ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΙΗ΄ Συμπόσιο Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του ΙΗ΄ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών. Η αίθουσα εκδηλώσεων του  Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας ήταν κατάμεστη τις δύο μέρες του συμποσίου.

Το Σάββατο 10 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών  Θωμάς Κατωπόδης κήρυξε την έναρξη των εργασιών, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης  Θεόφιλος και ο Δήμαρχος Λευκάδας  Κώστας Αραβανής.

Την  πρώτη μέρα τιμήθηκαν οι Λευκάδιοι επιστήμονες Πέτρος Αργύρης και  Παναγιώτης  Χόρτης. Στη ζωή και το έργο του Πέτρου Αργύρη αναφέρθηκε ο  Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης και ο δικηγόρος Νίκος Κατηφόρης. Η προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μαρία Ρούσσου ευχαρίστησε τον Πέτρο Αργύρη για τη στήριξη που παρέχει στη Βιβλιοθήκη. Για τον ιατρό Παναγιώτη Χόρτη  μίλησε ο ιατρός Θεοδόσης Παναγιωτακόπουλος και ο Άγγελος Χόρτης, ενώ ο ιατρός Θωμάς Μεσσήνης αναφέρθηκε στις πρωτοποριακές ιατρικές μεθόδους του τιμώμενου. Η πρώτη μέρα του συμποσίου ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων: Πέτρου και Νίτας Αργύρη και Αλέξανδρου Παναγούλη.

Τη δεύτερη μέρα του Συμποσίου τιμήθηκαν ο ζωγράφος Ζώης Ζαβερδινός και η οικογένεια Γαζή – Σίδερη. Για το έργο του Ζώη Ζαβερδινού μίλησε η ιστορικός τέχνης – κριτικός Αθηνά Σχινά, ενώ ο Θ. Κατωπόδης διάβασε μήνυμα του Αργύρη Σφουντούρη. Η ιστορικός τέχνης Ντενίζ Αλεβίζου αναφέρθηκε σε γενεαλογικά στοιχεία της οικογένειας Γαζή – Σίδερη και η Χαρά Σαΐτη στο έργο του Θανάση Σίδερη.  

 

Μέχρι την 25η Αυγούστου στην Αίθουσα Τέχνης στο ισόγειο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου και στην Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος»πραγματοποιούνται εκθέσεις έργων του Ζώη Ζαβερδινού και της Οικογένειας Βεντούρα – Γαζή – Σίδερη αντίστοιχα.