ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δημοτικό συμβούλιο: Εντάσεις και απαράδεκτες εκφράσεις στη συζήτηση για τα σκουπίδια

Με την αγωνία για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα , τις επόμενες ημέρες οι γονείς βρέθηκαν σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο με συγκεκριμένες  και εμπεριστατωμένες προτάσεις  για το τι πρέπει να γίνει στην ήδη τραγική κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια δίπλα στα σχολεία…Διάβασαν αίτημα οι εκπρόσωποι του Μουσικού σχολείου με όλα αυτά τα σοβαρά που τους ταλανίζουν σε ότι αφορά τα σκουπίδια  ενώ ο δικηγόρος Ξεν. Γράψας κατέθεσε ακόμη και προτάσεις για το πως θα αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα  …

Από την άλλη ένα δημοτικό συμβούλιο που δεν τιμά καθόλου το ρόλο του παρακολουθήσαμε όσοι βρεθήκαμε σήμερα στη συνεδρίαση που είχε προ ημερήσιας διάταξης το θέμα της φωτιάς στα σκουπίδια. Ο εντεταλμένος σύμβουλος, αρμόδιος για τα σκουπίδια, Στάθης Βλάχος, φρόντισε να δυναμιτίσει τη συζήτηση τόσο με  δημοτικούς συμβούλους  της αντιπολίτευσης όσο και με συγκεκριμένο εκδότη εφημερίδας. Ο κ. Βλάχος έκανε έκκληση προς το δήμο Ανακτορίου να δεχτεί τα δεματοποιημένα σκουπίδια για τα επόμενα χρόνια μέχρι να γίνει η ΜΟΠΑΚ και από την άλλη προσπάθησε να κατηγορήσει τους δημοτικούς συμβούλους λέγοντας ότι ακολουθούν μεθόδους Γκέμπελ, ότι είναι ψεύτες ή λαϊκιστές όταν κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι δεν μαζεύει την ανακύκλωση αλλά δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ για την ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τα οφέλη της ανακύκλωσης. Όταν ζήτησαν ευθύνες πως ενώ σκορπίζονται χρήματα δεν γίνεται ενημέρωση για την ανακύκλωση. ” Μας γεμίσατε θεωρίες , είστε εξαιρετικοί στο να περιγράφετε γιατί δεν λύσατε το πρόβλημα” τόνισε ο Βασίλης Αραβανής για να καταλήξει : “Γιατί δεν υπήρξε μία παραίτηση ;” , μετά από τόσες φωτιές αναρωτήθηκε. “Η ανακύκλωση δεν γίνεται τουλάχιστον ένα μήνα και αυτό μπορώ να σας το βεβαιώσω τόσο από προσωπική εμπειρία όσο και από μαρτυρίες δεκάδων κατοίκων της πόλης” , είπε η δημοτική σύμβουλος, Ζωή Σκιαδά για ν αρχίσει να την “λούζει” ο κ. Βλάχος… Φυσικά όλοι αναφέρθηκαν και στο θέμα των μετρήσεων που δεν έχουν γίνει με τον κ. Βλάχο να επικαλείται τη δυσκολία που χρειάζεται κάτι τέτοιο και τους παραβρισκόμενους να τον αντικρούουν κάνοντας του γνωστό..ότι μετρήσεις ρύπανσης κάθε μορφής γίνεται σχεδόν καθημερινά από διάφορους φορείς.

 

“Το Δεκέμβριο του 2014 μας λέγατε ότι το 2017 θα λειτουργήσει η ΜΟΠΑΚ. Όμως αυτό δεν έγινε. Η δημοτική αρχή γνωρίζει ακριβώς τι φταίει και πρέπει να το πει, για να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους, μήπως επιτέλους διορθωθεί κάτι σε αυτό τον τόπο. Σήμερα δεν ακούσαμε τίποτα από την καθυστέρηση για να φτάσουμε στην δημοπράτηση της ΜΟΠΑΚ. Έχουμε δημιουργήσει έναν ανεξέλεγκτο ΧΑΔΑ και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.”, επεσήμανε στην ομιλία της η Μαριάννα Καρφάκη.

 

Το θέμα της μη λειτουργίας του δεματοποιητή έθεσε όλη η αντιπολίτευση με τον Κώστα  Γληγόρη να αναρωτιέται: ” Γιατί δεν κάνατε την προκήρυξη για το δεματοποιητή πέρυσι όταν τον πήρατε και την κάνατε το Μάιο του 2018 όταν ήδη είχατε αυξήσει τα δημοτικά τέλη με αφορμή το δεματοποιητή; Γιατί τα χρήματα που εισπράξατε τα χρησιμοποιήσατε αλλού”, κατέληξε.

 

“Οι ευθύνες είναι διαχρονικές που δεν έχει λυθεί το θέμα των σκουπιδιών “, είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας , Θωμάς Καββαδάς ” Στηρίξαμε το θέμα του δεματοποιητή αλλά αποδείχτηκε ότι κάναμε λάθος. Τα δέματα δεν αντέχουν παρά ένα χρόνο, και όχι δυόμιση. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε τώρα το θέμα εκεί που είναι τώρα τα δέματα θα γίνει ένας μεγάλος ΧΑΔΑ. Αν το καλοκαίρι βρίσκονται εκεί τα δέματα η Λευκάδα θα πεθάνει…”, συμπλήρωσε. Ο δήμαρχος Λευκάδας προσπάθησε να κατευνάσει την ένταση που ο εντεταλμένος του σύμβουλος δημιούργησε ενώ έκανε αναφορά στο ιστορικό της μεγάλης φωτιάς μιλώντας πάντα και σταθερά για την μόνη λύση στη φωτιά που είναι η επιχωμάτωση.

Σύμφωνα με τον κύριο Δρακονταειδή έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες λύσεις, πρόκειται για την οριστική λύση, με την έννοια της έγκρισης των οριστικών μελετών, αδειοδοτήσεων και χρηματοδότησης και αυτό που αναμένουμε και θα το πάρουμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο μέσα στο 2018, είναι η προ έγκριση της δημοπράτησης.”Επίσης στο μεσοδιάστημα έχουμε κάνει γραπτά αιτήματα, σε γειτονικούς χώρους για να τα πάμε μέχρι να ολοκληρωθεί η μονάδα, δυστυχώς όμως οι απαντήσεις από τους γειτονικούς χώρους είναι αρνητικές. Ανεξάρτητα από τη βούλησή μας, προφανώς για να κάνεις κάτι πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη.”, τόνισε ο δήμαρχος.

Παρέμβαση έκανε και ο υποψήφιος δήμαρχος, Μπάμπης Καλός, ο οποίος αφού αναρωτήθηκε για τη μεταβατική περίοδο μέχρι να γίνει το εργοστάσιο πως θα τη διαχειριστεί η δημοτική αρχή και τις μετρήσεις που δεν έχουν γίνει  κατέληξε λέγοντας : “ Οφείλετε να κηρύξετε το νησί σε κατάσταση συναγερμού” .

 

Ουσιαστικά μετά από τρεις ώρες , περίπου, συζήτηση δεν δόθηκε καμία λύση για ακόμη μία φορά .

Βιβιάννα Βαρδή