ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ;

του

Θανάση Αγγελή

Μέσα σε εφτά χρόνια εισάγαμε προϊόντα αξίας 750 δις ευρώ.
Πόσα εξάγαμε και τι εισπράξαμε…..
Μα δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, θα πουν οι περισσότεροι.
Ναι, αλλά γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί ελάχιστοι το γνωρίζουν και από αυτούς ο καθένας στον τομέα του ως παραγωγός.
Πριν λίγο καιρό επισκέφτηκα τον Κώστα στην Πρέβεζα , αγρότη στο επάγγελμα , με καταγωγή από την Λευκάδα. Η κύρια παραγωγή του είναι η καλλιέργεια ντομάτας μέσα σε θερμοκήπια.
Επειδή όμως γνωρίζω τι δεν γνωρίζω, του ζήτησα να πάμε μαζί να δω από κοντά τα θερμοκήπια, μια και ήταν η ώρα που θα πήγαινε εκεί. Δεν το κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση και τον τρόπο που λειτουργούσε η αγροτική του επιχείρηση.
Πρέπει να βγάζεις αρκετά χρήματα, του είπα με το θάρρος που είχα λόγω φιλίας. Χαμογέλασε και ταυτόχρονα άφησε μία σκιά στο βλέμμα του. Έτσι νομίζετε όλοι οι άσχετοι με την καλλιέργεια γης, ότι κονομάμε τρελά λεφτά. Κοίταξε έχω 10 στρέμματα ντομάτας σε θερμοκήπια και ο σπόρος υβριδίου στοίχισε μόνο αυτός περίπου 12.000 ευρώ.
Πόσο;
Φίλε ένα κιλό σπόρος υβριδίου στοιχίζει περίπου 50.000 ευρώ ανάλογα βέβαια με την ποικιλία που μπορεί να ανεβάσει κι άλλο την τιμή. Δηλαδή του λέω είναι ακριβότερος από ένα κιλό χρυσάφι που κάνει περίπου 32.000 ευρώ;
Χωρίς να απαντήσει συνέχισε :
Σχεδόν όλα τα αγροεφόδια τα εισάγουμε από το εξωτερικό.
Αγροτικά μηχανήματα από Γερμανία ,Ιταλία, Ολλανδία, ΗΠΑ.
Υδροπονικό εξοπλισμό από Ολλανδία. Αντλητικά συστήματα Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία. Λιπάσματα Γερμανία, Δανία ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία.
Δίχτυα σκίασης Ιταλία, Ισραήλ.
Σπόροι εισαγωγής στο σύνολο, Ολλανδία ,Ισραήλ, ΗΠΑ, Γαλλία ,Ιαπωνία ,Ιταλία.
Φυτοχώματα από Λιθουανία , Γερμανία, Ολλανδία ,Φινλανδία.
Θερμοκήπια μεγάλο μέρος εισαγωγής Ολλανδία, Ισραήλ, Γαλλία, Ιταλία .
Συσκευαστήρια, ζυγαριές , ψυγεία, συστήματα θέρμανσης-αερισμού όλα εισαγωγής.
Φυτοφαρμακευτικά προϊόντα , όλα μα όλα εισαγωγής από Γερμανία, ΗΠΑ , Ισραήλ.
Ακόμη και τα εργατικά χέρια είναι <<εισαγωγής>> μιας και οι Έλληνες θεωρούμε την χειρονακτική εργασία ντροπή….. ειδικά την αγροκτηνοτροφική.
Για κάθε 10.000 ευρώ που εισπράττω τα 9.000 ευρώ είναι έξοδα με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να πηγαίνει στο εξωτερικό.
Αν δε, μου κάτσει μια χρονιά στραβή λόγω καιρού ,θεομηνία , παρατεταμένη παγωνιά με έξοδα μεγάλα, είναι μείον. Όπως βλέπεις τα πάντα σχεδόν για να παράγουμε ακόμη και από τον πρωτογενή τομέα τα εισάγουμε και γι’αυτό δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στις τιμές. Αν προσθέσεις καύσιμα λιπαντικά κλπ καταλαβαίνεις. Το μόνο που έχουμε είναι η γη ο ήλιος και ο αέρας , αλλά αυτά τα έχουν και οι ανταγωνιστές μας χωρίς να εισάγουν όλα τα άλλα που εμείς πληρώνουμε πανάκριβα για να παράγουμε .Μα καλά τόσα χρόνια ρε Κωστή δεν τα βλέπατε να ζητήσετε από το κράτος μέσω των συνεταιρισμών σας να γίνουν αυτά που έχουν κ οι άλλοι ;
Όχι , γιατί όταν οι άλλοι επένδυαν σε προϊόντα τεχνολογίας για παραγωγή , εμείς ως έξυπνοι , ζητούσαμε μόνο επιδοτήσεις από την Ε.Ε .
Έτσι έγινε παντού σχεδόν σε όλους τους τομείς.
Πάρε τα συνεργεία , γέμισε ο τόπος και ένα εργοστάσιο να κατασκευάζει ποδήλατα δεν έχουμε.
Ακόμη και το ποιο απλά ανταλλακτικά τα κάνουμε εισαγωγή. Γύρισα στη Λευκάδα και στη είσοδο του σπιτιού μου βρήκα ένα νυχοκόπτη , τον κοίταξα και είδα να γράφει MADE IN KOREA!
Φτου : σκουλικομερμηγκότρυπα……

ΥΓ Τουρισμός για Λευκάδα :
Πολλοί γνωστοί με ρωτάνε τι γίνεται με τον Τουρισμό και γιατί δεν έγραψα το καθιερωμένο άρθρο αρχές του χρόνου. Οι λόγοι είναι καθαρά σε συνάρτηση με τα πολιτικά δρώμενα τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το προϊόν που λέγεται Τουρισμός . Αυτή την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές , υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το κλίμα μπορεί να επανέλθει σε προ εκλογών επίπεδα, χωρίς όμως να τα φτάσει, διότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, στις προκρατήσεις , ειδικά για αυτές στην αρχή της σεζόν.
Η θάλασσα πάει αρκετά καλά λόγω νέων αεροπορικών συνδέσεων καθώς και το ενδιαφέρον από Βαλκάνια.
Ευχή όλων είναι να πάμε καλά ως Λευκάδα και Ελλάδα…

Ο-ΝΗΡΙΚΟΣ