ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σταύρος Μπένος στο lefkadapress: Το αρχαίο θέατρο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Λευκάδα

Ο Σταύρος Μπένος , πρόεδρος του “Διαζώματος” και από τους πρωτεργάτες στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας βρίσκεται στην Λευκάδα ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στη σημερινή έναρξη της διημερίδας που οργανώνει ο δήμος Λευκάδας με τίτλο: Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης. Οι Δυνατότητες της Λευκάδας και η ‘Πρόκληση’ του Αρχαίου Θεάτρου”.  Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας τον συναντήσαμε και μίλησε στο lefkadapress για το πόσο σημαντικό είναι το αρχαίο θέατρο όχι μόνο για την Λευκάδα αλλά και όλη την ανθρωπότητα μια και πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο:

 

“Σήμερα όλοι αυτοί που θα παίξουμε ένα ουσιώδη ρόλο στην εξέλιξη της μεγάλης στιγμής της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας , μιας μεγάλης στιγμής όχι μόνο για την Λευκάδα αλλά και για όλη την ανθρωπότητα, μια και είναι ένα πολύ σπουδαίο μνημείο, βρισκόμαστε για να συμμετάσχουμε στην διημερίδα που οργανώνει ο δήμος Λευκάδας. Για να πετύχουμε ώστε αυτό το μνημείο να το φέρουμε στο φως , να το αναδείξουμε όπως του αξίζει πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα . Και το βαρύ μας πυροβολικό είναι το καινούργιο ΕΣΠΑ. Αυτό είναι που μας προτρέπει , μας προκαλεί να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να συνεργαστούμε όλοι. Δηλαδή η Περιφέρεια να συνεργαστεί με το δήμο , με το κράτος και όλοι μαζί με την κοινωνία των πολιτών και την επιχειρηματικότητα. Είναι η νέα φιλοσοφία αυτών των προγραμμάτων και σήμερα εγώ αυτό θα αναπτύξω. Όπως δηλαδή δουλεύει το “Διάζωμα”. Αν δουλέψουμε όλοι μαζί για το αρχαίο θέατρο θα σας περιγράψω τα βήματα για την ανασκαφή και ανάδειξή του:

Προγραμματική σύμβαση του δήμου και της Περιφέρειας με το υπουργείο Πολιτισμού για την ανασκαφή. Η αρμόδια αρχαιολόγος η κ. Βικάτου είναι πανέτοιμη. Αυτό θα χρειαστεί δύο περιόδους ανασκαφικές. Ταυτόχρονα το “Διάζωμα” θα αξιοποιήσει όλο το δίκτυο των δωρητών και των χορηγών του για να κάνει την μελέτη. Όσα χρήματα και αν χρειαστούν. Να παραδώσει τη μελέτη στο Υπουργείο Πολιτισμού. Και μετά άνοιξαν διάπλατα οι δρόμοι για να αξιοποιήσουμε τα Περιφερειακά και Εθνικά προγράμματα προκειμένου να συγκροτηθεί όχι ένα πρόγραμμα για το θέατρο αλλά ένας τουριστικός προορισμός για το νησί. Για την Λευκάδα που έχει τόσα προικιά. Και πολιτιστικά, και τουριστικά αλλά και αναπτυξιακά. Η ανοδική πορεία που έχει το νησί τα τελευταία χρόνια πρέπει να αναβαθμιστεί και ποιοτικά. Γι αυτό άλλωστε για την ομιλία μου έχω επιλέξει τον τίτλο : ” Η αξία και η μαγεία των συνεργιών” 

Βιβιάννα Βαρδή