ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Επίσκεψη στο ΝΑΤΟϊκό AWACS

Μιχαήλ και Γαβριήλ σήμερα , ημέρα εορτασμού του προστάτη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και το αεροδρόμιο του Ακτίου ήταν το σημείο αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα μια και για πρώτη φορά οι επισκέπτες , έως και την Κυριακή, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το ΝΑΤΟϊκό Αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης Ε-3A Airborne Warning and Control System (AWACS), το οποίο θα συμμετάσχει, από 7 έως 10 Νοεμβρίου, στη στατική έκθεση της Μονάδας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας.

 Να σημειώσουμε ότι το  AWACS βρίσκονταν και επιχειρούσε στο Αφγανιστάν όταν έγινε το αίτημα από το ΓΕΑ στο ΝΑΤΟ αν θέλει να συμμετέχει στους εορτασμούς της για τον προστάτη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

 

Έτσι το Νατοϊκό ιπτάμενο ραντάρ πριν επιστρέψει στη βάση του στη Γερμανία πήρε εντολή να προσγειωθεί την Κυριακή που μας πέρασε στη 131 Σμηναρχία Μάχης, που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση του Ακτίου και να παραμείνει εκεί έως τις 10 Νοεμβρίου.

Παράλληλα σήμερα βρέθηκε στο Άκτιο και ο διοικητής του ΝΑΤΟ των awacs αμερικανός ιπτάμενος αξιωματικός Muller ο οποίος μετά την παρουσίαση αναχώρησε.  Στο AWACS υπηρετούν περίπου 18 ιπτάμενοι , μεταξύ αυτών και οι Έλληνες που υποδέχτηκαν τους επισκέπτες . (φωτο) Αξιωματικός της 131 Σ.Μ που έκανε την ξενάγηση στους επισήμους από την Πρέβεζα, την Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία που βρέθηκαν εκεί μεταξύ άλλων τόνισε: 

«Η 131 σμηναρχία μάχης έχει μια πολυετή ιστορία. Ιδρύθηκε το 1958 και  το 1974 ιδρύθηκε η 344 Μοίρα βομβαρδισμού. Στο τέλος της δεκαετίας του 70 λήφθηκε η απόφαση  στο αεροδρόμιο του Ακτίου να εδρεύσει η βάση των Awacs για την Ελλάδα. (FOB). H βάση της 131 σμηναρχίας μάχης έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα . Είναι μια βάση που τρέχουν σημαντικά προγράμματα για την πολεμική αεροπορία. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΠΗΓΑΣΟΣ (φωτο) .  Τρία βασικά μέρη η έκθεση  την οποία μπορούν να επισκεφθούν οι πολίτες μέχρι την Κυριακή. Στο πρώτο μέρος εναλλάσσονται βίντεο της πολεμικής αεροπορίας και των awacs καθώς και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΠΗΓΑΣΟΣ το οποίο εκτίθεται μετά από ειδική άδεια.  Το δεύτερο μέρος αφορά το αεροσκάφος awacs που είναι για πρώτη φορά επισκέψιμο αλλά και το ελληνικό αντίστοιχο. Και τέλος  το τρίτο μέρος της έκθεσης αποτελείται από έκθεση φωτογραφίας και εκθετήριο με αναμνηστικά από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.» 

B.B.