ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης “Δίαυλος” για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αφορμή την εξάρτηση, κυρίως των νέων από το διαδίκτυο,  οργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης  Δίαυλος με καλεσμένους τον αξιωματικό της Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Φλώρο καθώς και τον ψυχολόγο κ. Νάκο:

 

Βασιλική Κατωπόδη(ψυχολόγος).
Σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση που έχει θέμα την Ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και είναι μαζί μας τους εξειδικευμένους αξιωματικούς της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τους ευχαριστώ θερμά τον κύριο Φλώρο και τον κύριο Νάκο που είναι απόψε μαζί μας για να μας δώσουν οδηγίες, γνώσεις για το διαδίκτυο… Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ναρκωτικών που είναι πάντα στις 26 Ιουνίου κάθε χρόνο αποφασίσαμε λοιπόν φέτος να οργανώσουμε αυτή την εκδήλωση για να μάθουμε περισσότερα πράγματα.. Θεωρώ ότι παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις κυρίως με τα παιδιά .Μελετάμε στάσεις και συμπεριφορές…Οι ώρες που ασχολούνται με το διαδίκτυο είναι και πιο πολλές..Οι δράσεις λοιπόν που έχουν γίνει με αφορμή αυτή την εξέλιξη έχουν να κάνουν τόσο με ενημερώσεις σε γονείς όσο και σε παιδιά σε Γυμνάσια και στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού για να είναι πιο ασφαλείς.

Ο κ. Φλώρος:  .Το ανησυχητικό είναι ότι τα άτομα μικρότερης ηλικίας χρησιμοποιούν ένα κινητό, μπαίνουν στο διαδίκτυο και στις περισσότερες περιπτώσεις ξέρουν να το χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη ευχέρεια απ’ότι οι μεγάλοι και αυτό αν δεν προσέξουμε δημιουργεί κινδύνους.. Είμαστε  πρώτοι σαν χώρα στη συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αλλά από την άλλη είμαστε και οι τελευταίοι σε ποσοστό αναλφαβητισμού δηλαδή δεν ξέρουμε να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο ,δεν τηρούμε κανόνες…Στο κομμάτι της προστασίας των ανηλίκων υπάρχουνε πάρα πολλά προβλήματα και συνήθως τα θύματα είναι τα παιδιά μας…

Ο Ψυχολόγος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ.Γεώργιος Νάκος: Στο διαδίκτυο οποιοιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ένα προφίλ και να προσποιηθεί οποιονδήποτε. Επιτήδειοι  μέσω των chats και του  διαδικτύου επικοινωνούν  και ο σκοπός τους να είναι να πάρουν όσες πληροφορίες μπορούν για το παιδί και να το εκφοβίσουν… Για αυτό υπάρχει η καμπάνια η οποία λέγεται just say no δηλαδή, απλά πες όχι, η οποία βασίζεται στον περιφερειακό εκφοβισμό, στην απειλή και εκβιασμό..Ο λόγος που πηγαίνουμε σε σχολεία είναι για να λέμε στα παιδιά να μιλάνε και να μην φοβούνται…Το ότι  κάποιος έχει ένα username στο facebook σημαίνει ότι τον ξέρουν, δεν είναι έτσι όμως μπορεί να είναι κάποιος άγνωστος. Συνεργαζόμαστε με διεθνής οργανισμούς και έχουμε καταφέρει να κάνουμε πολλές συλλήψεις. Οι έφηβοι εκβιάζονται πιο εύκολα και όλα  ξεκινούν με μία φωτογραφία και αυτή είναι η έναρξη ενός εκβιασμού αλλά αυτό δεν αφορά μόνο ανήλικους αλλά και ενήλικες … Αυτό που εμείς θέλουμε να επισημάνουμε, όσον αφορά τον διαδικτυακό εκφοβισμό είναι ότι ο εκφοβισμός που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή ακόμα και στο σημείο που αισθανόμαστε πιο ασφαλείς, δηλαδή το σπίτι μας.

Οι συμβουλές που έδωσε είναι :Καλή επικοινωνία με τους γονείς και να συζητάνε οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν που αφορά το διαδίκτυο.  Προσοχή στο τι ανεβάζουμε στο διαδίκτυο,καλύπτουμε την κάμερα του υπολογιστή μας με ένα χαρτάκι και δεν την ανοίγουμε για να συνομιλήσουμε με κάποιον άγνωστο….
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η επικοινωνία με το σχολείο και τους γονείς ακόμα και με το Σώμα Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Τέλος έκανε  αναφορά στο check-in όπου ανέφερε πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει αφού μπορεί ο οποιοσδήποτε να γνωρίσει το που βρίσκεσαι.

Επίσης σε όλη την ομιλία παρουσιάστηκαν ολιγόλεπτα βίντεο σχετικά με το cyber bulling και τον κινδύνους που κρύβουν οι επαφές με αγνώστους  τα λεγόμενα ως αρπακτικά που παραμονεύουν στο διαδίκτυο με το μανδύα του «φίλου» ή του «συνομήλικου» που τους πιάνει τη κουβέντα για θέματα τα αφορούν ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και στη συνέχεια να τα αποπλανήσουν.

Κάποια στοιχεία από έρευνες έχουν δείξει:
Το 70% περίπου των Ελλήνων συνδέεται στο διαδίκτυο εν μέσω φορητής συσκευής, όπου το υψηλότερο ποσοστό εν κινήσει καταγράφεται σε νέους ηλικίας 16-24 ετών, εννιά στους δέκα (89,7%) .
Μύθοι:
Στο διαδίκτυο είμαστε ανώνυμοι
Ότι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο μπορούμε όποτε θέλουμε να το διαγράψουμε
Ότι διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια

Αλήθειες:
Κάθε ενέργεια στο διαδίκτυο αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη
Ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ
Πρέπει πάντα να επαληθεύουμε την πηγή

Άσπα Βλασσοπούλου