησε ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος, Άκης Γαντζίας