ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ομιλία Κ. Δρακονταειδή στην ορκωμοσία (23/8/2014)

     Συμπολίτισσες και συμπολίτες του Καστού, του Καλάμου και της Λευκάδας. 

 

     Βρισκόμαστε ως χώρα, σε μια πολύ δύσκολη καμπή της ιστορίας μας. Είμαστε βυθισμένοι σε μια βαθειά κρίση οικονομική και κοινωνική που εξελίσσεται σε  ανθρωπιστική και η οποία μας επιβλήθηκε από τους νεοφιλελεύθερους φονταμενταλιστές των αγορών. Η ελληνική κοινωνία δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο αλλά και μια επίθεση εναντίον των κατακτήσεων δεκαετιών, μια επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, μια επίθεση τελικά στην ίδια τη ζωή μας που διαλύεται.

     Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο μάτι αυτού του κυκλώνα. Δέχεται κι αυτή σκληρά και συνεχή χτυπήματα, στα πλαίσια μιας πολιτικής που στόχο έχει την αφυδάτωσή της (από πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογική υποδομή) και την ουσιαστική κατάργηση των λαϊκών χαρακτηριστικών της, μετατρέποντάς την σε γραφειοκρατικό εργαλείο διαχείρισης των πολιτικών της κεντρικής εξουσίας. 

     Οι στιγμές όμως δεν είναι μόνο δύσκολες, είναι ταυτόχρονα ιστορικές, γιατί επιβάλλεται αυτή η σημερινή αυτοδιοικητική (και όχι μόνο) πραγματικότητα ν’ αλλάξει!

     Έχουμε γνώση των δυσκολιών του εγχειρήματος. Δεν τις κρύψαμε ούτε προεκλογικά. Ξέρουμε καλά ότι το φορτίο στην πλάτη μας είναι βαρύ και η ευθύνη μεγάλη. Σε αυτήν όμως την πρόκληση θέλουμε να απαντήσουμε θετικά με χαμόγελο και αισιοδοξία, υποσχόμενοι να εργαστούμε σκληρά και με σεμνότητα. Έχουμε καθήκον λοιπόν να μετατρέψουμε τις τεράστιες δυσκολίες, σε ελπίδα και προοπτική.

     Φίλες – οι

     Ως νέα δημοτική αρχή θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά ότι δεν βλέπουμε τον Δήμο ως λάφυρο ή ως φέουδο που καταλάβαμε με έφοδο, ούτε έχουμε ιδιοκτησιακό σύνδρομο. Με την θέληση των πολιτών είμαστε (επιτρέψτε μου τη φράση) οι «ενοικιαστές» του. Πραγματικοί ιδιοκτήτες, είναι οι πολίτες, γι’ αυτό και η πόρτα του Δημαρχείου θα είναι πάντα ανοικτή για όλους.

     Θέλουμε επίσης να καταστίσουμε σαφές ότι δεν θα πολιτευτούμε με στόχο πως θα επανεκλεγούμε την πενταετία 2019-2024, προσπαθώντας να τα έχουμε καλά με όλους. Κάτι τέτοιο εκτός του ότι δείχνει αμετροέπεια,  είναι  και πολιτικά καταδικαστέο, γιατί ανακυκλώνει λογικές του παρελθόντος και φυσικά αυτονοήτως δεν είναι στην πολιτική μας κουλτούρα. Αν με κάτι θέλουμε να τα  έχουμε καλά, είναι με το δημόσιο συμφέρον, γιατί επαναλαμβάνω, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η πενταετία που έχουμε μπροστά μας.

     Για εμάς η Διοίκηση του Δήμου έχει πολλαπλή σημασία. Δεν αφορά την ικανοποίηση κάποιου αυτάρεσκου εγωισμού ή κομματικού πατριωτισμού, αλλά το να μπορέσουμε να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο σε θεσμούς και πολιτικές πρακτικές που θα είναι βασικοί μοχλοί για την έξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική προκοπή. 

     Χωρίς να υποτιμούμε την προσφορά των μέχρι σήμερα δημοτικών αρχών, θεωρούμε ότι η ετυμηγορία των συμπολιτών μας είναι η αφετηρία και όχι ο τερματισμός, μιας μαραθώνιας διαδρομής που στοχεύει στην αναθεώρηση, πριν από όλα, του τρόπου άσκησης εξουσίας. 

     Σε μια κοινωνία ισοπεδωμένη, που το μοντέλο της επόμενης μέρας είναι καθοριστικό, θέλουμε να δεσμευθούμε ότι δεν θα ακολουθήσουμε τις διαδρομές του παρελθόντος που έφτασαν την κοινωνία σε οικονομική χρεοκοπία αλλά και χρεοκοπία αξιακού και ηθικού προτύπου. Γι’ αυτό δε πρόκειται προσωπικά να ανεχθώ από κανέναν συνεργάτη μου στη Δημοτική Αρχή φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών, ηθικών εκπτώσεων και αποκλίσεων από τους κοινούς μας στόχους.

     Από την άλλη μεριά, σκοπός μας δεν είναι η διαχείριση των αδιεξόδων που μας έχουν οδηγήσει, αλλά η δημιουργία πολυποίκιλων δράσεων που θα απορρέουν από ένα συνεκτικό σχέδιο και θα εμπνέονται από ένα κοινό όραμα. 

    Το όραμα ενός Δήμου που στη βάση αξιών λειτουργεί συμμετοχικά, αμεσοδημοκρατικά, με όρους διαφάνειας, ισονομίας, εντιμότητας, αξιοπρέπειας και πολιτικής ηθικής. 

     Ενός Δήμου σύγχρονου και ανοικτού.

     Ενός Δήμου κοινωνικά αλληλέγγυου.

     Ενός Δήμου που θα ασχολείται όσο πιο πολύ μπορεί με τα «μικρά και καθημερινά» προβλήματα των πολιτών.

     Ενός Δήμου που υπερασπίζεται τα δημόσια αγαθά. 

     Ενός Δήμου που βάζει στο επίκεντρό του την παιδεία, τον πολιτισμό, την ιστορικότητά μας.

     Ενός Δήμου που θέτει στο σχεδιασμό του την ανάπτυξη του τόπου, με στόχο τις ανάγκες των πολλών και όχι των ολίγων. Οδηγός μας σε αυτήν την αναπτυξιακή προοπτική, είναι οι αρχές της αξιοβίωτης ανάπτυξης που πριν και πέρα από όλα σέβεται το περιβάλλον και τις παραδόσεις του τόπου. 

     Όλα αυτά για να μπορέσουν να υλοποιηθούν απαιτούν, εκτός από τη δικιά μας πολιτική βούληση, και τη δικιά σας συμμετοχή, τη συμμετοχή δηλαδή της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πάρουμε πρωτοβουλίες.

     Θέλουμε με τη δική σας βοήθεια, ν’ αλλάξουμε τη Λευκάδα, τον Κάλαμο, τον Καστό. 

     Θέλουμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορεί να ανθίσει η συμμετοχή και η δημοκρατία. Γιατί καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει για εσάς, χωρίς εσάς. Θέλουμε να κτίσουμε πάνω στις σχέσεις ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού που δημιουργήσαμε μαζί σας όλα αυτά τα χρόνια. Χρόνια που ήμασταν συνέχεια παρόντες όχι μόνο με λόγο καταγγελτικό αλλά κυρίως με λόγο προγραμματικό.

     Απλώνουμε το χέρι της συνεργασίας σε όλους, αιρετούς, εργαζόμενους στο Δήμο και πολίτες. Δεν μας ενδιαφέρουν οι προεκλογικές απόψεις του καθένα ούτε το κριτήριο μας είναι τι ψήφισε ο καθένας. Αυτά αφορούν την προεκλογική περίοδο και τέλειωσαν. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι η πράξη του σήμερα και του αύριο. 

     Γνωρίζουμε – παρ’ ότι το απευχόμαστε – ότι θα υπάρξουν και δυνάμεις αδράνειας. Άλλωστε πάντα στη ζωή υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε ότι οι πολίτες μας έστειλαν εδώ για ‘’να σπάσουμε αυγά’’. Άρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δράση, με ένα και μοναδικό στόχο, τη προκοπή του Δήμου μας και βεβαίως της πατρίδας μας.  

     Αυτή είναι η πρόκληση και ταυτόχρονα πρόσκληση για όλους, αιρετούς και πολίτες. 

     Αυτό είναι το στοίχημα για μας και πιστέψτε με, με τη συμβολή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, μπορούμε να το κερδίσουμε.

     Στις δύσκολες καμπές της ιστορίας μας, ως λαός, τις συντριπτικά περισσότερες φορές σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό είναι το δίδαγμα της ιστορίας που πρέπει να κρατήσουμε. Φέτος γιορτάζουμε τα 150 χρόνια της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Η τότε ριζοσπαστικοποίηση και ο αγώνας της πλειοψηφίας των Επτανησίων έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από μια νέα πνοή ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας.

     Με αυτές τις σκέψεις, θέλω αφ’ ενός να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους τους συμπολίτες -σες για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και όσους από αυτούς είναι σήμερα εδώ, αφ’ ετέρου να ευχηθώ σε όλες και όλους τους νεοεκλεγμένους υγεία, δύναμη, αγωνιστική διάθεση, χρήσιμη και δημιουργική θητεία. 

     Να ‘στε όλοι καλά και να χαμογελάτε όσο μπορείτε περισσότερο, γιατί η ζωή μας είναι δύσκολη, αλλά είναι και όμορφη κι ο τόπος μας ευλογημένος. Ας μην το ξεχνάμε. 

   Γεια σας.