ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Θέλουν να ξεπουλήσουν 31 στρέμμ. και στην Λευκάδα

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο κάλεσε για αύριο το μεσημέρι ο δήμαρχος Λευκάδας μια και μετά από εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών το ακίνητο 31,35 στρεμμάτων  που βρίσκεται λίγο μετά το κλειστό γυμναστήριο σε περιοχή Natura και όπου εκεί προοριζόταν να γίνει αθλητικό κέντρο , μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΔΕΠ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου) .

Με λίγα λόγια ξεπουλιέται. Ο δήμαρχος, Κώστας Αραβανής μόλις ενημερώθηκε έστειλε στον υπουργό Οικονομικών την παρακάτω επιστολή:

Μετά από δική σας εισήγηση η διυπουργική επιτροπή αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε, με την αριθμ.234/13 απόφασή της, την μεταβίβαση περιουσίας  του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ.Ανάμεσα στα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν περιλαμβάνονται και 31,35 στρ. του Δήμου Λευκάδας.

            Πρέπει να γνωρίζετε κ.Υπουργέ ότι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή NATURA και ανήκει στο Δήμο μας είναι δε μέρος της ακίνητης περιουσίας του από την εποχή της Ένωσης της Επτανήσου.Έχει μάλιστα καταγραφεί στο κτηματολόγιο ως περιουσία του Δήμου. Η Κτηματολόγιο ΑΕ απέρριψε το 2006 το αίτημα της ΚΥΔ για εγγραφή του ως περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου.Πρέπει να σας αναφέρω  ότι στο εν λόγω ακίνητο από  16-07-2007 δρομολογήθηκε έργο του Δήμου για την δημιουργία Αθλητικού Κέντρου συμβατικού ποσού 2.770.179 Ευρώ και μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 2.822.249 Ευρώ

            Επίσης, εντελώς συμπτωματικά ! πριν λίγες μέρες η ΚΥΔ Λευκάδας προσέφυγε με αίτημά της στο Κτηματολόγιο ΑΕ ζητώντας διόρθωση του κτηματολογίου με διοικητική πράξη, διαδικασία που θα αναλάβει να προωθήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

            Πρέπει να σας κάνουμε γνωστό κ.Υπουργέ, ότι ο Δήμος μας  θα προστατεύσει με κάθε μέσον τα περιουσιακά του δικαιώματα και ο λαός της Λευκάδας δεν  θα επιτρέψει ποτέ  με διοικητική πράξη του ΟΚΧΕ αμφιβόλου νομιμότητας και με παράκαμψη της δικαστικής οδού, να του στερήσουν περιουσιακά στοιχεία που κατέχει επί 150 χρόνια.

            Στη δύσκολη στιγμή που περνάει η χώρα μας και που όλοι συμμετέχουμε για το ξεπέρασμά της , η θεσμική λειτουργία του κράτους και η προστασία της Δημοτικής περιουσίας είναι πρώτης προτεραιότητας.

 

            κ.Υπουργέ,

Θα παρακαλούσαμε να επιληφθείτε του θέματος για την αποκατάσταση της τάξης και την εγγύηση της νομιμότητας. Είμαστε βέβαιοι ότι η σχετική πληροφόρησή σας δεν ήταν πλήρης.    

 

                                                                 O Δήμαρχος 

                                                                           ΚΩΣΤΑΣ Α.ΑΡΑΒΑΝΗΣ

 

Ο Κώστας Δρακονταειδής

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η πρόταση αυτή η Δημοτική Παράταξη “Όλοι για την Λευκάδα” εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

      ” Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1020/25-4-2013, το οποίο υπογράφεται από τους υπουργούς: Οικονομικών (Ι. Στουρνάρας), Ανάπτυξης (Κ. Χατζηδάκης), Παιδείας (Κ. Αρβανιτόπουλος), Περιβάλλοντος (Ε. Λιβεριάτος) και Τουρισμού (Ό. Κεφαλογιάννη), «Μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ‘’Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) Α.Ε.’’ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή τα ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, με των επ’ αυτών κτισμάτων και εγκαταστάσεων».

       Συνολικά μεταβιβάζονται στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 2700 στρεμ. στα Ιόνια.

       Μεταξύ αυτών των ακινήτων, συμπεριλαμβάνεται και το ΑΒΚ 129 δημόσιο κτήμα που βρίσκεται στη περιοχή Βαρδάνια, έκτασης 31,35 στρεμ .

       Πρόκειται για περιοχές «φιλέτα» που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι παραθαλάσσιες, εφαπτόμενες ή εντός περιοχών προστασίας NATURA και χαρακτηρισμένες ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, καθώς και για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης.

       Ο στόχος αυτής της μεταβίβασης είναι προφανής.

► Μετά την εκποίηση μαρίνων και νησιών.

► Μετά την, προ των πυλών, παραχώρηση αεροδρομίων και λιμανιών.

► Μετά τις offshore εταιρείες που κατέχουν το 15% της έκτασης του Μεγανησίου,

έφθασε η ώρα για τα κοράκια των χρηματιστικών Funds να βάλουν χέρι, με τιμές όσο-όσο, και με fasttrack διαδικασίες στον τομέα του τουρισμού.

       Σύμφωνα με τον τελευταίο “αναπτυξιακό” νόμο, αυτές οι περιοχές μπορούν κατ’ εξαίρεση να οικοδομούνται με υψηλότερους συντελεστές δόμησης, αδιαφορώντας για το φυσικό περιβάλλον.

       Οι συνέπειες για την περιοχή και γενικότερα την πόλη, για λόγους περιβαλλοντικούς, αισθητικούς, αναπτυξιακούς και άλλους θα είναι καταστροφικές. Μη λησμονούμε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο, είναι εντός περιοχής NATURA. Μπορεί, για παράδειγμα, να φαντασθεί κανείς ένα τεράστιο ξενοδοχείο στη θέση του σημερινού γαλήνιου τοπίου;

       Αυτή μπορεί να είναι η αρχή του τέλους, για τη Λευκάδα που ξέρουμε.

       Τι θα πάρει μετά σειρά; Μήπως ο βιότοπος των ιχθυοτροφείων (ιβαριών);      

       Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ακίνητο μεταβιβάσθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ:

1.     Έχει δηλωθεί από το Δήμο στο Κτηματολόγιο και διεκδικείται(;) από το Ελληνικό Δημόσιο. Με απλά λόγια δεν ανήκει στο Δημόσιο, και η όποια λύση θα δοθεί από τα δικαστήρια.

2.     Στη συγκεκριμένη έκταση είχαν ξεκινήσει και εκτελεσθεί εργασίες για τη δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου (η κατασκευή του οποίου πρέπει να παραμένει στόχος της κάθε Δημοτικής Αρχής), αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

       Οι φορείς του νησιού, καθώς και όλοι οι πολίτες, έχουν υποχρέωση να συντονιστούν και να δώσουν μάχη για να υπερασπισθούν, το φυσικό περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. Η Δήμος πρέπει σ’ αυτήν την προσπάθεια να μπει μπροστά, αποφασισμένος να μην επιτρέψει το ξεπούλημα.

       Για όλους αυτούς τους λόγους, χθές, ζητήσαμε την κατεπείγουσα σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για να τοποθετηθεί επί του θέματος. Το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου αποδέχτηκε το αίτημα και αύριο 15/5/2013 στις 2.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση.

       Είναι φανερό ότι άλλος ένας «πόλεμος» ξεκινά.

       Η Κίνησή μας και σ’ αυτόν, θα είναι στην πρώτη γραμμή.

       Ο τρικομματικός «θίασος» των υπαλλήλων της τρόϊκα που κυβερνά τη χώρα, σύντομα θα καταλάβει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα οι Επτανήσιοι, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.         

 

      Λευκάδα, 14/5/2013                                           Δρακονταειδής Κων/νος

                                                                             Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης

                                                                                «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»