Ερώτηση Γ. Αμοιρά για την ανεξέλεγκτη χωματερή της Λευκάδας

Διακοπές στην Λευκάδας έκανε φέτος ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμοιράς, και με την επιστροφή του άρχισε και τις ερωτήσεις με θέματα της Λευκάδας. Μετά την ερώτηση για την εκκλησία του Αγίου Μηνά ήρθε τώρα η ερώτηση για τα σκουπίδια στην χωματερή:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
3. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Θέμα: Το χρόνιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης χωματερής στη Λευκάδα.
Κύριοι Υπουργοί,
στις παλιές Αλυκές Λευκάδας, μία παραθαλάσσια περιοχή, η οποία είναι ενταγμένη και στο δίκτυο Natura 2000, υπάρχει εδώ και χρόνια ως «ανοικτή πληγή» μια ανεξέλεγκτη χωματερή. Η εν λόγω χωματερή βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την μαρίνα της Λευκάδας και σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και σχολικά συγκροτήματα της πόλης δημιουργώντας προβλήματα περιβαλλοντικά και δημόσιας υγείας και δίνοντας μία κάκιστη εικόνα στην είσοδο του νησιού.
Η ρύπανση του εδάφους, των υπόγειων και των επιφανειακών υδάτων αλλά και οι συχνές πυρκαγιές που ξεσπούν στην περιοχή κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη χωματερή. Η πρόχειρη και ανεπαρκής λύση που δίνεται μέχρι στιγμής από τους αρμόδιους φορείς σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα για τους κατοίκους και το περιβάλλον είναι η κατά διαστήματα απλή επιχωμάτωση των θαμμένων σκουπιδιών.
Είναι κοινή παραδοχή όλων μας αλλά πρωτίστως των κατοίκων ότι θα πρέπει να δοθεί επιτέλους μία οριστική λύση σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία των πολιτών και την υποβάθμιση του φυσικού τοπίου ενός νησιού που συμβάλει τόσο σημαντικά στον τουρισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Για ποιους λόγους παραμένει αυτή η τουλάχιστον προβληματική κατάσταση στη συγκεκριμένη ΧΑΔΑ της Λευκάδας;

2. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί η συγκεκριμένη ΧΑΔΑ στη Λευκάδα και πότε θα εκλείψουν οριστικά;

3. Ποιος σχεδιασμός υπάρχει για τη διαχείριση των σκουπιδιών του νησιού και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

Αθήνα, 17.10.2016 Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, Β΄ Αθήνας

About LefkadaPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*