ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η μετατόπιση της Λευκάδας!

Πραγματοποιήθηκε προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων για το GNSS σταθμούς στην περιοχή Λευκάδα (20/11/2015) απο τους Δημήτρη Αναστασίου, Ξάνθο Παπανικολάου, Δημήτρη Παραδείση, Αγγελική Μαρίνου, Βαγγέλης Ζαχαρή, Ιορδάνη Γαλάνη, Κώστα Ραπτάκη απο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  ΚΕΝΤΡΟ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ.

lefkada1

Η τεχνική  έκθεση παρουσιάζει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την ανάλυση των σταθμών GNSS που διατίθενται στην περιοχή του κεντρικού Ιονίου.

Η ακολουθία του σεισμού της Λευκάδας ξεκινά με ένα τεράστιο σεισμό (Mw = 6.4) στο 17/11/2015,
7:10:07 (UTC) [1].

Τα επεξεργασμένα δεδομένα από σταθμούς ΠΟΝΤΙ (Ponti, Λευκάδα), SPAN (Σπανοχώρι, Λευκάδα) και VLSM (Βαλσαμάτα, Κεφαλονιά). Οι σταθμοί αυτοί αποτελούν μέρος του μόνιμου δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών [2]. Τα οικόπεδα που απεικονίζονται χρονοσειρών, παρουσιάζουν το χρονικό διάστημα από 03/11/15 έως 19/11/15.

Οι μόνιμες μετατοπίσεις που παρατηρήθηκαν, παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα.

lefkada4

 

Μια ειδική ιστοσελίδα έχει δημιουργηθεί, στο πλαίσιο του κύριου δικτυακού τόπου DSO του, να παρακολουθεί όσο το δυνατόν περισσότερο την εξέλιξη του φαινομένου, χρησιμοποιώντας όλα τα δεδομένα GPS / GNSS, τα οποία διατίθενται:

http://dionysos.survey.ntua.gr/dsoportal/_projects/supersites/lefkada/

(Hint: χρησιμοποιήστε το πανελ στα δεξιά  (Data and Results) )