ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Θοδωρής Σολδάτος, βουλευτής Λευκάδας “Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να φορέσουμε όλοι τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος.”

Λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία της νέας υπηρεσιακής Κυβέρνησης και της ορκωμοσίας φυσικά των νέων βουλευτών όπου σήμερα θα γίνει και η διάλυση της Βουλής για να πάμε σε νέες εκλογές, ο βουλευτής Λευκάδας, Θοδωρής Σολδάτος, μίλησε στο lefkadapress σε μια σύντομη  πρώτη συνέντευξη μετά την εκλογή του, μια και οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη , για τα νέα δεδομένα και τις επερχόμενες εκλογές.    

  • Εκλογές και πάλι. Πόσο επώδυνο είναι;

      Εξαιρετικά επώδυνο για τη χώρα. Εύχομαι να είναι η ζημιά αναστρέψιμη.  

  • Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να τα είχαν βρει;

  Ήταν υποχρεωμένοι να τα βρουν. Η εντολή των Ελλήνων πολιτών ήταν ξεκάθαρη. Κυβέρνηση συνεργασίας. Παρά την κρισιμότητα των στιγμών, κάποιοι δεν εισέπραξαν το μήνυμα.  

  • Ποιος, κατά τη γνώμη σας φταίει;

  Η πολιτική αλαζονεία που επικράτησε σε ΣΥΡΙΖΑ και κόμμα Καμμένου. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αυτών των κομμάτων, άγονται και φέρονται, είτε από τη Βαβέλ των ποικίλων κομματιδίων από τα οποία προέκυψαν, -συνιστώσες τα λένε στο ΣΥΡΙΖΑ-, είτε από υπερφίαλα στελέχη που εντάχθηκαν στο κόμμα Καμμένου λίγο πριν τις εκλογές και στα οποία είναι υποχρεωμένος ο ίδιος να λογοδοτεί. Πιστεύω ότι τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Καμμένος, είναι δέσμιοι του πολιτικού τους περιβάλλοντος, όπως το περιέγραψα, και επομένως δεν είχαν ελευθερία κινήσεων στις διαπραγματεύσεις που ήταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν, μετά τη σαφή εντολή του εκλογικού σώματος.  

  • Πως σχολιάζετε τα εντυπωσιακά νούμερα που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ;

  Η Ελλάδα θυμίζει την ηττημένη Γερμανία μετά τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο. Από τη μια η οικονομική δυσπραγία και η ελάττωση των κοινωνικών διασφαλίσεων, οδήγησε μεγάλο μέρος των πολιτών στην Αριστερά. Από την άλλη, η εθνική ταπείνωση που έχουμε υποστεί ως έθνος, από κάποια μερίδα «εταίρων» μας στην Ευρώπη, οδήγησε πολλούς πολίτες στην ακροδεξιά. Ευτυχώς για την Ελλάδα, οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν και οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον το ρόλο, τις προθέσεις και τις δυνατότητες κάθε κόμματος, εξ αυτών που εμφανίστηκαν, κατά τη γνώμη μου, προσωρινά ενισχυμένα.  

  • Προλάβατε σαν νεοεκλεγμένος βουλευτής να συμμετάσχετε σε μια κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός σας. Τι ειπώθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση;

Έλαβα μέρος στην 1η μετεκλογική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή, κατά την οποία μίλησε μόνο ο πρόεδρος. Η ομιλία του έχει δημοσιευτεί.  

  • Γίνονται συζητήσεις μεταξύ Σαμαρά και Ντόρας . Πιστεύετε ότι τελικά θα βρεθεί κοινή συνιστώσα;

  Πιστεύω ότι η Ντόρα θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση Σαμαρά. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε πίσω ότι μικρό μας χωρίζει και να ξαναβρούμε τα μεγάλα που μας ενώνουν. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να φορέσουμε όλοι τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος.  

  • Και πάλι προεκλογική περίοδος για την Λευκάδα. Τι θα προσπαθήσετε αυτή τη φορά;

  Να αναδείξω τον ανανεωμένο πολιτικό λόγο της παράταξής μου. Να πω στους Λευκαδίτες ότι το μήνυμα ελήφθη. Ότι  η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει όπως και μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, κυβέρνηση εθνικού χαρακτήρα, με τη συνεργασία των υπολοίπων κομμάτων, σύμφωνα με την εντολή των Ελλήνων πολιτών. Θα προσπαθήσω να αναδείξω ότι το δίλημμα πλέον είναι Ευρώπη ή απομόνωση. Ότι είναι πολλοί εκείνοι που εντός και εκτός Ελλάδος, επιδιώκουν να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή, για να σκυλέψουν στη συνέχεια στο πτώμα της. Και θα εκφράσω την πεποίθησή μου, ότι οι υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές και δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της πατρίδας μου, θα πάρουν οριστικά το τιμόνι στα χέρια τους  και θα οδηγήσουν ξανά την Ελλάδα στο δρόμο της δημιουργίας και της αξιοπρέπειας.  

  • Η διαδικασία εκλογής αυτή τη φορά είναι διαφορετική. Η λίστα πιστεύετε ότι θα σας «λύσει» τα χέρια; 

  Ο νομοθέτης είναι αυτός που καθορίζει την εκάστοτε εκλογική διαδικασία. Θεωρώ ότι ούτως ή άλλως ο εκλογικός νόμος χρειάζεται αλλαγή. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού των πλεονεκτημάτων τόσο του σταυρού όσο και της λίστας. Εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ μελλοντικά στο θέμα.   Βιβιάννα Βαρδή