Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για Εορτή Τριών Ιεραρχών

Ημερίδα τοπικής Εκκλησίας και Εκπαίδευσης προς τιμήν των Προστατών της Παιδείας

Πρότυπα για τους σύγχρονους πνευματικούς ηγέτες

οι Τρεις Άγιοι Οικουμενικοί Διδάσκαλοι

 

Με μια σύναξη επικοινωνίας και προβληματισμού, μια αξιόλογη Ημερίδα, που έλαβε χώρα χθες Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 στον Τόπο Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης «Καταφυγή», στην πόλη της Λευκάδας το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας τίμησαν την εορτή των προστατών της Παιδείας μας, Αγίων Τριών Ιεραρχών.

Τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο οποίος εξήγησε πως η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών υπάρχει «γιά νά ντλήσουμε φς πό τό δικό τους φς. Γιά τήν κρίβεια, πό τό φς το Θεο. πως «πύρσευσαν» (φώτισαν) μέ τό φς τς ληθινς Πίστης τήν Οκουμένη λόκληρη μέ τήν πέρλαμπρη διδασκαλία τους, μέ τόν διο τρόπο τούς καλομε νά γίνεται λόγος τους, λόγος Θεο, «λύχνος τος ποσίν» μν καί «φς τας τρίβοις» μν. Νά μς καθοδηγον μέ τό φωτεινό παράδειγμά τους, στε νά βλέπουμε καθαρά πο βαδίζουμε· τίνος τά χνάρια κολουθομε». Τόνισε δε ότι «ο ρθιες συνειδήσειςε μως θέλουν νά βλέπουν τίς μορφές τους ς φάρους σβεστους καί νά καταυγάζονται πό τό φς τους, τιμώντας τους πάξια».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φώτιος Σάντας, ο εκπρόσωπος του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μιλτιάδη Γκαμπρέλα και Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας κ. Νικόλαος Κονιδάρης και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Φίλιππος Κούρτης, θεολόγος

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας –  Μουσικολόγος, καθηγητής και διευθυντής Παιδικής Χορωδίας στην Ελληνογαλλική Σχολή “Saint Joseph” Πεύκης και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βλέποντας στις φωτεινές μορφές των τριών Αγίων «Οικουμενικών Διδασκάλων και Ιεραρχών» τρία ολοκληρωμένα και συνεπή, έργω και λόγω, πρότυπα για τους σύγχρονους διακόνους του πολυσήμαντου έργου της αγωγής, τους εκπαιδευτικούς της εποχής μας, ο εκλεκτός ομιλητής τεκμηρίωσε με λόγο γλαφυρό και μεστό την ανάγκη να αναδειχθούν σύγχρονοι, χαρισματικοί, υπεύθυνοι και δυναμικοί πνευματικοί ηγέτες στην κοινωνία μας, που θα συνεπαίρνουν τους συνακολούθους τους, χωρίς αλαζονεία και έπαρση, χωρίς καταναγκασμό, αλλά με το βιωμένο παράδειγμά τους και τον σταθερό προσανατολισμό τους σε υψηλές αξίες και εφαρμόσιμες αρχές. Τέτοιος πνευματικός ηγέτης, επεσήμανε, ήταν ο καθένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Τέτοιος πνευματικός ηγέτης καλείται και μπορεί να είναι ο Δάσκαλος σήμερα.

Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο Διευθυντής του Κέντρου Νεότητας π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης παρουσίασε τον προσφάτως εκδοθέντα τόμο «Στα ίχνη της Ιστορίας του τόπου μας», ο οποίος περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό για επισκέψεις σχολικών ομάδων σε εκκλησιαστικά μνημεία και μουσεία της περιοχής μας. Πολλά από αυτά ήδη έχουν υλοποιηθεί με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών για χάρη των παιδιών μας στα Μουσεία της Ι. Μονής Φανερωμένης και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, στους ναούς της πόλης, στο ιστορικό εξωκλήσι της Παναγίας των Βλαχερνών και σε μοναστήρια ιστορικά, όπως ο Άγιος Ιωάννης στο Λιβάδι, ο Άγιος Ιωάννης στο Ροδάκι, ο Άγιος Γεώργιος στους Σκάρους κ.ά. Προσφέρθηκε μάλιστα από ένα αντίτυπο σε κάθε σχολική μονάδα.

Η αμοιβαία διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στην τοπική Εκκλησία και τους φορείς της Εκπαίδευσης στον τόπο μας μόνο προς όφελος των παιδιών μας μπορεί να αποβεί, τα οποία γεύονται κάθε φορά τους καρπούς της.

About Lefkada Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*