ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

EINH: να επιστρέψει ο γιατρός που παράνομα ήταν αποσπασμένος

H Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου μετά τη συνεδρίαση που είχαν χθες στα Γιάννενα και αφορούσε την παθολογική κλινική του νοσοκομείου Λευκάδας εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

“Το τελευταίο διάστημα οι γιατροί ΕΣΥ των παθολογικών κλινικών του ΠΓΝΙ καλούνται να μετακινηθούν στο ΓΝ Λευκάδας από 2/4/2015, προκειμένου να μη συμβεί αυτό που αναφέρει ο Διοικητής του ΓΝ Λευκάδας σε έγγραφο του προς τη Διοίκηση της ΥΠΕ και το Υπ. Υγείας (ΑΠ.1586/13-3-2015): «καθίσταται πλέον αδύνατη η λειτουργία της Παθολογικής κλινικής, όσον αφορά την εισαγωγή ασθενών. Οσον αφορά τη λειτουργία του Εξωτερικού Παθολογικού ιατρείου, θα καταβληθεί προσπάθεια αντιμετώπισης των περιστατικών που θα προκύψουν με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό. Σε περίπτωση αδυναμίας τα περιστατικά θα διακομίζονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία».
Προς αποκατάσταση της αλήθειας και της αποτύπωσης της πραγματικής κατάστασης στην Παθολογική κλινική του ΓΝ Λευκάδας θέλουμε να αναφέρουμε τα εξής:
• Στην Παθολογική κλινική ήταν διορισμένοι τρείς ειδικευμένοι ιατροί και τέσσερις ειδικευόμενοι.
• Ενας εκ των ειδικευμένων γιατρών «απουσιάζει, από την ημερομηνία διορισμού του 18-7-2011 με αποσπάσεις- μετακινήσεις στο ΓΝ Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου)», σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Διοίκησης του ΓΝ Λευκάδας. Στην προτελευταία μάλιστα απόφαση της 6ης ΥΠΕ (30/9/2014) «παραμένει σε μετακίνηση …μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού του στο ΓΝ Αχαΐας»!!!. Η τελευταία απόφαση παράτασης της μετακίνησής του εκδόθηκε από την 6η ΥΠΕ δύο ώρες(!) μετά το αίτημα του Νοσοκομείου να επιστρέψει στη θέση του (13/2/2015).
• Από τις 13 Μαρτίου, ο ένας εκ των ειδικευμένων γιατρών της κλινικής υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και έχει αναρρωτική άδεια εως τις 30/4. Παράλληλα αποχώρησαν οι ειδικευόμενοι γιατροί μετά τη λήξη της θητείας τους, μη αποδεχόμενοι το καθεστώς της παράτασης υπό τις συνθήκες λειτουργίας της κλινικής, που διαμορφώθηκαν.
• Προς «λύση» του προβλήματος εκδόθηκε κατ’ αρχή απόφαση της 6ης ΥΠΕ για την μετακίνηση για ένα τρίμηνο ενός ειδικευμένου γιατρού από την Παθολογική κλινική του ΠΓΝΙ.
• Μετά από τη διαμαρτυρία και την αντίθεση των παθολόγων του νοσοκομείου και της ΕΙΝΗ –και μάλιστα κατά την επίσκεψη του Υπ. Υγείας στα Ιωάννινα στις 23/3- προετοιμάζεται νέα ρύθμιση μετά από «βελτιωμένη» πρόταση του Διοικητή του ΠΓΝΙ, δηλαδή την κάλυψη μέχρι τις 30/4 της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Λευκάδας, από τα νοσοκομεία ΠΓΝΙ και, πιθανόν, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Αγρινίου, Παν/κό Πατρών κα, ώστε να μην επιβαρυνθεί αποκλειστικά το ΠΓΝΙ. Πιθανόν σήμερα αναμένεται νέα απόφαση της 6ης ΥΠΕ για μετακίνηση γιατρών του ΠΓΝΙ από 2/4 εως 9/4, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση για τις υπόλοιπες ημέρες.
Με βάση τα παραπάνω θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Η αναστολή των διορισμών από το 2009 εως σήμερα έχει απογυμνώσει τα νοσοκομεία και τα ΚΥ από ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα πολλές κλινικές να οδηγούνται σε υπολειτουργία ή αναστολή λειτουργίας. Στην περιοχή μας είναι γνωστά τα φαινόμενα, όχι μόνο της Παθολογικής της Λευκάδας, αλλά και σε κλινικές και τμήματα του ΠΓΝΙ που προσφέρουν αποκλειστικά τριτοβάθμιες υπηρεσίες (αγγειοχειρουργική, πλαστική χειρουργική, καρδιοχειρουργική), καθώς και σε πολλές κλινικές του ΓΝ Πρέβεζας (πχ. αδυναμία εφημέρευσης χειρουργικής κλινικής επί τετραήμερο).
2. Οι διαμορφούμενες συνθήκες εργασίας σε αυτές τις κλινικές και τμήματα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδοχές, δρά αποτρεπτικά στην κατάληψη θέσης επικουρικού γιατρού (οι δύο τελευταίες προκηρύξεις ενός επικουρικού παθολόγου στη Λευκάδα υπήρξαν άγονες). Η δωρεάν παραχώρηση δωματίου ξενοδοχείου από το Δήμο Λευκάδας, στους μετακινούμενους γιατρούς, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο, εφ΄ όσον αφορούσε τη δωρεάν παροχή κατοικίας στους γιατρούς που θα μετακινούντο στη Λευκάδα, τουλάχιστον ως επικουρικοί.
3. Την κατάσταση αυτή επέτεινε η ρουσφετολογική – πελατειακή μετακίνηση του παθολόγου στο ΓΝ Ανατολικής Αχαΐας από την ημέρα διορισμού του εως σήμερα ! Οι σχετικοί νόμοι που επικαλείται η 6η ΥΠΕ στις αποφάσεις της (άρθρο 24 του ν. 3599/07 και άρθρο 8, παρ.21 του ν. 3868/10) δεν επιτρέπουν την μετακίνηση γιατρού πέραν των 6 μηνών κάθε έτος. Ακόμα περισσότερο, όταν μονότονα περιγράφονται οι λόγοι μετακίνησης ως «άμεσες και επιτακτικές ανάγκες» ή «υπηρεσιακές ανάγκες» του ΓΝ Ανατολικής Αχαΐας, επί 4 σχεδόν χρόνια. Ακόμα και αν με τις φωτογραφικές-πελατειακές νομοθετικές ρυθμίσεις του τότε Υπ. Υγείας ( άρθρο 49 , Ν.4272/2014 και άρθρο 20, παρ. Α Ν.4302/2014) καλύπτεται η μετακίνηση για το 2014 μέχρι 31/12, δεν παύει για διαστήματα 6 μηνών τα προηγούμενα χρόνια και το διάστημα από 1/1 εως 13/2/2015 να είναι νομικά ακάλυπτη.
4. Οι αποφάσεις μετακίνησης γιατρών από «γειτονικά» νοσοκομεία, υπ’ αυτές τις συνθήκες, δεν αφορούν τη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Λευκάδας, αλλά την κάλυψη πιθανών αναγκών του νοσοκομείου Αιγίου με τη διαδικασία του ντόμινο.
5. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε προβληματική και ανασφαλή για τον ασθενή τη λειτουργία μιας κλινικής «πρώτης γραμμής», όπως η παθολογική, ακόμα και με δύο ειδικευμένους γιατρούς. Η παρουσία ειδικευομένων ή γενικών ή αγροτικών γιατρών στην κλινική μερικώς μόνο βελτιώνει την παροχή υπηρεσιών, μακράν πάντως των αναγκών.”