ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Νέο νοσοκομείο Λευκάδας…

 

της 

Βιβιάννας Βαρδή-Καραγιάννη

Τέσσερις μήνες περίπου έχουν περάσει από τότε που έγινε η πρώτη εκσκαφή για το νέο νοσοκομείο Λευκάδας.

Κανένας, ακόμη και τότε δεν πίστευε ότι το νέο , σύγχρονο νοσοκομείο που για τόσα χρόνια πάλευε όλη η Λευκάδα είναι μια πραγματικότητα και μάλιστα ένα τόσο μεγάλο έργο σε καιρό κρίσης.  Και όμως η πρώτη εκσκαφή έγινε προς το τέλος Μαΐου όταν μετά από διερευνητικές μελέτες του οικοπέδου η εταιρεία ΑΚΤΩΡ , η οποία  15 Ιανουαρίου του 2013 υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή, ξεκίνησε  να λειτουργεί το εργοτάξιο.  Και καθημερινά βλέπουμε αυτό το έργο να προχωρά με τόσο γρήγορους ρυθμούς , που εντυπωσιάζουν, όταν όλοι έχουμε στο μυαλό μας τι συμβαίνει με τα δημόσια έργα. Είναι δε από τα ελάχιστα κτιριακά έργα που αυτή την εποχή γίνονται  στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια είναι ένα από τα πέντε , περίπου,  μεγάλα κτιριακά έργα που γίνονται στην χώρα. Άλλο σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι αυτή την εποχή εργάζονται σχεδόν 50 άτομα  στο εργοτάξιο και το 95% είναι από την περιοχή ενώ η  συνεργασία με τοπικούς εργολάβους είναι το μεγαλύτερο ποσοστό. Επισκεφτήκαμε το εργοτάξιο και εκεί συναντήσαμε   τον υπεύθυνο της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, Λουκά Ηλιαδάκη ένα βροχερό πρωινό πριν λίγες ημέρες και μια και ο καιρός δεν επέτρεπε τις εργασίες βρήκαμε την ευκαιρία για μια ξενάγηση .  Βρισκόμαστε λοιπόν στην φάση του φέροντα οργανισμού, των σκυροδεμάτων. Έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση  και ήδη έχει πέσει ένα τμήμα της οροφής του υπογείου. Η κάτοψη δε του ενός επιπέδου είναι περίπου στα 5.500 χιλιάδες τ.μ. Ο κ. Ηλιαδάκης ευελπιστεί δε με τους ρυθμούς που δουλεύουν και με γνώμονα τον καιρό, που στη δυτική Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικός από την υπόλοιπη Ελλάδα,  ότι το υπόγειο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει , και εκεί μένουμε έκπληκτοι , ότι οι εργασίες προχωρούν πολύ πιο γρήγορα και είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.  Άρα οι καθυστερήσεις σε ένα έργο δεν οφείλονται πάντα στο εργολάβο, όπως συνήθως συμπεραίνουμε, αλλά τις περισσότερες φορές σκοντάφτουν στις γραφειοκρατίες των υπηρεσιών.  

Η επόμενη φάση θα ξεκινήσει τις αρχές του 2014 με τα εσωτερικά και εξωτερικά χωρίσματα αλλά και τις μονώσεις του κελύφους. Να σημειωθεί ότι αναφερόμαστε σε ένα τετραώροφο κτίριο, όπως θα δείχνει από την μία πλευρά του δρόμου , περίπου στο σύνολό του 20.000 τ.μ. και το οποίο θα παραδοθεί «με το κλειδί στο χέρι» . Και με τον εξοπλισμό του. Σύμφωνα δε με τους υπεύθυνους του έργου όταν ξεκίνησαν οι εκσκαφές αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με τα νερά όπου εκεί χρειάστηκε να γίνει μια δυνατή εξυγίανση του εδάφους τέτοια που θα επιτρέπει τα νερά κατά το διάστημα των βροχών να περνούν κάτω ή περιμετρικά του κτιρίου και να μην λιμνάζουν ενώ με μία άντληση θα πηγαίνουν στην υπό διάνοιξη οδό που θα γίνει στο πίσω μέρος του κτιρίου και θα είναι και ο δρόμος απ όπου θα οδηγούνται ασθενοφόρα και αυτοκίνητα για τα επείγοντα περιστατικά. Εδώ βέβαια είναι ένα θέμα. Ο δήμος και ο κάθε υπεύθυνος που εμπλέκεται θα πρέπει να κάνει άμεσα τις ενέργειες για τη διάνοιξη αυτού του δρόμου μια και  από εκεί θα είναι ο κυκλοφοριακός φόρτος για το νοσοκομείο και εκεί θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση.  Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να γίνει έτσι ώστε να μπαίνουν όλοι από την οδό Φιλοσόφων αλλά θα δημιουργηθεί σίγουρα πρόβλημα το να υποδεχτεί τέτοιο φόρτο οχημάτων η οδός Φιλοσόφων.

Γενικότερα πρόκειται για μια ώριμη μελέτη και, όπως φαίνεται , η μελέτη αυτή είναι τόσο καλά στημένη ώστε δεν υπάρχουν σοβαρά  προβλήματα στην κατασκευή, εκτός των νερών που αντιμετωπίστηκαν.

Και μιλάμε για ένα κτίριο που θα έχει τέσσερις ορόφους (με το υπόγειο) , με αίθριο, με καταστήματα που θα εκμεταλλευτεί η Μητρόπολη, εστιατόριο. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι  σε ένα νοσοκομείο 123 κλινών  που θα μπορούσε η κατασκευή του να γίνει σε 3.000 τ.μ. γίνεται σε 5.500 τ.μ. με χώρους ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού νοσοκομείου το οποίο θα διαθέτει ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) , αποστείρωση , αξονικούς, ψυχιατρική κλινική με αυλή, χώρους για άτομα που πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα    αποτοξίνωσης  και πολλά άλλα. Βέβαια το ερώτημα είναι όταν παραδοθεί πως και με τις προσωπικό θα λειτουργήσει αυτό το κτίριο. Όταν όμως η Λευκάδα διαθέτει ένα τόσο σύγχρονο νοσοκομείο η προοπτική του Περιφερειακού είναι πολύ κοντά.