ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αέρας νίκης από το Θοδωρή Σολδάτο…

Η παρουσία του σεισμολόγου και υποψήφιου Ευρωβουλευτή Άκη Τσελέντη ήταν η έκπληξη στη χθεσινή παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Θοδωρή Σολδάτου ο οποίος επέλεξε την ημέρα της γιορτής του για το μεγάλο come back …  “Ένα καταπληκτικό τεχνοκράτη με τεράστιο έργο και πρωτοποριακές ιδέες όπως «οι έξυπνες πόλεις-smart cities», ήταν το σχόλιο του Άκη Τσελέντη για το Θοδωρή Σολδάτο.

Κατάμεστη η αίθουσα του  ξενοδοχείου Ionion Star για την παρουσίαση του δημοτικού ψηφοδελτίου «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ, Μας ενώνει η Λευκάδα». “Κάτι από τα παλιά”, σχολίασε ο υποψήφιος δήμαρχος μόλις είδε όλο αυτό τον κόσμο.

Ο κ. Σολδάτος παρουσίασε τρεις τεχνοκράτες επιστήμονες, τον Θωμά Πρασσά με μεγάλη εμπειρία σε θέματα για τα Προγράμματα ΕΣΠΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον  Αντώνη Παρασκεύοπουλο , Γενικό Διευθυντή της  Core Sorutions και αρμόδιο για τα ζητήματα της «έξυπνης πόλης» και τον Γιάννη Φραντζή, Μηχανικό Περιβάλλοντος και Τοπογράφο Μηχανικό προκείμενου να αναλύσουν τους τρεις βασικούς άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί η δράση του υποψήφιου Δήμαρχου. Το τρίπτυχο που πρόκειται να δοθεί έμφαση από την δημοτική κίνηση του είναι «Έξυπνος Δήμος – Πράσινη Οικονομία – Γαλάζια Ανάπτυξη».

Στη συνέχεια, ο Θοδωρής Σολδάτος αναφέρθηκε στα τρία σημαντικότερα θέματα που ανέδειξε ως υποψήφιος βουλευτής το 2007, που σχετίζονταν με τις νοσοκομειακές υποδομές, την μελέτη για την ζεύξη αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, παρατηρώντας πως τόσα χρόνια έπειτα τα θέματα αυτά δεν έχουν λυθεί πλήρως.

Ιδιαίτερα για το ζήτημα των σκουπιδιών είπε: «Το 2008 με δήμαρχο τον Βασίλη Φέτση (..) και με υφυπουργό στο Υπουργείο Εσωτερικών τον Θανάση Νάκο που ήταν και Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Περιβάλλοντος βάλαμε μπροστά αυτό που θέλουμε επιτέλους να πράξουμε δηλαδή τη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που θα λύσει ζητήματα δεκαετιών. Να υπενθυμίσω ότι πριν τους Καποδιστριακούς Δήμους το κάθε χωριό είχε τον δικό του μικρό σκουπιδότοπο. Όλη η Λευκάδα ήταν γεμάτη από μικρούς σκουπιδότοπους. Στη συνέχεια με τους Καποδιστριακούς δήμους ο κάθε Καποδιστριακός δήμος  είχε μια –δυο χωματερές και τέλος όταν έγινε η συνένωση και φτάσαμε στον Καλλικράτη, τον ένα Δήμο για όλη τη Λευκάδα εκτός του Μεγανησίου. Όλα αυτά ήρθαν εδώ στη Λευκάδα και συσσωρεύτηκαν. Συγχωρέστε με αγαπητοί φίλοι των χωριών της Λευκάδας αλλά πραγματικά το κυρίαρχο και μεγάλο ζήτημα στο θέμα της διαχείρισης το έχει η πόλη γιατί όλα τα σκουπίδια του Δήμου μαζεύονται εδώ και γιατί δεν έχει γίνει αποτελεσματική διαχείριση μέχρι σήμερα. Μας είπε τότε ο Θανάσης Νάκος τελειώστε με τη γραφειοκρατία και μόλις πάρετε τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις ελάτε να πάρετε λεφτά, τα μισά από το Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, αυτό που αργότερα είπαμε ΕΣΠΑ και τα άλλα μισά από Εθνικούς Πόρους. Έπεσε η κυβέρνηση και δεν είχαμε τον χρόνο για να ολοκληρώσουμε. Το 2012 που ξανά βγήκα βουλευτής ξανά έρχεται το θέμα στο προσκήνιο. Συνεργάζομαι με τον Δήμαρχο εκείνης της εποχής, τον κ. Κώστα Αραβανή (..) και συνεχίσαμε αυτό που είχαμε ξεκινήσει το 2008. Δυόμισι χρόνια μετά το 2014, το καλοκαίρι, τρεις μήνες μετά την πτώση της συγκυβέρνησης Σαμαράς – Βενιζέλου και νωρίτερα Κουβέλη, είχα την πολύ ευχάριστη είδηση από το αρμόδιο Υπουργείο να μου πουν ότι τελειώσαμε , μπήκατε σε πρόγραμμα, έχετε 6 εκατομμύρια  ευρώ για να συνεχίσετε με τη δημοπράτηση. Αυτά το καλοκαίρι του 2014. Σήμερα έχουμε 2019, πέντε χρόνια μετά και η δημοπράτηση δεν έχει γίνει ακόμα και η Λευκάδα έχει πνιγεί στα σκουπίδια».

Μεταξύ άλλων, βασιζόμενος στην εμπειρία του, υπογράμμισε πως το ΤΕΙ Λευκάδας θα χαθεί ενώ το νέο Τμήμα που θα δημιουργηθεί πρόκειται να είναι θνησιγενές χωρίς να φέρει φοιτητές. Οι συμμετοχές θα είναι ελάχιστες κάτι που θα φέρει την υποβάθμιση του.

 

«Θέλουμε καθαριότητα από άκρη σε άκρη και θα δείτε στο μέλλον τον σχεδιασμό μας για το κάθε κομμάτι ξεχωριστά», τόνισε ο Θοδωρής  Σολδάτος.

Στο κομμάτι της Πράσινης Οικονομίας, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα ανεπιτήρητα ζώα και στο κομμάτι της Θαλάσσιας ανάπτυξης στο σεβασμό στον επισκέπτη της Λευκάδας, στη θαλάσσια ζεύξη, στη μαρίνα του Βλυχού, στη σύνδεση Καστού, Καλάμου και Λευκάδας και στο ζήτημα της ύδρευσης.

Έπειτα ο λόγος δόθηκε στον κύριο Θωμά Πρασσά, στον κύριο Παρασκευόπουλο και τον κύριο Φραντζή που ανέλυσαν το τρίπτυχο «Έξυπνος Δήμος – Πράσινη Οικονομία – Γαλάζια Ανάπτυξη», μέσα από παραδείγματα στοχευμένων δράσεων χρηματοδοτούμενων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.