ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Διήμερο Πιανιστικής Τέχνης…

Δύο υπέροχες βραδιές αφιερωμένες στην πιανιστική τέχνη πραγματοποιήθηκαν στις 22 και 23 του μήνα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας.

Ο καθηγητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Λάμπης Βασιλειάδης και οι μαθητές του Εύα Πανάγου, Ιωάννης Ντακούμης καθώς και η καθηγήτρια πιάνου του Μουσικού Σχολείου κ. Μαρία Βέγκου ψυχαγώγησαν το κοινό με μουσικές ερμηνείες ιδιαίτερης αισθητικής.

Αρχικά, την Παρασκευή, ρεσιτάλ πιάνου έδωσε ο διακεκριμένος πιανίστας κ. Λάμπης Βασιλειάδης με έργα των Gluck-Scambati, Scriabin, Medtner, Schumann και Bach.

Η συναυλία αρθρώθηκε σε τέσσερα μέρη σύμφωνα με τα στάδια της ανθρώπινης μοίρας: η αντιπαράθεση με το θείο δημιουργεί συγκρούσεις με αυτό (Scriabin). Συνέπεια αυτού είναι η δημιουργία ανεπούλωτων πληγών (Medtner). Μπορεί η θεραπεία να είναι δύσκολη αλλά όταν κανείς αντιληφθεί το αναπόδραστο του πάσχειν, αρχίζει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά (Schumann). Στο τέλος ο καθένας αντιλαμβάνεται το πρόσωπο του Κυρίου, το οποίο μπορεί να έχει δύο όψεις: είτε τη φωτεινή είτε τη σκοτεινή (Bach).

Ακολουθώντας ένα κυκλικό σχήμα η συναυλία ολοκληρώθηκε με την μελωδία των Gluck-Scambati για την κάθοδο του Ορφέα στον Άδη στην αναζήτηση της Ευριδίκης, συμβολίζοντας την βαθύτερη επαφή με τον εαυτό.

Το πρωινό του Σαββάτου, ακολούθησε ανοιχτό εργαστήρι πιάνου προς μαθητές όλων των ηλικιών και επιπέδων, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε το δεύτερο ρεσιτάλ πιάνου.

Οι ταλαντούχοι μαθητές του κ. Βασιλειάδη, Εύα Πανάγου, Ιωάννης Ντακούμης και Μαρία Βέγκου έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό παίζοντας έργα των Beethoven, Brahms και Rachmaninov, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού..