ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου Μεγανησίου

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υποβάθμιση του σχολείου τους από 4/θεσιο ολοήμερο σε 3/θέσιο έφτασαν σήμερα στην Λευκάδα γονείς, παιδιά, δάσκαλοι , απλοί πολίτες, δήμαρχος και αντιδήμαρχος του Μεγανησίου αντιδρώντας στην εισήγηση του προϊσταμένου της Α/βαθμιας Εκπαίδευσης, Φώτη Σάντα για υποβάθμιση χωρίς να λάβει υπ όψιν τη νησιωτικότητα και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα 25 παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο του Μεγανησίου. Αντίθετος με τις ενέργειες του κ. Σάντα εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης, Θοδωρής Χαλικιάς, τον οποίο επισκέφθηκαν αμέσως μετά την παράσταση που έκαναν στον προϊστάμενο της Α/βάθμιας.

 


Συγκεκριμένα, για λόγους που δεν δείχνουν και τόσο υπηρεσιακοί ο προϊστάμενος της Α/βάθμιας εκπαίδευσης Λευκάδας, Φώτης Σάντας, εισηγείται την υποβάθμιση του 4/θέσιου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Μεγανησίου σε 3/θέσιο, επικαλούμενος τον αριθμό των μαθητών. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα έχουν τη δυνατότητα των ειδικών μαθημάτων (αγγλικά, καλλιτεχνικά κλπ). Ο κ. Σάντας υποστήριξε ότι είναι θέμα τύπου και όχι ουσίας μια και τα τελευταία δύο χρόνια το σχολείο λειτουργικά είναι σαν 3/θεσιο ενώ οργανικά θα μετατραπεί τώρα, αν γίνει δεκτή η εισήγησή του. Και πως λοιπόν, αναρωτιέται και ο αντιπεριφερειάρχης, αυτά τα χρόνια παρανομούσε ουσιαστικά μια και δεν είχε κάνει εισήγηση γι αυτή την αλλαγή ενώ τώρα προχωρά σε αυτή την εισήγηση και μάλιστα χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του τη νησιωτικότητα και ότι ακολουθεί την εκπαίδευση σε ένα μικρό αποκομμένο νησί. Οι γονείς αλλά και όλοι οι κάτοικοι του Μεγανησίου είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο. Ζήτησαν από τον κ. Σάντα να στείλει διορθωτική εισήγηση στον περιφερειακό διευθυντή , κάτι που αρνήθηκε. «Το Μεγανήσι είναι μία ιδιαίτερη περιοχή. Μια περιοχή με καθόλου εύκολη πρόσβαση , με δυσκολία στη συγκοινωνία και δεν μπορεί το κάθε παιδί να μεταφερθεί για να συμπληρώσει τις γνώσεις του. Η όποια υποβάθμιση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι άσχημη. Όταν μάλιστα ο προϊστάμενος ισχυρίζεται ότι και 3/θέσιο που θα είναι θα έχουν τα παιδιά τους δασκάλους των ειδικών μαθημάτων δεν κατανοώ γιατί να γίνει 3/θεσιο και να μην παραμείνει ως έχει.», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, Θοδωρής Χαλικιάς στην αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε, υποσχόμενος ότι θα πιέσει από την πλευρά του ώστε να μην φτάσουμε στην υποβάθμιση.

Ο Σπύρος Αργυρός

Μιλώντας στο lefkadapress ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων , Σπύρος Αργυρός, αμέσως μετά τη συνάντηση και με τους δύο τόνισε:
“Ο προϊστάμενος της Α/βαθμιας εκπαίδευσης και ο αντιπεριφεριάρχης Λευκάδας αντιμετωπίζουν το θέμα με εντελώς διαφορετική αντίληψη. Ο κ. Σάντας είδε τα παιδιά μας σαν αριθμούς και μόνο. Καλυπτόμενος δε από νόμους έκανε την πρότασή του για υποβάθμιση του σχολείου μας. Δεν έλαβε καθόλου υπ όψιν το γεγονός της νησιωτικότητας. Δεν έλαβε υπ όψιν ότι τα παιδιά μας σε δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μπορούν να περάσουν απέναντι να πάνε σε άλλο σχολείο. Αντίθετα ο κ. Χαλικιάς κατάλαβε αμέσως το θέμα και μας είπε ότι έχουμε απόλυτο δίκιο διότι δε γίνεται να αλλάζει μία κατάσταση από τη στιγμή που το μεγανήσι είναι νησί και δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τα παιδιά μας σε κάτι καλύτερο. Τα δικά μας παιδιά δεν είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας ώστε να στερούνται κάποιες ειδικότητες. Τις δεσμεύσεις του κ. Σάντα ότι και 3/θέσιο να γίνει το σχολείο θα στέλνει ειδικότητες δεν μπορούμε να τις δεχτούμε γιατί το Σεπτέμβριο μπορεί να καλυφθεί πάλι πίσω από νόμους και σαν 3/θεσιο να μας πει ότι δεν έχει δικαίωμα να στείλει δασκάλους ειδικοτήτων. Πιστεύουμε ότι ήταν εσφαλμένη και γρήγορη η απόφασή του και μάλιστα ερήμην των φορέων που δεν έλαβε καν υπόψιν του. Όμως πιστεύουμε τελικά πως θα πρυτανεύσει η λογική και το σχολείο μας θα παραμείνει ως έχει με τους αγώνες που θα δώσουμε.”