ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δημήτρη Ριμπολόβλεφ το βιβλίο: Ο Ρώσος κροίσος μιλά για πρώτη φορά για το Σκορπιό…

“Δημήτρη Ριμπολόβλεφ: Ο Ρώσος Ωνάσης του Σκορπιού” , είναι ο τίτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ… Για το Δημήτρη Ριμπολόβλεφ έγραψε ο Γάλλος Arnaud Ramsay, παλιός αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος της France-Soir. Πρόκειται για ένα συγγραφέα που επικεντρώνεται σε προσωπικότητες του αθλητισμού… Και ο Ρώσος Κροίσος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως ιδιοκτήτης της Μονακό. Στο βιβλίο , που καταφέρνει να “ξεκλειδώσει” τον λιγομίλητο και σοβαρό Δημήτρη Ριμπολόβλεφ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς έχει το κεφάλαιο “Σκορπιός”…Για πρώτη φορά μαθαίνουμε από πρώτο χέρι, πως έγινε η αγορά του Σκορπιού, πως ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την περιοχή ο ίδιος και η οικογένειά του, τι θέλει να κάνει στο Σκορπιό. Παρακάτω μια μικρή γεύση του βιβλίου ακριβώς στο σημείο που γίνεται αναφορά στο Σκορπιό:

«Εκεί,που όλα έχουν τάξη και ομορφιά / χλιδή, ηρεμίακαι ηδονή». Αυτοί οι στίχοι,από το ποίημα «Πρόσκληση σε ταξίδι» του Σαρλ Μποντλέρ, που περιλαμβάνονται στην περίφημη ποιητική του συλλογή Τα Άνθη του Κακού, ταιριάζουν μια χαρά με την περίσταση. Το επιβλητικό λευκό γιοτ με τις καθαρές γραμμές λικνίζεται στα διάφανα νερά του ιδιωτικού νησιού Σκορπιός – που ονομάστηκε έτσι επειδή,ιδωμένο από ψηλά,το σχήμα του θυμίζει σκορπιό. Ρίχνουμε άγκυρα. Μόλις περάσουμε την αποβάθρα, ακούμε το χαρούμενο τραγούδι των τζιτζικιών.Έρχεται μέσα από την πλούσια βλάστηση αυτού του πολύτιμου μικρού κομματιού γης που θαρρείς και ζει έξω από τον χρόνο,πνιγμένο σε λεμονιές και αιωνόβιες ελιές, τις οποίες διακόπτουν μονοπάτια περιστοιχισμένα από ευκαλύπτους και κυπαρίσσια.
Ο Σκορπιός, αυτό το μικρό νησί της δυτικής Ελλάδας, μέσα στο γαλάζιο του Ιονίου πελάγους, είναι το αγαπημένο καταφύγιο του Δημήτρη Ριμπολόβλεφ. Εκεί, αυτός ο λάτρης του σέρφινγκ, του τζετ σκι και του wakeboard, τις περισσότερες φορές συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, τους γονείς του και τις δύο του κόρες, αρέσκεται να τριγυρίζει και να «γεμίζει τις μπαταρίες του», αφήνοντας απ’ έξω κάθε έγνοια της καθημερινότητας. Όταν δεν διατρέχει το νησί, όπου του αρέσει να περπατά, να ψαρεύει, να κολυμπά, να παίζει τένις ή να παίρνει μέρος, στο τέλος της μέρας, σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου τέσσερις εναντίον τεσσάρων, με τον προσωπικό γυμναστή του, το πλήρωμα και φίλους, ηρεμεί πάνω στο γιοτ του, ένα ατρακτοειδές σκάφος μήκους 67 μέτρων, με κύτος χαλύβδινο και υπερκατασκευή από αλουμίνιο. Νηολογημένο στα νησιά Κέιμαν, κατασκευάστηκε το 2007 στηνΟλλανδία και ονομάστηκε MyAnna, προς τιμήν της μικρής του κόρης. Με ταχύτητα πλεύσης 14 κόμβων, δηλαδή περίπου 26 χιλιόμετρα την ώρα, μπορεί να δεχτεί 12 προσκεκλημένους και 19 μέλη του πληρώματος. Η αξία του υπολογίζεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα μέσα Απριλίου του 2013, ο Σκορπιός δεν ανήκει πλέον στην αμαζόνα Αθηνά Ωνάση-Ρουσέλ, 32 ετών σήμερα (2017), με πατέρα Γάλλο, η οποία μεγάλωσε στην Ελβετία μετά τον θάνατο της μητέρας της, που συνέβη όταν η Αθηνά ήταν 3 ετών. Η ίδια ποτέ δεν παθιάστηκε με αυτή τη βαριά «κληρονομιά» με τη δαπανηρή συντήρηση. Ως προς αυτό, η νεαρή γυναίκα διαφέρει από τον παππού της, τον Αριστοτέλη, ο οποίος αγόρασε το νησί το 1962 και παντρεύτηκε σε αυτό, έξι χρόνια αργότερα, την Τζάκι Κένεντι.
Η Αθηνά, που είχε εγκατασταθεί στη Βραζιλίααπό το 2005 ως το 2016, όσο δηλαδή κράτησε ο γάμος της με τον πρωταθλητή ιππασίας Άλβαρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο (δύο χάλκινα μετάλλια στο ομαδικό υπερπήδησης εμποδίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 και του 2000), δεν μιλούσε ελληνικά και είχε ήδη αποχωριστεί κάποια περιουσιακά στοιχεία που είχε στην Ελλάδα. Παρόλο που είχε βαπτιστεί στον Σκορπιό, δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως στο νησί εδώ και εννέα χρόνια.
Η Εκατερίνα Δημητρίεβνα Ριμπολόβλεβα, αμαζόνα και αυτή και ιδιοκτήτρια έξι αλόγων(Uropo, CherubinvandeHelle, LuckytheMan, ObelixduThot, CelestoZκαιEolePerruques), είχε ήδη την ευκαιρία να διασταυρωθεί με την τελευταία εν ζωή απόγονο των Ωνάσηδων σε κάποιους αγώνες ιππασίας. Τότε η Ρωσίδα της είπε εμπιστευτικά ότι, αν ποτέ αποφάσιζε να πουλήσει το νησί, αυτή θα ενδιαφερόταν. Έτσι και έγινε, με τη μεσολάβηση βέβαια μιας στρατιάς δικηγόρων. Όπως ανακοινώθηκε, «μια εταιρεία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα οριστικοποίησε την εξαγορά ενός ομίλου εταιρειών που ανήκαν μέχρι τώρα στην Αθηνά Ωνάση». Διευκρινιζόταν ότι επρόκειτο για μια «μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική επένδυση», που στόχευεστην ανάπτυξη των υποδομών του Σκορπιού «με τη βοήθεια τεχνολογιών που σέβονται το περιβάλλον».Μαζί με τον Σκορπιό, στην ιδιοκτησία της Εκατερίνα πέρασε και το γειτονικό νησί Σπάρτη. Το συνολικό ποσό της συναλλαγής ανήλθε στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

 

Τελικά στον Σκορπιό, στις 30 Ιουνίου του 2015, ο Δημήτρη Ριμπολόβλεφ,χαλαρός,συγκατατέθηκε να μου μιλήσει. Τρεις ώρες οι δυο μας, χωρίς διακοπή, σαρώνοντας κάθε πτυχή της ζωής του, τόσο που θα ξεχνούσεκαι το μάθημα των αγγλικών που είχε προγραμματισμένο· o καθηγητής με τα ξανθά μαλλιά δεν θα τολμούσε να μας διακόψει και θα έμενε σιωπηλός στο κατώφλι της πόρτας.
Η συνάντησή μας έγινε στο γιοτ του, μέσα στο λιτά διακοσμημένο γραφείο του: μια θρησκευτική εικόνα, βιντεοκασέτες καιDVD, βιβλία και μικρά μπουκάλια με νερό. Υπολογίστε δέκα λεπτά με το Zodiac από το Νυδρί, το παραθαλάσσιο θέρετρο της Λευκάδας, στην απέναντι ακτή. Εκεί όπου, όπως διαβεβαιώνει ένας μύθος, γεννήθηκε η Αφροδίτη, η θεά της Ομορφιάς. Μαζί με την Κέρκυρα, τους Παξούς, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τα Κύθηρα, η Λευκάδα σχηματίζει το αρχιπέλαγος των Επτανήσων ή Ιόνιων νησιών. Χρειάζονται τουλάχιστον πέντε ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα για να φτάσεις σ’ αυτό το παραθαλάσσιο μέρος της δυτικής ακτής. Το ταξίδι γίνεται σαφώς πιο σύντομο από τα όχι και τόσο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Πρέβεζας (Ακτίου) ή των Ιωαννίνων. Ο Ριμπολόβλεφ, όταν θέλει να πάει στον Σκορπιό, ανεβαίνει στο ιδιωτικό του αεροπλάνο από τη Νίκαια και φτάνει στο Άκτιο μέσα σε δύο ώρες. Άλλα επτά λεπτουλάκια με ελικόπτερο μέχρι στην οροφή του γιοτ.Μόλις αποβιβάζεται σ’ αυτό το νησάκι, γίνεται άλλος άνθρωπος.
«Πήγαινα συχνά διακοπές στην Ελλάδα με τις κόρες μου και τους γονείς μου,κι έτσι ανακαλύψαμε τον Σκορπιό πριν από δέκα χρόνια, στη διάρκεια μιας βόλτας με σκάφος», αφηγείται ο Ριμπολόβλεφ. «Αισθανθήκαμε αμέσως καλά. Μπορώ να πω ότι ερωτευτήκαμε το μέρος. Υπάρχουν εδώ ιδιαίτερες δονήσεις. Η επαφή με τη φύση είναι απόλυτη. Με ευχαριστεί να συναντώ εδώ την οικογένειά μου ή να δέχομαι φίλους και προσκεκλημένους από διαφορετικούς κόσμους. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, είμαστε πολύ συχνά στο νησί. Αυτό είναι το τρίτο καλοκαίρι που περνάμε στον Σκορπιό. Και σιγά σιγά τον εκσυγχρονίζουμε, φροντίζοντας να βρισκόμαστε πάντα σε αρμονία με το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την ιστορία του τόπου. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε καμιά αναστάτωση», με βεβαιώνει στη διάρκεια της συνομιλίας μας.
Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο Paris Match o Γιάννης, πρώην καπετάνιος της θαλαμηγού του Ωνάση, ο οποίος έκανε χρέη φύλακα του χώρου από τότε που εγκαταλείφθηκε, είναι ακόμα πιο καθησυχαστικός: «Όταν ο Δημήτρη Ριμπολόβλεφ και η κόρη του έφτασαν εδώ, νόμιζα ότι ήταν αδέλφια μεταξύ τους, τόσο νέος έδειχνε ο πατέρας. Περάσαμε τη βραδιά μαζί, τρώγοντας και πίνοντας. Μετά, πήρα την κιθάρα μου και σιγοτραγούδησα ελληνικά και ρώσικα τραγούδια. Αμέσως κατάλαβα ότι και οι δυο τους είχαν μαγευτεί από το νησί. Μετά από δεκαοκτώ χρόνια που έζησα εδώ,φροντίζοντας αυτόν τον ονειρεμένο τόπο, είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω τώρα ανθρώπους με διάθεση να επενδύσουν και να δώσουν πνοή ζωής σ’ αυτή την ωραία κοιμωμένη».
Είναι φυσικό ο Ριμπολόβλεφ να νιώθει τόσο άνετα στην Ελλάδα, καθώς αφθονούν οι γέφυρες επικοινωνίας της χώρας με τη Ρωσία:πέρα από τις πολιτιστικές και τουριστικές σχέσεις, υπάρχει το κυριλλικό αλφάβητο, που είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό,αλλά και μια δυσπιστία απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά το πιο ουσιαστικό κοινό σημείο ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η Ορθόδοξη πίστη,με τις δύο εκκλησίες, ελληνική και ρωσική,να βρίσκονται πολύ κοντά. Δεν είναι ασήμαντο το ότι μια από τις πρώτες ενέργειες του Δημήτρη Ριμπολόβλεφ ήταν να κάνει αγιασμό στο νησί,ενώ το ίδιο είχε κάνει και στο διαμέρισμά του στο Μονακό, καλώντας έναν Ορθόδοξο ιερέα της Νίκαιας. Και ούτε εκπλήσσει το ότι πήγε πολλές φορές για προσκύνημα στο Άγιο Όρος, έναν τόπο εκτός χρόνου, όπου η είσοδος επιτρέπεται καθημερινά μόνο σε εκατό Ορθοδόξους και δέκα μη Ορθοδόξους.

Στο μυαλό του Δημήτρη Ριμπολόβλεφ, το όρος Άθως συνδέεται με τον καθεδρικό ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου, στη Μονή Zachatievsky,έναν χώρο λατρείας που πάλλεται στην καρδιά της Μόσχας. Κτισμένος το 1360, έκλεισε από τους μπολσεβίκους το 1918 και δεν ξανάνοιξε παρά στις αρχές της δεκαετίας 1990. Η τελευταία του ανακαίνιση χρηματοδοτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο – κυρίως ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου. Αυτή η δωρεά των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2010, που επέτρεψε την ανακατασκευή του, είχε σαν αποτέλεσμα να τιμηθεί ο Ριμπολόβλεφ με το παράσημο πρώτης τάξεως του τάγματος του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ από τον Πατριάρχη Κύριλλο Α΄, τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, που συγκεντρώνει πάνω από 100 εκατομμύρια πιστούς. Ο Πατριάρχης Κύριλλος βλέπει επίσης με καλό μάτι τη χρηματοδότηση από τον Ριμπολόβλεφ της ανέγερσης του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, τη Λεμεσό. Μια ρωσική εκκλησία που πήρε το imprimaturαπό τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας του νησιού.

Στον Σκορπιό, ο Δημήτρη Ριμπολόβλεφ ακολουθεί τα ίχνη του Αριστοτέλη Σωκράτους Ωνάση, ενός από τους πιο διάσημους Έλληνες, που ήταν όχι μόνο ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά και μια πασίγνωστη προσωπικότητα του διεθνούς τζετ σετ.

Σκορπιός, Μονακό, δαιμόνιο επιχειρηματικό πνεύμα, καθώς και ένα γιοτ που φέρει το όνομα της κόρης του…Οι συμπτώσεις ανάμεσα στον Ωνάση και τον Ριμπολόβλεφ είναι πολλές. Αλλά είναι τυχαίες ή ηθελημένες; Ο Ρώσος, που επιλέγει τη διακριτικότητα –σε πλήρη αντίθεση με τον Έλληνα, που λάτρευε την επίδειξη–, απορρίπτει κατηγορηματικά την υπόθεση: «Βεβαίως ο Σκορπιός είναι ένα τόπος φορτωμένος ιστορία, μια ιστορία που γνωρίζω: αυτήν του Ωνάση. Αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να “εγγραφώ”στους διαδόχους ή τους απογόνους του.
Ωστόσο ο Δημήτρη Ριμπολόβλεφ φιλοδοξεί να του ξαναδώσει την αλλοτινή του αίγλη. Έχοντας αυτό κατά νου, ζήτησε από έναν στενό συγγενή του, τον εξάδελφό του Αντρέι Κονογκόροφ, γιο της αδελφής της μητέρας του,να ασχοληθεί με το λειτουργικό μέρος. Ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερός του Αντρέι, με σπουδές μηχανικού, εργάστηκε μαζί του στην Uralkali, όπου έφτασε να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Ο Ριμπολόβλεφ εμπιστεύθηκε σε αυτόν τη διαχείριση,παραδίδοντάς του τα κλειδιά του κτήματος των 200 εκταρίων.Δουλειά του είναι να φροντίζει για την καλή λειτουργία του Σκορπιού, όπου απασχολούνται πάνω από τριάντα άτομα καθημερινά.
Ο Αντρέι Κονογκόροφ δεν ζει όλο τον χρόνο στον Σκορπιό· συχνά επιστρέφει στο Περμ, στη Ρωσία. Αλλά από την άνοιξη και όλο το καλοκαίρι, περνάει τουλάχιστον δύο εβδομάδες τον μήνα εκεί. Αφομοιώθηκε με τον τόπο και καταβρόχθισε ό,τι σχετικό με τον θρύλο του Αριστοτέλη Ωνάση για να τιμήσει τη μνήμη του. Το PinkHouse –το Ροζ Σπίτι– όπου διέμενε η Τζάκι ανακαινίστηκε πλήρως (το πάτωμα είχε ξεφλουδιστεί) και διαμορφώθηκε εκεί ένα δωμάτιο εν είδει μουσείου. Επιπλέον, ο Αντρέι φροντίζει να αναπτύσσει τους πόρους του νησιού και να χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα για τα γεύματα. Ψωνίζει από τις υπεραγορές της περιοχής και προμηθεύεται ντίζελ για τα πλοία από τη Λευκάδα και όχι από την Πάτρα, όπως γινόταν παλιότερα. Παράλληλα, ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καλλιεργειών, κι έτσι παράγονται σήμερα στον Σκορπιό πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια και καρπούζια. Δεδομένου ότι ο Δημήτρη Ριμπολόβλεφ είναι λάτρης του κρασιού, ο Αντρέι Κονογκόροφ φρόντισε να φυτέψει αμπέλια, που σε πέντε χρόνια από τώρα θα δώσουν την πρώτη τους παραγωγή.
Ανάμεσα στα έργα που έχουν ξεκινήσει στο νησί, ξεχωρίζουν οι στάβλοι, για να μπορεί η Εκατερίνα –που όλοι τη φωνάζουν Κάτια–να ικανοποιεί το πάθος της για την ιππασία.Έγιναν επίσης έργα για την ανάκτηση των ομβρίων υδάτων, εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ, αντικαταστάθηκαν οι παλαιοί αγωγοί νερού, όπως και τα ηλεκτρικά καλώδια. Για τις μετακινήσεις πάνω στο νησί αγοράστηκαν ηλεκτροκίνητα οχήματα και οργανώθηκε ένα νέο αγρόκτημα με τη βοήθεια μιας ελληνικής εταιρείας. Τέλος, το νησί καλύφθηκε πλήρως με ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) και σύστημα πυρόσβεσης.
«Λατρεύω αυτή τη δουλειά. Αν και μανιώδης ψαράς, είμαι τόσο απασχολημένος εδώ, που δεν είχα τον χρόνο ούτε καν να βγάλω το καλάμι μου. Από εδώ και πέρα είμαι αγρότης! Διευθύνω βέβαια τα έργα, αλλά πρόκειται για ομαδική δουλειά, κι έτσι όλα λειτουργούν ακόμα κι όταν απουσιάζω. Το προσωπικό όλο και αυξάνεται. Ο Σκορπιός δεν σταματά να μεγαλώνει», λέει με ικανοποίηση ο Αντρέι Κονογκόροφ. «Έχουμε πρόβατα, κατσίκες και κοτόπουλα. Κάποια στιγμή, θα παράγουμε το τυρί και το γιαούρτι μας. Η Κάτια και ο Δημήτρη λατρεύουν τα ελληνικά γιαούρτια. Θέλουμε να γίνουμε κατά το δυνατόν αυτάρκεις. Ο Σκορπιός είναι ένας κήπος της Εδέμ. Ένας παράδεισος…»

Σύμφωνα με την Κορίνα Φασουλή-Γραφανάκη, γνωστή δικηγόρο των Αθηνών, που ενήργησε σαν σύνδεσμος με την οικογένεια του Ρώσου, οι επεμβάσεις στον Σκορπιό έγιναν με απόλυτο σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον. «Το νησί προσδίδει επιπλέον αξία στην περιοχή. Ο μύθος του Ωνάση συνεχίζει να ζει μέσω του Ριμπολόβλεφ», με διαβεβαιώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της δικηγορικής εταιρείας CFG&A (CorinaFassouliGrafanaki&Associates). «Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί για μας, τους Έλληνες, όπως και για ολόκληρο τον κόσμο εξάλλου, ο Σκορπιός είναι ένα σύμβολο. Αυτή η περιοχή της Λευκάδας, για γεωλογικούςλόγους, είναι γεμάτη μικρά νησιά, με ξεχωριστά οικοσυστήματα και μικροκλίματα, που δίνουν μια ποικίλη γεωργία», καταλήγει.
Η περιοχή είναι λοιπόν ικανοποιημένη από την εξαγορά του Σκορπιού, τον Απρίλιο 2013. Ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι στο νησί απασχολούνται τώρα μόνιμα περίπου τριάντα άτομα, όλοι ντόπιοι. Εξάλλου ο Δημήτρη Ριμπολόβλεφ ξέρει να συμπεριφέρεται σαν μαικήνας. Τον Ιούνιο του 2015,σε μια χώρα χτυπημένη από την κρίση και τη λιτότητα, που κινδύνευε να βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προκαλούσε αναταραχή, ο Ριμπολόβλεφ πρόσφερε, μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού που ίδρυσε με την κόρη του, 20.000 ευρώ στο νοσοκομείο της Λευκάδας, για να πληρωθούν οι μισθοί των γιατρών. Επίσης, χρηματοδότησε την αγορά από τον δήμο οχημάτων για τη μεταφορά των μαθητών και ειδικά των ανάπηρων παιδιών.
Ο Γιάννης Καρτάνος, παλιός ποδοσφαιρικός παράγοντας του Παναθηναϊκού και αντιδήμαρχος Νυδρίου όταν ο Ριμπολόβλεφ αγόρασε τον Σκορπιό, δηλώνει γοητευμένος από τον Ρώσο.Ο Καρτάνος, που είναι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής,όπου υπάρχουν 140 ξενοδοχεία (ανάμεσά τους και το δικό του), θυμάται την πρώτη τους συνάντηση. «Όπως ο περισσότερος κόσμος εδώ, έζησα την εποχή του Ωνάση και τις ευεργεσίες του στην περιοχή. Όχι μόνο έκανε γνωστό τον Σκορπιό παγκόσμια, αλλά έδωσε και δουλειά σε πολύ κόσμο. Όταν ήρθαν στο νησί ο Δημήτρη Ριμπολόβλεφ και η κόρη του Κάτια,προσκάλεσαν τον δήμαρχο της πόλης Κώστα Αραβανή και εμένα, για να μας παρουσιάσουν τα σχέδιά τους», μου λέει.«Ήταν πολύ φιλικοί και προσηνείς απέναντί μας και μας άκουσαν με προσοχή.Μας έκαναν να αισθανθούμε άνετα και πολύ γρήγορα νιώθαμε σαν να γνωριζόμασταν από καιρό. Κάποια στιγμή μας ρώτησε: “Τι μπορώ να κάνω για το νησί;” Ήθελε να εμπλέξει τον ντόπιο πληθυσμό, κι έτσι εμείς ζητήσαμε τη γνώμη των κατοίκων και ιδίως των επαγγελματιών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί εδώ και χρόνια ο Σκορπιός ήταν ουσιαστικά χωρίς δραστηριότητα. Η έλευση των Ριμπολόβλεφ αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον και την περιέργεια του κόσμου για το νησί».
Ο Γιάννης Καρτάνος μου αναφέρει ότι στο δείπνο που παρέθεσαν τότε οι Ριμπολόβλεφ ήταν καλεσμένος και ο Ανδρέας Ζήκος, τακτικός επισκέπτης του νησιού και πρώην κεντρικός μέσος της Μονακό. Μου θυμίζει επίσης ότι ο Ζήκος ήταν ο πρώτος Έλληνας παίκτης που συμμετείχε σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2004. «Ο Δημήτρη Ριμπολόβλεφ ήταν πολύ απλά ντυμένος. Στο δείπνο, όπου ήταν καλεσμένες οι τοπικές αρχές, παραβρέθηκαν και οι γονείς του. Η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή. Ήπιαμε καλό ντόπιο κρασί…» μου λέει. Και συμπληρώνει: «Παρόλο που δεν επιζητεί τη δημοσιότητα, ο Δημήτρη είναι ένα είδος μεσσία για τον Σκορπιό. Σε κάποια στιγμή, είπα στην κόρη του ότι υπάρχει ένα άγαλμα του Ωνάση στο λιμάνι της Λευκάδας. Και πρόσθεσα ότι είναι πιθανό,σε μερικά χρόνια, να στηθεί κάπου εκεί κοντά και ένα άγαλμα του πατέρα της. Ο Δημήτρη το άκουσε και χαμογέλασε…»