ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πρόγραμμα «Τηλε τάξη» στον Κάλαμο…

Η Εστία Γνώσης Χαλκίδας , Νομικό πρόσωπο του δήμου Χαλκίδας είναι αυτή που εφαρμόζει για 12 απομακρυσμένες και άγονες περιοχές της χώρα το πρόγραμμα «Τηλε τάξη».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου  που φέτος για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο δημοτικό σχολείο του Καλάμου, το οποίο θα έχει 12 μαθητές. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Τηλε τάξη» θα αφορά τη διδασκαλία  μέσω του διαδικτύου ειδικών μαθημάτων όπως είναι οι ξένες γλώσσες , η πληροφορική κλπ, και που τα σχολεία των άγονων περιοχών δεν έχουν την πολυτέλεια εξειδικευμένων καθηγητών. «Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούμε το δάσκαλο, απλά τον υποκαθιστούμε με τη διδασκαλία αυτών των ειδικών μαθημάτων με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης»,  μας τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Εστίας, Γιάννης Μαρκόπουλος. « Ο εξοπλισμός για την τηλεκπαίδευση , η οποία αρχικά για τον Κάλαμο θα αφορά τις ξένες γλώσσες, είναι δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου το οποίο χορηγεί όλο τον εξοπλισμό για όλες τις περιοχές που θα εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα», συνέχισε ο κ. Μαρκόπουλος.  Να σημειωθεί ότι τα σχολεία αυτά μη διαθέτοντας καθηγητή Αγγλικών, Πληροφορικής ή και ενδεχομένως άλλων ειδικοτήτων, θα συνδέονται καθημερινά και μόνιμα με την Εστία Γνώσης ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές, αλλά και στους κατοίκους της περιοχής, υπό μορφή διαλέξεων, να επικοινωνούν με άλλους εγκεκριμένους κοινωνικούς ή επιστημονικούς φορείς, βάσει συγκεκριμένου προγράμματος που θα ορίζεται από κοινού. Τα παιδιά δηλαδή του καλάμου θα μπορούν να είναι συμμαθητές σε αυτά τα μαθήματα με τα παιδιά από την Ερρήκουσα ή τα παιδιά από τους Φούρνους . Τα μαθήματα θα είναι καθημερινά και δεν θα είναι τίποτε άλλο από το ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Θα αφορά τις τρείς τελευταίες τάξεις του δημοτικού και τα κριτήρια για την επιλογή της περιοχής ήταν τρία. Θα πρέπει να είναι απομακρυσμένη, να είναι δυσπρόσιτη και το σχολείο να είναι ολιγομελές. Παράλληλα , όπως γράψαμε παραπάνω , μέσω της τηλεκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα ‘όχι μόνο οι μαθητές αλλά και τμήματα ενηλίκων που μπορεί να δημιουργηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή να παρακολουθήσουν μία διάλεξη, να διδαχθούν μία ξένη γλώσσα. Ήδη στον Κάλαμο, όπως μας ενημέρωσε και ο αντιδήμαρχος, Φώτης Σώλος, ο εξοπλισμός έχει ήδη εγκατασταθεί και με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και αυτά τα ειδικά μαθήματα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Τηλε Τάξη» εφαρμόσθηκε ήδη με εξαιρετική και απρόσμενη επιτυχία κατά το λήγον σχολικό έτος στο μονοθέσιο, με τρεις μαθητές, Δημοτικό Σχολείο της Ερείκουσας (νησί στα βόρεια της Κέρκυρας). Φέτος λοιπόν στο Ιόνιο προστέθηκε και ο Κάλαμος , άλλες δύο περιοχές στο Αιγαίο Φούρνοι και Ικαρία, δυσπρόσιτα χωριά στο Καρπενήσι αλλά και την Χαλκιδική.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι τόσο πρόγραμμα «Τηλε Τάξη» όσο και το όλο πρόγραμμα της Εστίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας καθώς και με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας.