ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας … “κηρύσει” την έναρξη των Γιορτών Λόγου και Τέχνης

Έναρξη Γιορτών Λόγου και Τέχνης με διήμερες συζητήσεις για την Λευκάδα και την πρόκληση του Αρχαίου θεάτρου στη θέση «Κούλμος».

Οι ομιλίες της έναρξης ήταν καθοριστικές και όλοι συμφώνησαν στο ότι το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να συνεργαστούν πολλοί φορείς για να  υλοποιηθεί.  Η ανασκαφή καθώς κι η ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του σπουδαίου θεάτρου.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος μίλησε για το συγκριτικό πλεονέκτημα του Πολιτισμού των Ιονίων Νήσων και πως επηρεάζει τους τομείς της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού.

DSC_0075

Ο Υφυπουργός Ιδιωτικών, Δημοσίων Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ  και στη σημασία του πολιτισμού στο σχέδιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Στο τέλος αναφέρθηκε στις συναντήσεις όπου πραγματοποιηθήκαν για το αρχαίο θέατρο Λευκάδας. Το πόσο  σημαντικό είναι αυτό το έργο και για το πώς βάζει τη Λευκάδα τόσο στον χάρτη της Τουριστικής προβολής αλλά μπορεί να δώσει την δυνατότητα να αναγνώσουμε και την ιστορία του νησιού και της περιοχής. Αυτό  το σημαντικό έργο πρέπει να προχωρήσει σε δύο φάσεις , της αποκάλυψης και στην δεύτερη φάση της ανάδειξης και αποκάλυψής του.  Αναφέρθηκε πως θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια και το Δήμο τις επόμενες ημέρες για να δοθεί η πίστωση και να προχωρήσει γρήγορα το συγκεκριμένο έργο.

DSC_0064

Ο Σταύρος Μπένος όπως πάντα καθοριστικός στο λόγο του τόνισε πόσο σημαντικό  είναι η ανάδειξη του θεάτρου αυτού .  Το ΔΙΑΖΩΜΑ με όχημα τους πολίτες και τις ιδέες τους αναπτύσσεται ένα κίνημα πολιτών για τα αρχαία θέατρα  που δυναμώνει και πλουτίζεται κάθε μέρα. Με αυτή τη δυναμική τα μνημεία γίνονται το επίκεντρο δύο σημαντικών ιστορικών συναντήσεων:  με την κοινωνία των πολιτών από τη μια μεριά και με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού,  από την άλλη.  Η κοινωνικοποίηση των μνημείων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος,  είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

DSC_0059

Ο κ Μπένος εξήγησε ότι πρώτα πρέπει να γίνει η προγραμματική σύμβαση, η μελέτη, η επιλογή φορέων. Έτσι μπορούμε να χτίσουμε το τουριστικό προϊόν της Λευκάδας. Μέσω των ΟΧΕ ( Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις). Διαβεβαίωσε ότι το ΔΙΑΖΩΜΑ θα είναι πάντα δίπλα σε αυτή τη προσπάθεια και σε ότι χρειαστεί. Τόνισε όμως και πάλι πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί ή δημιουργηθεί ένας φορέας όπου θα τρέξει το έργο αυτό αλλά και για να φροντίσει για την βιωσιμότητα του μετά το πρόγραμμα.

Ο κ. Μπένος μίλησε από καρδιάς για ένα ονειρικό σχέδιο για το νησί της Λευκάδας.

 

Και ο Ιωάννης Ζηρίνης, εμεπιρογνώμονας σε θέματα Ανάπτυξης στο σωματείο Διάζωμα, ανέπτυξε  για το πώς η Λευκάδα μπορεί να γίνει πολιτιστικός προορισμός.

DSC_0056

Το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με το να συνδυάσει και να αξιοποιήσει και τα άλλα στοιχεία που υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα, εκτός από τα κατά κόρον αξιοποιούμενα «Ηλιος-Θάλασσα», όπως:

  • ιστορική κληρονομιά και μνημεία
  • αξιοθέατα της φύσης
  • ποιοτικά τρόφιμα και γαστρονομία
  • σύγχρονο πολιτισμό και  δημιουργία.

 

Οι βασικές επενδύσεις στα μεγάλα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ σε όλη την επικράτεια βρίσκονται διάσπαρτα πλήθος από μικρότερα αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα νέα μουσεία, αναστηλωμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία σε λιγότερο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς. Μόνο στην περίοδο 2000-13 επενδύθηκαν περί το 1,2 δισ. ευρώ με περισσότερα από 400 έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, καθώς και με περισσότερα από 90 έργα σε μουσεία της χώρας.

Θα μπορούσε άρα να αξιοποιηθεί τόσο το επιχειρηματικό δυναμικό όσο και οι υποδομές πολιτισμού που διαθέτουμε, ώστε σταδιακά από το 2017 κιόλας να προβάλλουμε μια νέα εικόνα του τουριστικού προορισμού «Ελλάδα» που θα ενσωματώνει σε τουριστικές διαδρομές ανακαινισμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία που αφηγούνται γλαφυρά την ιστορία των ανθρώπων που τα δημιούργησαν, ανεξερεύνητες περιοχές με αξιοθέατα της φύσης, γαστρονομικές εξερευνήσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Και όλα αυτά θα συλλειτουργούν σε υποδομές μεταφορών, καταλύματα, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις που θα προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Προτείνεται δηλαδή να παρουσιαστεί στη διεθνή τουριστική αγορά ένα νέο ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, οι «διαδρομές πολιτισμού», εμπλουτισμένο και ποιοτικά πιστοποιημένο που θα στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας στον επισκέπτη ώστε να του μείνει αλησμόνητη.

Το νέο αυτό προϊόν θα επεκτείνει την τουριστική περίοδο & θα αυξήσει τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αλλά και την εγχώρια προστιθέμενη αξία σε αυτήν, θα αφορά και τις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ μπορεί να συμπαρασύρει με ενεργό ζήτηση μια σειρά από τοπικά αλλά και και υπερτοπικά επαγγέλματα. Ολα τα ανωτέρω απαιτούν σχεδιασμό αλλά και συνέργειες μεταξύ των τοπικών συντελεστών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα: Περιφέρεια, δήμοι, τοπικές ενώσεις επαγγελματιών, κοινωνία των πολιτών, μεμονωμένες επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν δημιουργικά και με φαντασία για την επιτυχία του εγχειρήματος. Μια παρόμοια στοχευμένη προσπάθεια μεταξύ των συντελεστών της οικονομίας κάθε περιφέρειας και με την ενεργό υποστήριξη κεντρικών φορέων, που θα μεταφραστεί σε επεξεργασμένο πρόγραμμα σε κάθε επίπεδο διοίκησης, μπορεί να συμβάλει στην επιδιωκόμενη αναπτυξιακή «ανάφλεξη» ήδη από την άνοιξη του 2017.

 

Μια τέτοια πρόταση είναι ρεαλιστική καθόσον και οι 13 περιφέρειες της χώρας έχουν θέσει ως στόχο για την περίοδο 2014-20 την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού. Στον σχεδιασμό για τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του νέου ΕΣΠΑ 2014-20 υπάρχουν τα περιθώρια για επιλογές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στον ποιοτικό τουρισμό με έμφαση στον πολιτισμό. Οι επενδύσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης είναι μικρές, είναι επιλέξιμες και υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια από τα ΠΕΠ. Πού κρύβονται, όμως, οι δυσκολίες για κάτι φαινομενικά τόσο απλό;

 

  • Στη μαγική λέξη «συνέργειες», που χρειάζονται για τη διατύπωση ενός κοινά αποδεκτού οράματος και την εξειδίκευσή του σε πρόγραμμα για κάθε περιφέρεια και για κάθε δήμο.

 

  • Στη «μυρμηγκοδουλειά» που είναι απαραίτητη για να εντοπιστούν οι συγκεκριμένες ανάγκες κάθε επιχείρησης, κάθε μουσείου και μνημείου, κάθε πολιτιστικού δρώμενου και να συμφωνηθούν τρόποι γρήγορης κάλυψής τους με μικρές επενδύσεις και δράσεις που εξυπηρετούν το πρόγραμμα.

 

  • Στον συντονισμό όλου αυτού του δυναμικού που υπάρχει διάσπαρτο σε κάθε περιφέρεια προκειμένου η προβολή και η προώθηση του νέου προϊόντος, που θα την αναλάβουν άξιοι επαγγελματίες, να διαθέτει εστίαση και συνοχή. Το νέο ΕΣΠΑ δίνει επίσης τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν τρία διαχειριστικά εργαλεία που διευκολύνουν όσους επιθυμούν να συνεργαστούν για την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων όπως αυτές που προτείνονται: η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) που αφορά πρωτοβουλίες σε επίπεδο περιφέρειας, η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) για μεγάλους δήμους και η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ) για μικρότερες κοινότητες. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν οι περιφέρειες, οι δήμοι και οι τοπικές δυνάμεις κάθε περιοχής να πάρουν εκείνες τις πρωτοβουλίες προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες και να αναδείξουν το τοπικό τους δυναμικό, δημιουργώντας άμεσα νέες πηγές εισοδήματος για τους πολίτες τους.

Καταλήγοντας όλοι συμφώνησαν ότι το θέατρο αυτό θα αναδειχθεί  μέσω του νέου ΕΣΠΑ, όμως ζήτησαν να δημιουργηθεί ένας φορέας όπου θα αναλάβει όλο αυτό το έργο. Έτσι η πρόκληση του Αρχαίου Θεάτρου έγινε και πρόσκληση συνέργειας και συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φορέων .

Ακολούθησε διάλογος και συζητήσεις με το κοινό.

Μια επιτυχημένη διημερίδα ξεκίνησε  με τις συζητήσεις να συνεχίζονται το Σάββατο 6 Αυγούστου 18.15  με ομιλίες για τα μνημεία της Λευκάδας, τη προστασία και την ανάδειξη τους.