ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δικαίωση Αργυρής Κατωπόδη & lefkadapress: Κέρδισε την αγωγή κατά του Ν. Γαζή

Καταπέλτης για τον αρθρογράφο Νίκο Γαζή ήταν η πρόσφατη απόφαση (186/2018) του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Λευκάδας στην αγωγή που είχε κάνει εναντίον του η Αργυρή Κατωπόδη, ιδιοκτήτρια της ηλεκτρονικής εφημερίδας lefkadapress.gr και σύμφωνα με την οποία υποχρεούται να καταβάλει στην κ. Κατωπόδη το ποσόν των 5.000 ευρώ συν το νόμιμο τόκο , συν μέρος των δικαστικών εξόδων. (350 ευρώ). Με την απόφαση αυτή αποκαθίσταται η αλήθεια σε ότι αφορά τις συκοφαντίες σε βάρος του lefkadapress και της ίδιας της κ. Κατωπόδη που είχαν γραφτεί σε πολλά άρθρα από τον κ. Γαζή .
Αλλά να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή . Η κ. Κατωπόδη είχε φτάσει στην απόφαση να κάνει αγωγή κατά του κ. Γαζή όταν πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νέα της Λευκάδας» που έφερε την υπογραφή του με τίτλο «Δημοτικό συμβούλιο –με ένταση και σκάνδαλα» αναφερόταν στην συνδιοργάνωση της συναυλίας που θα έκανε το lefkadapress με το Πνευματικό Κέντρο (Αρβανιτάκη – Πορτοκάλογλου) και μέρος των εισπράξεων θα πήγαινε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Έφτασε δε στην αγωγή αφού πρώτα είχε στείλει εξώδικο στον κ. Γαζή και του ζητούσε να αποκαταστήσει την αλήθεια κάτι που όχι μόνο δεν έγινε αλλά υπήρξαν δημοσιεύματα που ήταν ειρωνικά απέναντι στην κ. Κατωπόδη όπως δημοσίευμα με τίτλο : «Για την αντιδραστική κ. Αργυρή».
Ο κ. Γαζής δεν έγραψε μόνο στα «Νέα της Λευκάδας» αλλά και στην ιστοσελίδα που διατηρεί , το fortsalefkada.gr, με τίτλο «Πελώριο σκάνδαλο; Αποφασίζομεν και διατάσσομεν συνδιοργάνωση με το μέσο». Και συνεχίζει :με άλλο τίτλο «Τρία σκάνδαλα σε ένα δημοτικό συμβούλιο» να αναφέρει ψευδή στοιχεία σε ότι αφορά τη συμφωνία του lefkadapress με το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Αλλά και σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Σκάνδαλο πρωτοφανών διαστάσεων η συνδιοργάνωση εμπορικής εκδήλωσης ιδιώτη με το Πνευματικό Κέντρο στην καρδιά των Γιορτών Λόγου και Τέχνης ερήμην του κυριάρχου οργάνου του Πνευματικού Κέντρου που είναι το Δ.Σ. Πλήθος τα καίρια ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις» … αναφέρει και πάλι για την συνδιοργάνωση. Και συνεχίζει επίσης στις 13.8.2016 ημέρα της συναυλίας να γράφει στο fortsalefkada.gr «Και κατά το μέρος μεν που η αδιαφάνεια αυτή αφορά ιδιώτες συνδιοργανωτές μας αφήνει απολύτως αδιάφορους…» Ο κ. Γαζής με όλα αυτά τα δημοσιεύματα όχι μόνο έθιξε την τιμή και την υπόληψη της κ. Κατωπόδη αλλά δημιούργησε και τεράστια προβλήματα στο Μέσον το οποίο εκπροσωπούσε η κ. Κατωπόδη.
Αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά σημεία της απόφασης κατ αρχήν σε ότι αφορά την συναυλία που οργάνωσε το lefkadapress το 2015:
“ Διέδωσε ψευδώς (ο κ. Γαζής) ότι η ενάγουσα (Α. Κατοπώδη) εξαπάτησε το κοινό της Λευκάδας με την ανακοίνωση περί ενίσχυσης του Κοινωνικού παντοπωλείου εκμεταλλευόμενη τις σχέσεις διαπλοκής με το δήμο και προς βλάβη αυτού , αφού δεν δόθηκε τελικά κανένα ποσόν ως κοινωνική προσφορά , παρουσιάζοντας την ενάγουσα και το Μέσον της ως αφερέγγυους και διαπλεκόμενους απατεώνες , ενώ η αλήθεια είναι ότι συνδιοργάνωσε η ενάγουσα συναυλία το 2015 (Μαχαιρίτσας – Κότσιρας) με το Πνευματικό Κέντρο και δεν ανακοίνωσε καμία προσφορά οποιουδήποτε ποσού προς το κοινωνικό παντοπωλείο αφού η συναυλία που διοργάνωσε στις 8.8.2015 είχε αμιγώς εμπορικούς σκοπούς.»
Σε ότι αφορά την συναυλία του 2016 που ήταν συνδιοργάνωση με το Πνευματικό Κέντρο και αφορούσε και το Κοινωνικό Παντοπωλείο η απόφαση αναφέρει: « Για την συνδιοργάνωση της συναυλίας 13.8.2016 τηρήθηκε πλήρως η νομιμότητα αφού ελήφθη απόφαση από το Δ.Σ του Πνευματικού Κέντρου η ενάγουσα κατέβαλλε εμπρόθεσμα το μίσθωμα (για το ανοιχτό θέατρο) παρά το γεγονός ότι σε περιπτώσεις συνδιοργάνωσης το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου έχει αποφασίσει να μην λαμβάνει μίσθωμα από τον συνδιοργανωτή του , η ενάγουσα κατέβαλλε μεγαλύτερο μίσθωμα κατά 50 ευρώ από αυτό που είχε αποφασίσει το Δ.Σ να απαιτεί σε συναυλίες από ιδιώτες (650 έναντι 600 ευρώ) και κατέβαλλε το ποσόν των 500 ευρώ για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Ο εναγόμενος (Ν. Γαζής) γνώρισε ότι οι ισχυρισμοί του είναι ψευδείς αφού ο ίδιος ήταν παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27.5.2016 και σε κάθε περίπτωση όφειλε να ζητήσει να ενημερωθεί και θα μπορούσε να ενημερωθεί ως δημοσιογράφος από το Πνευματικό Κέντρο για τα δρώμενα αλλά και από την σύζυγό του που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Λευκάδας, πριν παραχωρήσει στη σύνταξη των άρθρων»…
Σε άλλο σημείο της απόφασης: «Η επίδικη κριτική του εναγόμενου δεν περιορίζεται στον έλεγχο της ουσίας των πράξεων της Δημοτικής αρχής (σ.σ: αυτός ήταν ο ισχυρισμός του κ. Γαζή) αλλά αποτελεί το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης ενώ λόγω του ψευδούς των ισχυρισμών δεν τίθεται θέμα πληροφόρησης των πολιτών αλλά παραπληροφόρησης αυτών. Συνοψίζοντας ο εναγόμενος (Ν. Γαζής) με τα ως άνω άρθρα δημιούργησε την εντύπωση σε κάποιους από τους αναγνώστες ότι η ενάγουσα (Αργυρή Κατωπόδη) είναι ανήθικη και συμμετέχει σε σκάνδαλα διαπλοκής με την δημοτική αρχή, από την οποία απολαμβάνει και προνομιακή μεταχείριση. Κατ αυτόν τον τρόπο προσέβαλλε παράνομα και δόλια την προσωπικότητα της ενάγουσας και ιδίως την τιμή και την υπόληψή της με αποτέλεσμα να της προκαλέσει ψυχική ταραχή και στεναχώρια, δηλαδή ηθική βλάβη.»