Το φαγητό η αιτία του πνιγμού;

Σήμερα το πρωί στο Πόρτο Κατσίκι χάθηκε ένας 57χρονος άνδρας . Πνιγμός,  είναι η αιτία που καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων του ΕΚΑΒ και του Λιμεναρχείου. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για αλλοδαπό ο οποίος διέμενε με την οικογένειά του σε ξενοδοχείο της Πρέβεζας και πήγε στο Πόρτο Κατσίκι μονοήμερη εκδρομή. Επίσης οι οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι πριν μπει στη θάλασσα για το μοιραίο κολύμπι είχε φάει… Η νεκροψία θα δείξει ακριβώς την αιτία όμως επειδή αυτές τις ημέρες οι παραλίες είναι γεμάτες και θα πρέπει να τηρούνται κανόνες για ασφαλή κολύμβηση ένας από αυτούς είναι να μην κολυμπάμε αμέσως μετά το φαγητό:

 

Ναι ή όχι στο κολύμπι μετά το φαγητό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να μπούμε στη θάλασσα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον δυόμισι με τρεις ώρες από τη στιγμή που φάγαμε ή καταναλώσαμε αλκοόλ.

Ποιός είναι ο λόγος;

Το γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι προβληματικό κι επικίνδυνο κι αυτό διότι η καρδιά αναγκάζεται να δουλέψει εντατικά, τόσο για να συνεχίσει την πέψη όσο και για να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο του καρδιακού αλλά και της λιποθυμίας. Κι αν η δεύτερη περίπτωση δε σου φαίνεται επικίνδυνη σκέψου πως ενδεχόμενη λιποθυμία μέσα στη θάλασσα και μάλιστα σε βαθιά νερά ισοδυναμεί με κίνδυνο πνιγμού.

Άρα κολύμπι με άδειο στομάχι; Όχι και σε αυτό

Δεν είναι καλό να κολυμπάμε ούτε με εντελώς άδειο στομάχι, γιατί μπορεί να εξαντληθούμε. Το ιδανικό είναι είτε το κολύμπι 3 ώρες μετά το φαγητό ή ένα ελαφρύ σνακ όπως για παράδειγμα ένα φρουτάκι, μια φρυγανιά ή κάποιο κρακεράκι.

About LefkadaPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*