ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρώτη Πανελλήνια Έκθεση Μαχαιροποιών στην Αθήνα στις 3 – 4 Νοεμβρίου

Του Σπύρου Σκλαβενίτη:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι στις 3-4 Νοεμβρίου η Πρώτη Πανελλήνια Έκθεση μαχαιροποιών από όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες επισκέπτες  παρακολούθησαν τα 70 περίπτερα της έκθεσης και θαύμασαν μερικές χιλιάδες αριστουργήματα των κορυφαίων  κατασκευαστών του είδους.

Ξεχωριστή θέση σε όλα αυτά και χωρίς ίχνος υπερβολής είχε  το περίπτερο των Λευκαδίτικων μαχαιριών που εκπροσωπήθηκε  από τον δάσκαλο Αριστοτέλη Βλάχο και τους μαθητές του Σπύρο Κολοκύθα  από την Πλαγιά , Αντρέα Μαλακάση – Μπαλωμένο από Λευκάδα και τον Θανάση Ιωάννου από το Μάστρο Αιτωλικού και φυσικά και το περίπτερο του Παναγιώτη Ρηγάλου από το χωριό Καραϊσκάκη Αιτωλοακαρνανίας, του οποίου η συνεισφορά στη συνέχιση της Λευκαδίτικης μαχαιροποιίας  είναι γνωστή μέσα από τα δημοσιεύματα του Σκλαβενίτη Σπύρου καθώς και την Πανεπιστημιακή εργασία του Μάνθου Σταμούλη.

Τα δύο συγκεκριμένα περίπτερα απέσπασαν τα πιο κολακευτικά σχόλια γιατί ήταν τα μοναδικά  με χειροποίητες παραδοσιακές και όχι βιομηχανικές δημιουργίες.

Οι διοργανωτές κάλεσαν στο τέλος τους υπεύθυνους των δύο περιπτέρων για να τους κάνουν το τραπέζι και να τους συγχαρούν ιδιαιτέρως για τα κομψοτεχνήματα που παρουσίασαν στην έκθεση τους.

Πάντα άξιοι και δυναμικοί λοιπόν οι μαχαιροποιοί μας, με μεγαλύτερη εκπροσώπηση ευχόμαστε για του χρόνου στην έκθεση και μεγαλύτερη προβολή φυσικά για το νησί μας, που από το πουθενά βρήκε άλλον ένα πυλώνα τουριστικής και πολιτιστικής προβολής.

Την έκθεση καλωσόρισε ο Βουλευτής Λευκάδος  Θανάσης Καββαδάς, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στους μαχαιροποιούς μας και στηρίζει την προσπάθεια τους.

Ήδη έχει ξεκινήσει από το γραφείο του αγώνα για την ανάδειξη των Λευκαδίτικων μαχαιριών στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μέσω του δασκάλου Αριστοτέλη Βλάχου και του συντονιστή Σπύρου Σκλαβενίτη.