ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πλατεία Απόστολου (Λάκη) Σάντα

Ήταν μια σεμνή τελετή έτσι όπως αρμόζει στη μνήμη του μαχητή της Ελευθερίας , του λευκαδίτη Λάκη Σάντα.

Η καινούρια  πλατεία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσέγιου και Υπ. Κατωπόδη φέρει από χθες το όνομα του Λευκαδίτη που μαζί με το Μανώλη Γλέζο κατέβασε τη ναζιστική σημαία από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης. Του ήρωα Λάκη Σάντα. Μια μαρμάρινη στήλη με την φωτογραφία του Λάκη Σάντα γράφει: “ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (ΛΑΚΗΣ) ΣΑΝΤΑΣ . Στις 30 Μαΐου 1941 κατέβασε από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης την Γερμανική Πολεμική Σημαία”   Στις πρώτες σειρές οι κόρες του Γεωργία και Αλεξάνδρα. Και τα εγγόνια του Δημήτρης και Κορνήλιος. Και στην είσοδο ακριβώς της παιδικής χαράς, εκεί που θα παίζουν καθημερινά παιδιά που τόσο αγαπούσε ο απόστολος Σάντας,  η στήλη καλυμμένη με την ελληνική σημαία και ένα δάφνινο στεφάνι. Και μετά τις ομιλίες τα αποκαλυπτήρια από τις κόρες του τα εγγόνια του και το δήμαρχο Λευκάδας, Κώστα Αραβανή.   Μεγάλη στιγμή για τη δημοτική αρχή που παραδίδει σε λίγες ημέρες. Φανερά συγκινημένος ο δήμαρχος μεταξύ άλλων τόνισε : “Ο Λάκης Σάντας έδωσε ακόμη στους συγχρόνους του, αλλά σε όλους εμάς τους μεταγενέστερους και τους μελλοντικούς, το μεγάλο μάθημα πως τιμάς στην πράξη εκείνη την απόφαση που πήρες ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια, πως υπομένεις περήφανα, όταν η κοινωνία δεν σου το αναγνωρίζει, αλλά και πως φέρεσαι όταν έρθει η ώρα της αναγνώρισης και της δόξας: Πάντα σεμνός και μ’ ένα δάκρυ για πολλούς και λησμονημένους, τους λίγους και ονομαστούς, που τα έδωσαν όλα, εκείνα τα φοβερά και μεγάλα χρόνια.”

  Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε η κόρη του Γεωργία: “Ονομάζαμε τον πατέρα μας άνθρωπο του μέλλοντος και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Σπάνια βρίσκεις ανθρώπους και μάλιστα ιδεολόγους που ταυτίζουν την ίδια τους τη ζωή με τα πιστεύω τους. Και η χαρά μας ήταν πολύ μεγαλύτερη όταν πληροφορηθήκαμε από το δήμο ότι η στήλη θα είναι στην είσοδο της παιδικής χαράς όπου τα παιδιά θα ρωτούν τους γονείς τους να μάθουν ποιος ήταν ο Απόστολος Σάντας. Ο Απόστολος Σάντας ήταν ένας άνθρωπος πραγματικός. Αυτό σημαίνει ότι είχε ανεβάσει πολύ τον πήχη για τις αξίες που πρέπει να έχουμε όλοι οι άνθρωποι. Kαι πολύ περισσότερο την αξία που έχει η ίδια η ζωή των ανθρώπων. Όταν ο πατέρας μας βρισκόταν στα σχολεία καλεσμένος να μιλήσει οι νέοι πάντα τον ρωτούσαν: Εκείνο το βράδυ δεν φοβηθήκατε; και εκείνος πάντα απαντούσε. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν φοβούνται. Όλοι οι άνθρωποι φοβούνται όταν κάνουν κάτι ριψοκίνδυνο . Η διαφορά είναι ότι κατανικούν το φόβο τους όταν κάνουν το καθήκον τους, όταν φτάνουν το στόχο τους”


Για την μεγάλη αυτή μορφή μίλησε και ο πρώην υπουργός , Αντώνης Ρουπακιώτης: “To M;aio του 1941 η Ευρώπη διέθετε ήδη τους δικούς της θρύλους. Τα δικά της σύμβολα. Δύο νέα παιδιά το Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο. Οι συμβολισμοί που ενείχε η πράξη των δύο αυτών παιδιών  για ολόκληρη την ανθρωπότητα ήταν και είναι απεριόριστη. Διότι αυτοί επέλεξαν να κατεβάσουν το σύμβολο της παγκόσμιας κυριαρχίας, την γερμανική σημαία, από το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, την Ακρόπολη. Πράγμα που εκείνη την χρονική στιγμή δήλωνε εμφαντικά  ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός απέρριπτε τη ναζιστική θηριωδία. Αλλά και όπως και σήμερα και διαχρονικά δηλώνει την απόρριψη κάθε μορφής θηριωδίας και κάθε τυραννικής  και αυταρχικής εξουσίας.