ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης Μ. Ghanefard αποκλειστικά στο lefkadapress: Σκέφτομαι να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες στο Αιγαίο

Τριήμερο φεστιβάλ Ιρανικού Κινηματογράφου και στο Πνευματικό Κέντρο βρέθηκε χθες για να δώσει μία γεύση από το έργο του αλλά και να συνομιλήσει με το κοινό της Λευκάδας, ο βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης Mohammad Ghanefard.

Με αφορμή το “Τελευταίο Δείπνο”, ντοκιμαντέρ που σχετίζεται με τον πόλεμο στη Συρία, για το οποίο ο σκηνοθέτης βραβεύθηκε, μίλησε αποκλειστικά στο Lefkadapress:

Το ντοκιμαντέρ σας πραγματεύεται την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Επειδή έχετε μελετήσει και είστε ερευνητής θρησκειών που συνυπάρχουν αρμονικά, θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί τώρα στη Συρία;

Κατά τη γνώμη μου μπορεί να συμβεί αυτό. Είχε ένα παρελθόν αυτό το θέμα για ένα μεγάλο διάστημα. Στην ουσία για πολλούς αιώνες συνυπήρχαν αρμονικά. Ο πόλεμος στη Συρία για 4-5 χρόνια διατάραξε το κλίμα. Πρέπει να είμαστε πολύ απαισιόδοξοι ώστε να βλέπουμε με αυτό το μάτι, ότι δηλαδή δεν θα ξανά υπάρξει αυτή η συνύπαρξη στη Συρία. Στην ουσία πρέπει να τους αφήσουν οι υπόλοιποι  να βρουν ξανά τον τρόπο να ζήσουν αρμονικά όπως  και  παλαιότερα.

 

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ποια ήταν η εμπειρία σας στη Συρία;

Πράγματι η Συρία είναι μια ιστορική χώρα και λυπάμαι ένας ιστορικός λαός , μια χώρα με τόσες χιλιάδες χρόνια ιστορία, με τόσα αξιοθέατα, να έχει φτάσει τώρα σε αυτό το επίπεδο.  Δυστυχώς έχουν καταστραφεί πολλά αξιοθέατα της Συρίας από τους τρομοκράτες στο διάστημα του εμφυλίου πολέμου. Όταν το σκέφτομαι, στεναχωριέμαι.  Βλέπεις ένα έργο που έχει τόσο ιστορικό παρελθόν σε ένα λεπτό να καταστρέφεται. Αυτό πραγματικά μπορεί να τρελάνει τον άνθρωπο.

 

Το κοινό αγκάλιασε την προσπάθεια σας; Ποιες οι εντυπώσεις;

Στην Ευρώπη έχει προβληθεί μόνο στην Ελλάδα, πέρυσι στην Ταινιοθήκη στο Φεστιβάλ. Ελπίζω θεού θέλοντος να μπορεί να προβληθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αλλά στη Ρωσία έγινε αγαπητό από το κοινό. Έχουμε πάρει και δύο βραβεία στη Ρωσία. Ήταν προγραμματισμένο να προβληθεί και στο Βατικανό και γενικότερα στην Ιταλία και δυστυχώς για λόγους στην έκθεση θεώρησης της βίζα δεν  πρόλαβα να συμμετέχω σε εκείνο το φεστιβάλ. Στο Ιράν έγινε πάρα πολύ αγαπητό από το κοινό επίσης, αφού το πρώτο βραβείο που πήρα στο Ιράν ήταν για αυτό το ντοκιμαντέρ.

Η Ελλάδα δέχεται πολλές στρατιές προσφύγων από τον πόλεμο στη Συρία, με εκατοντάδες χαμένους στα νερά του Αιγαίου. Θα κάνατε ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ;

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές να σας πω την αλήθεια. Πράγματι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα αυτό, γενικότερα το θέμα της μετανάστευσης, ειδικά όσοι έρχονται μέσω θάλασσας. Ο λόγος που σκέφτομαι να κάνω ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ είναι γιατί  θέλω να δω πως γίνεται ένας άνθρωπος να είναι τόσο υπό πίεση που αποφασίζει τελικά να βάλει τη ζωή του σε τόσο κίνδυνο ώστε να κάνει αυτή τη διαδρομή μέσω της θάλασσας.  Πριν λίγο καιρό είδαμε και μια φωτογραφία από ένα παιδί που πνίγηκε στη θάλασσα της Ελλάδας και το κύμα έφερε το άψυχο σώμα του στην ακτή. Πιστεύω πως αυτή η φωτογραφία από μόνη της είναι ένα ντοκιμαντέρ.

Ο σκηνοθέτης στο Πνευματικό Κέντρο

Τα ντοκιμαντέρ του Mohammad Ghanefard,  δεν ήταν απλά  μια προβολή ντοκιμαντέρ στα πλαίσια ενός φεστιβάλ. Ήταν ένα σημείο συνάντησης δύο πολιτισμών.

Ο Mohammad Ghanefard, απόφοιτος κινηματογραφικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και παραγωγός σε περισσότερες από 20 ταινίες και ντοκιμαντέρ, αρχικά συναντήθηκε με τους μαθητές από το Τμήμα Υποκριτικής Τέχνης, Θεάτρου και Κινηματογράφου του ΔΙΕΚ Λευκάδας και το Θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν  χαρακτηριστικά πολιτιστικά γνωρίσματα αλλά και  ομοιότητες μεταξύ των δύο λαών. Ο κ. Ghanefard, ανοιχτός στις ερωτήσεις των μαθητών, ανέλυσε ζητήματα γύρω από τον Ιρανικό κινηματογράφο ενώ θέλησε να μάθει λεπτομέρειες για την ανάπτυξη του κινηματογράφου στη Λευκάδα. Στο τέλος της συνάντησης ευχήθηκε στους μαθητές την καλύτερη δυνατή πορεία στον χώρο του θεάματος.

Στη συνέχεια, τον λόγο στην εκδήλωση πήρε ο δόκτωρ Χελμί, Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ι. Δ. του Ιράν, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για αυτή την συνεργασία. Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση γύρω από την πορεία ανάπτυξης και προόδου του Ιρανικού Κινηματογράφου, δήλωσε ευτυχής για την συνύπαρξη και τη συνεργασία του Ιράν και της Ελλάδας, δύο χωρών με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και αγάπη για την τέχνη. Έπειτα ο Δήμαρχος κ. Δρακονταειδής, καλωσόρισε και ευχαρίστησε με τη σειρά του τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους, επισημαίνοντας πως στις δύσκολες περιόδους που βιώνει η ανθρωπότητα η ειρηνική συνύπαρξη είναι το ζητούμενο, γεγονός που προωθείτε μέσω της τέχνης.

Ακολούθησε η προβολή ταινιών μικρού μήκους του σκηνοθέτη, ο οποίος μέσα από το έργο του θέλησε να περάσει κάποια δυνατά και διαχρονικά μηνύματα γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις.  Στο τέλος της βραδιάς, ο καλλιτέχνης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους αλλά και όσους συνέβαλλαν στο να επιτευχθεί αυτή η συνάντηση.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί απόψε στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας.

Κυριακή Θειακού