ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δημήτρης Μασούρας δικηγόρος Σπ. Τσαρλαμπά: To σκεπτικό της απόφασης για τον Άγιο Σπυρίδωνα μπορεί να επηρεάσει και άλλες συνοικίες της Λευκάδας

Διαβάσαμε με πολύ προσοχή το δημοσίευμα  του lefkadatoday( εδώ  )με τίτλο “Στην κυριότητα του δημοσίου ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία Λευκάδας. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ένα θέμα με το οποίο πολλές φορές έχουμε ασχοληθεί και έχει μεγάλη σημασία η συγκεκριμένη απόφαση. Θελήσαμε να επικοινωνήσουμε και με την πλευρά του Σπύρου Τσαρλαμπά όπου την θέση του μας μετέφερε ο δικηγόρος του , Δημήτρης Μασούρας:

 

Αναφορικά με δημοσιεύματα που σχετίζονται με την εκκρεμή δίκη για την κυριότητα του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη της Λευκάδας, ως πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Σπυρίδωνα Τσαρλαμπά, έχω να δηλώσω τα εξής:

Η εκδοθείσα απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λευκάδας δεν είναι τελεσίδικη, ούτε προσωρινά εκτελεστή, δηλαδή δεν αναπτύσσει καμία έννομη συνέπεια, προτού εκδοθεί επ’ αυτής απόφαση του Εφετείου, στο οποίο (όπως και σε κάθε άλλο ελληνικό ή ευρωπαϊκό δικαστήριο) ο εντολέας μου είναι αποφασισμένος να προσφύγει, προκειμένου να προασπίσει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα επί του Ιερού Ναού.

Τα λάθη της εκδοθείσας απόφασης είναι πολλά και σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, καθώς αφενός εκτιμήθηκαν εσφαλμένα οι αποδείξεις και αφετέρου εφαρμόστηκαν πλημμελώς διεθνείς και ελληνικοί κανόνες δικαίου. Επίσης, διαστρεβλώθηκε πλήρως το περιεχόμενο κρίσιμης για την υπόθεση απόφασης του Εφετείου Πατρών, του έτους 1875, που είχε εκδοθεί επί αντιδικίας του Ελληνικού Δημοσίου με τους τότε ιδιοκτήτες του Ιερού Ναού.

Ως προς το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της ιδιοκτησίας του Δημοσίου στα Επτάνησα, η απόφαση είναι αντίθετη στην παγιωμένη νομολογία του Αρείου Πάγου για το θέμα αυτό. Δεν θα ήταν υπερβολή να πεί κανείς πως αν το σκεπτικό της απόφασης επικρατήσει, το Δημόσιο θα μπορούσε να διεκδικήσει την κυριότητα ολόκληρων συνοικιών της πόλης της Λευκάδας.

Τέλος, απορία προκαλεί η παράλειψη των συντακτών των δημοσιευμάτων να πληροφορηθούν και τη θέση του εντολέα μου προτού προβούν στο δημοσίευμα, παρότι τα στοιχεία επικοινωνίας και του ιδίου, αλλά και εμού, είναι ευχερώς προσβάσιμα στον καθέναν.

 

Δημήτρης Μασούρας

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, ΜΔΕ Αστικού Δικαίου