ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Καββαδά με τίτλο «Fritz Berger – Ο φωτογράφος των Αναμνήσεων», στον κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝ»

Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου της Λευκάδας στο κάλεσμα για την σημερινή και τελευταία προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Νίκου Καββαδά με τίτλο «Fritz Berger – Ο φωτογράφος των Αναμνήσεων», στον κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝ» ,που πραγματεύεται την ιστορία της εθελοντικής ομάδας από την Ελβετία που πρόσφερε τα μέγιστα στα χωριά της Νοτίου Λευκάδας την δεκαετία του 1960.

Η αίθουσα γέμισε και ο Νίκος ήταν στην πόρτα περιμένοντας να χαιρετήσει έναν έναν ξεχωριστά για την μεγάλη τιμή που του κάνει να παρίσταται στην προβολή, εμφανώς συγκινημένος. Το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος κ. Δρακονταειδής, οι αντιδήμαρχοι κ. Περδικάρης και Πολίτης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαλικιάς, εκπρόσωπος της Ι.Μ. Λευκάδας και Ιθάκης και ο κ. Μελάς Θανάσης , πρόεδρος της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του κ. Περδικάρη δίνοντας το λόγο στον κ. Μελά ο οποίος προλόγισε το ντοκιμαντέρ. Η προβολή του προκάλεσε συγκίνηση αλλά και ενθουσιασμό ταυτόχρονα, οι εικόνες αληθινές, η ευγνωμοσύνη των ανθρώπων που μιλούν κατά την διάρκεια στην εθελοντική ομάδα τεράστια. Μετά το τέλος της προβολής ο κόσμος καταχειροκρότησε και το λόγο πήρε ο Νίκος Καββαδάς που ευχαρίστησε τον κόσμο και δέχτηκε ερωτήσεις. Κλείνοντας μας πληροφόρησε ότι το ντοκιμαντέρ θα ανέβει στο διαδίκτυο την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να μπορεί ο καθ’ ένας να παρακολουθεί.

Μιλήσαμε με τον Νίκο και μας είπε:

Τι στάθηκε αφορμή για αυτό το ντοκιμαντέρ ;

  • Η ιδέα προήλθε από μια συνέντευξη που είχα κάνει στον Fritz Berger με αφορμή μια έκθεση φωτογραφίας που είχε γίνει στην Αρτηρία. Εκεί προτάθηκε η ιδέα να καταγράψουμε την επίσκεψή του στα χωριά όπου έδρασε.

Το υλικό πώς συγκεντρώθηκε;

  • Πήραμε το υλικό ,που είναι πολύ συγκινητικό, από τον Fritz από την περίοδο που η ομάδα δρούσε στη Λευκάδα καθώς και ένα βίντεο ντοκουμέντο και έτσι προήλθε το τελικό αποτέλεσμα.

Πως αισθάνεσαι;

  • Είναι μια μεγάλη και σημαντική στιγμή για εμένα , γιατί έμαθα στοιχεία για τον τόπο και την ιστορία του τα οποία δεν τα γνώριζα και νοιώθω ότι βάζω και εγώ ένα λιθαράκι στον πολιτισμό του νησιού και στη διατήρηση της ιστορίας του. Επίσης νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για όλο τον κόσμο που ήρθε απόψε και με τίμησε.

Πώς ήταν η συνεργασία με τον Fritz Berger;

  • Εξαιρετική, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες το οποίο απέδειξε με τη στάση ζωής που κράτησε και τον εθελοντισμό , στην Λευκάδα, στο Πακιστάν , στο Θιβέτ και στο Κόσοβο.