ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

54ο Διεθνές Φολκλόρ φεστιβάλ Λευκάδας: Μία γιορτή για την συναδέλφωση των λαών

 

Της

Χριστιάνας Βουκελάτου

 

To 54o Διεθνές Φολκλόρ Λευκάδας άνοιξε χθες τις πύλες του στο ανοιχτό θέατρο Λευκάδας και γέμισε τη νύχτα μας με χρώματα, μουσική, χαμόγελα και φυσικά…πολύ χορό.

Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος αφού μας καλωσόρισε με την τόσο χαρακτηριστική και μελωδική φωνή του, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Δρακονταεϊδή που τον (ξανά) προσκάλεσε στο νησί ως παρουσιαστή της βραδιάς και έκλεισε το καλωσόρισμά του μιλώντας για το νησί μας : «Κάθε φορά που έρχομαι σε αυτό το νησί, αισθάνομαι κάτι μαγικό, κάτι το οποίο δεν αγοράζεται με χρήματα. Αισθάνομαι μία μεγάλη αγκαλιά από όλους εσάς, που με κρατάει σφιχτά μέσα της».

Μετά το καλωσόρισμα από τον Αλέξη Κωστάλα, τον λόγο πήραν οι επίσημοι της βραδιάς, με πρώτο τον Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Χαλικιά: “Οι λαοί του κόσμου συναντιούνται σε αυτό το φεστιβάλ, σε μία συναδέλφωση δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας σε καιρούς δύσκολους, όπως αυτός που ζούμε τώρα. Οι λαοί δεν έχουν κάτι να χωρίσουν, παρά να ενώσουν». Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για την φετινή τραγωδία με τους χιλιάδες πρόσφυγες και αδικοχαμένους στα νερά του Αιγαίου και έκλεισε με ένα μήνυμα ενότητας μεταξύ όλων των λαών.

 

Το λόγο, στη συνέχεια πήρε, ο Βουλευτής Λευκάδος Αθανάσιος Καββαδάς, ο οποίος μας προέτρεψε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και αδερφοσύνης : «Είμαστε μάρτυρες τρομοκρατικών επιθέσεων με εκατοντάδες νεκρούς. Επιβάλλεται όμως να δουλέψουμε όλοι μαζί για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Τους λαούς τους ενώνουν πολλά περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν και δεν πρέπει να υποκύψουμε ούτε στο φόβο, ούτε στην τρομοκρατία. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι μέχρι να νικήσουμε».

Ο κύκλος των καλωσορισμάτων και των ομιλιών έκλεισε με τον Δήμαρχο Λευκάδος, Κωνσταντίνο Δρακονταειδή: “Στην ευρύτερη γειτονιά μας οι εντάσεις και ο πόλεμος κυριαρχούν. Όλοι βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις ψυχές των ταλαιπωρημένων που αναζητούν και αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον στο άγνωστο. Απέναντι στις νέες προκλήσεις για την ειρήνη, εδώ, στη Λευκάδα, το νησί της ποίησης και του θεάτρου, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Το μέλλον ανήκει στη συναδέλφωση των λαών και στην ένωση και συνεργασία των ανθρώπων”.

Και οι τρεις άντρες μίλησαν για το πόσο σημαντικό είναι να παραμένουν οι λαοί ενωμένοι και μονοιασμένοι, όσο ο φόβος και η τρομοκρατία προσπαθεί να φωλιάσει στις ψυχές τους.

Η τελετή έναρξης του 54ου φεστιβάλ είχε μόλις ξεκινήσει. Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε μία σύντομη αλλά εκρηκτική παρουσίαση όλων των μουσικό-χορευτικών συγκροτημάτων, που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.


Η βραδιά άνοιξε με τρία παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από τη Λευκάδα, τους “Τσουκαλάδες”, τον “Πήγασο” και τον “ΖΕΥΣ”. Ο κόσμος που είχε γεμίσει το ανοιχτό θέατρο ξεκίνησε να “ζεσταίνεται” και να χειροκροτάει ολοένα και πιο δυνατά.

Τους παραδοσιακούς Λευκαδίτικους χορούς διαδέχτηκαν οι ενθουσιώδεις χορευτές από την μακρινή Κόστα Ρίκα και οι λεπτεπίλεπτες αλλά και πολύ δυναμικές χορεύτριες από την Ινδονησία.

Ο Απόλλωνας Καρυάς δεν θα μπορούσε να λείπει από το φεστιβάλ μιας και γιορτάζει φέτος τα 60 του χρόνια. Ο όμιλος παραδοσιακών χορών “Αλέξανδρος Νυδρίου” έδωσε και αυτός με τη σειρά του μία παραδοσιακή Λευκαδίτικη νότα.

Οι γηραιότεροι χορευτές από την Νορβηγία μας παρουσίασαν τους παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους και μας απέδειξαν, όπως σχολίασε πολύ εύστοχα ο Αλέξης Κωστάλας ότι δεν είναι ποτέ αργά για κάποιον για να λάμψει στη σκηνή.

Ακολούθησαν οι εκρηκτικοί Σαρδήνιοι με το ιταλικό τους ταπεραμέντο και οι πανύψηλες ξανθιές χορεύτριες από την Εσθονία.

Βέβαια, οι ποντιακοί χοροί δεν θα μπορούσαν να λείψουν από μία τέτοια folklore βραδιά. Οι χορευτές και οι χορεύτριες του συλλόγου “Άγιος Νικήτας” γέμισαν την σκηνή με το αυθεντικό ποντιακό τους ταλέντο.

Ακολούθησαν οι Γάλλοι και οι Λαμιώτες από τον όμιλο “Χορού, Πολιτισμού, Ιστορίας και Μνήμης.”

Στην μακρινή νότια Αμερική μας ταξίδεψαν οι Αργεντίνοι και οι Βραζιλιάνοι χορευτές, με τα τεράστια χαμόγελα τους και τις πολύχρωμες φορεσιές τους.

Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τη Σερβία, μία χώρα ορόσημο για το φεστιβάλ καθώς ήταν αυτοί που εμφανίστηκαν πρώτοι (ως Γιουγκοσλαβία) στο παρθενικό φεστιβάλ φολκλόρ  το 1962.

Η βραδιά δεν θα μπορούσε να κυλήσει καλύτερα. Το φεγγάρι έστεκε φωτεινό, το ανοιχτό θέατρο της Λευκάδας ήταν γεμάτο, ο Αλέξης Κωστάλας για μία ακόμη φορά υπέροχος και οι χορευτές έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με το ταλέντο και την αγάπη τους για το χορό.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Αυγούστου και εδώ (http://liff.gr/) μπορείτε να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε τόσο για το πρόγραμμα όσο και για τις εκδηλώσεις του.

φωτο:  Mateo Gomez Unda