ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τιμήθηκε η Μυρτάλη Αχειμάστου – Ποταμιάνου

Ο Σπύρος Ποταμιάνος με την Μυρτάλη Αχειμάστου και την εγγονή τους Μυρτάλη

Από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο από την Ήπειρο μέχρι την Αθήνα η διάσωση των Βυζαντινών μας μνημείων έχουν την υπογραφή της… Την υπογραφή της Μυρτάλης Αχειμάστου – Ποταμιάνου της μεγάλης μας Βυζαντινολόγου και επί χρόνια διευθύντριας του Βυζαντινού Μουσείου. Αυτή την μεγάλη προσωπικότητα , την σεμνή και ακούραστη επιστήμονα τίμησε χθες σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων , η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών. Αρχαιολόγοι, παλιοί και νεότεροι, Λευκαδίτες που έχουν παρακολουθήσει από κοντά όλα αυτά τα χρόνια την προσπάθειά της και για τα μνημεία της Λευκάδας, βρέθηκαν κοντά στην τιμώμενη. Η οικογένειά της δίπλα της περήφανη για τον άνθρωπο που, αν και έχει συνταξιοδοτηθεί, δεν σταματά να γράφει βιβλία για τα μνημεία και την ιστορία μας. Δεν σταματά να αποδεικνύει το μεγαλείο του ανιδιοτελούς εργάτη του πολιτισμού μας.

« Ο καθείς και τα όπλα του, είπε”. Τα όπλα μου έδωσε η Λευκάδα με την εξαγνιστική ομορφιά του τοπίου και την αισιόδοξη διάθεση των ανθρώπων, με τον πλούτο της γλώσσας και το αμάραντο πνεύμα των ποιητών της. Την αντίληψη του καλού, τη δύναμη και το ήθος μου ενστάλαξαν και ενίσχυσαν οι διδάσκαλοι, οι γονείς και ο αδελφός μου, ο σύζυγός και οι γιοί μας. Μου δίδαξαν το αίσθημα του δικαίου, την ισορροπία του νου και την ειλικρινή εκτίμηση των πραγμάτων• την πνοή, τη σύνεση, την επιμονή και το θάρρος που χρειάζεται η επιστημονική έρευνα. Ήταν εφόδια που πάσχισα να κρατήσω σε κάθε περίσταση. Η αποδιδόμενη τιμή αντανακλάται σε όλους.», ήταν τα λόγια της Μυρτάλης Αχειμάστου Ποταμιάνου όταν ανέβηκε συγκινημένη στο βήμα για να ευχαριστήσει όλους όσους βρέθηκαν δίπλα σε αυτή και την οικογένειά της σε μία τόσο σημαντική στιγμή. Λόγια ενός σεμνού ανθρώπου που δούλεψε δεκαετίας για τη σωτηρία των μνημείων μας, που το έργο της συνεχίζεται πλέον μέσα από τα γραπτά της και που η Λευκάδα έχει πολλά να διδαχθεί από τέτοιου είδους προσωπικότητες. «Η Μυρτάλη Αχειμάστου – Ποταμιάνου ανήκει στους ξεχωριστούς ανθρώπους των γραμμάτων και της επιστήμης με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ξεχωριστή και αφοσιωμένη σταδιοδρομία στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και μεγάλο επιστημονικό και συγγραφικό έργο που γνώρισε τη διάκριση και την αποδοχή από την Ελληνική και τη διεθνή κοινότητα των αρχαιολόγων», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, Θανάσης Μελάς.


Για την τιμώμενη μίλησαν ο Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος, η Καθηγήτρια Νανώ Χατζηδάκη και η δρ. Αγγελική Κατσιώτη. Δίπλα στην σεμνή επιστήμονα βρέθηκαν μεταξύ άλλων τόσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, όσο και ο πρώην διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς.

Η ομιλία της Μυρτάλης Αχειμάστου – Ποταμιάνου

Θέλω να εκφράσω από καρδιάς ευγνώμονες ευχαριστίες στην Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, στο Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρό της, για την οργάνωση αυτής της εξόχως τιμητικής στο πρόσωπό μου εκδήλωσης. Ευχαριστώ θερμότατα τον εξαίρετο ιστορικό κ.Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της πρότασης. Δεν ξέρω εάν αξίζω την αναγνώριση, αλλά εκτιμώ βαθύτατα αυτή την ευγενική διάκριση από μέρους του πνευματικού κόσμου της ιδιαίτερης πατρίδας μου, που εκπροσωπεί η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών με μακροχρόνιο, πολυσχιδές και εύφορο έργο. Πολλά οφείλω στους διαπρεπείς ομιλητές, στον Πρόεδρο της Εταιρείας κ.Αθανάσιο Δ.Μελά και στους εξέχοντες βυζαντινολόγους και φίλους, τον Ακαδημαϊκό κ.Παναγιώτη Λ.Βοκοτόπουλο, την Καθηγήτρια κ.Νανώ Χατζηδάκη και την δρ κ.Αγγελική Κατσιώτη, που πρόθυμα κοπίασαν για λόγου μου αναλαμβάνοντας το βάρος της παρουσίασης, και τον πολύ αγαπητό κ. Κακλαμάνη, όσο και στον πολύ αγαπητό μου κ.Κώστα Κατηφόρη που συντόνισε την εκδήλωση. Χάρη οφείλω, προσέτι, στους παρευρισκομένους συμπατριώτες, συναδέλφους, συγγενείς και φίλους για την απόδοση τιμής στην ταπεινότητά μου. Θα ευχηθώ, καθώς οι Βυζαντινοί πρόγονοί μας, πολλά τα έτη υμών.
Θεωρώ σπουδαία και με συγκίνηση δέχομαι την παρούσα ανταμοιβή έργου αφιερωμένου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Κράτους και στην επιστήμη που σπούδασα και δια βίου διακόνησα.


“ Ο καθείς και τα όπλα του, είπε”. Τα όπλα μου έδωσε η Λευκάδα με την εξαγνιστική ομορφιά του τοπίου και την αισιόδοξη διάθεση των ανθρώπων, με τον πλούτο της γλώσσας και το αμάραντο πνεύμα των ποιητών της. Την αντίληψη του καλού, τη δύναμη και το ήθος μου ενστάλαξαν και ενίσχυσαν οι διδάσκαλοι, οι γονείς και ο αδελφός μου, ο σύζυγός και οι γιοί μας. Μου δίδαξαν το αίσθημα του δικαίου, την ισορροπία του νου και την ειλικρινή εκτίμηση των πραγμάτων• την πνοή, τη σύνεση, την επιμονή και το θάρρος που χρειάζεται η επιστημονική έρευνα. Ήταν εφόδια που πάσχισα να κρατήσω σε κάθε περίσταση. Η αποδιδόμενη τιμή αντανακλάται σε όλους.
Τούτη την ιδιαίτερη ώρα έρχονται στο νου μου ο Πάνος Ροντογιάννης, ο Διονύσιος Ζακυθηνός, ο Μανόλης Χατζηδάκης, ο Γιάννης Κοντής, ο Χρήστος Καρούζος και τόσοι άλλοι. Στάθηκαν αξόδευτα πρότυπα στη μελέτη και απόδοση της αξίας των έργων που με απασχόλησαν και πρότυπα συμπεριφοράς στη σχέση με τους πολλούς και καλούς συνεργάτες που είχα από διάφορες θέσεις στην υπηρεσιακή διαδρομή μου.
Με αυτό το προσκύνημα τελειώνω τον σύντομο απόλογο. Εάν δεν υπήρχε η σημερινή δυστυχία που πλακώνει τη χώρα, θα έλεγα πως αισθάνομαι μεγάλη χαρά γιατί αξιώθηκα, μέσα από στενωπούς και θλίψεις, να έχω μια ζωή καλή, ειρηνική και δικαιωμένη, μεστή απο αυτά που επιθύμησα και στα οποία αφοσιώθηκα.”

 

Βιβιάννα Βαρδή