ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ARTηρια (31 Ιουλιου-01 Αυγουστου 2013 ) διημερο παραστασεων συγχρονου χορου

Το απομεσήμερο ενός Φαύνου 100+1 χρόνια μετά 

Γιάννης Νικολαίδης – Κατερίνα Λιόντου

 

“Το απομεσήμερο ενός Φαύνου 100+1 χρόνια μετά ” είναι η επανατοποθέτηση και ο φόρος τιμής του χορογράφου Νικολαίδη Γιάννη στο πρωτότυπο έργο του Vaslav Nijinsky “l’après-midi d’un faune ”που παρουσιάστηκε στις 29 Μαΐου του 1912 στο Théâtre du Châtelet στο Παρίσι για τα Ρώσικα μπαλέτα. Το έργο δημιουργήθηκε επάνω στη μουσική τουClaude Debussy , Prélude à l’après-midi d’un faune, που είχε συνθέσει το 1902 και εμπνευστεί από το αντίστοιχο ποίημα του Stéphane Mallarmé. 

Πρόκειται για ένα έργο σταθμό στην ιστορία του χορού από έναν χαρισματικό δημιουργό και εκτελεστή. Ακόμη και σήμερα η τοποθέτηση του Nijinsky στη μουσική του Debussy και την ποίηση του Mallarme προκαλεί θαυμασμό, διδάσκεται ως ρεπερτόριο, αποδομείται και αναδημιουργείται, προσφέρει πολύτιμο υλικό και έμπνευση στους σύγχρονους χορογράφους και μελετητές του χορού. Η προσέγγιση του Γιάννη Νικολαίδη βασίζεται στην αισθητική και την φόρμα του Nijinsky μέσα από το πρίσμα της επίκαιρης οπτικής γωνίας του σύγχρονου δημιουργού, 101 χρόνια μετά, από δυο χορευτές που εχουν αφομοιώσει τις εξελίξεις των σύγχρονων τεχνικών και τάσεων του χορού. 

Η δομή διατηρήθηκε ανέπαφη, η ερωτική ιστορία πάντα παρούσα, ο φαύνος αγόρι και η νύμφη κορίτσι. Στην ψηφιακή εποχή που οι τρεις διαστάσεις κατακλύζουν τα νέα μέσα και οι τεχνολογίες παρακάμπτουν τις δύο και που μόνο τα βιβλία ή το παλιό θέατρο σκιών ακονίζουν το μάτι του σύγχρονου θεατή στη δυσδιάστατη θέαση, ο Γιάννης Νικολαίδης κάνει μια αναλογική επιλογή.

 

Συντελεστές:

Χορογραφία: Γιάννης Νικολαίδης

Χορός: Γιάννης Νικολαίδης-Κατερίνα Λιόντου

Επιμέλεια κουστουμιών: Βασιλεία Ροζάνα 

Video: Διονύσης Τσαφταρίδης

 

Ο Νικολαίδης Γιάννης γεννήθηκε το 1977 και είναι απόφοιτος της Κ.Σ.Ο.Τ. 

Έχει χορέψει με τις ομάδες σύγχρονου χορού :Θεατροκίνηση, Αίρεσις, χορευτές, griffon, Ζήτα, 

Πέρσας Σταματοπούλου, πρόσχημα, λάθος κίνηση, Οκτάνα, «2», Yelp, καθώς και με τους χορογράφους

Σ.Σπυράτου, Ν.Ζούκα, Α.Φωνιαδάκη, Α. Στελλάτου Α.Σμάλις, Α.Βάιερσταλ, Μ. Κοντονή, R. Nodine ,κ.α. 

Επίσης σε παραγωγές χορού, θεάτρου, όπερας και οπερέτας

Έχει συγχορογραφήσει 3 έργα και ένα δικό του solo που παρουσιάστηκε σε Λονδίνο, Ζάγκρεμπ και Σόφια στα πλαίσια του city to city cabaret.

Έχει επιμεληθεί την κίνηση σε παραστάσεις θεάτρου και διαφημιστικά σπότ.

Τελευταία του χορογραφική απόπειρα το «απομεσήμερο ενός φαύνου100 χρόνια μετά».

Διδάσκει σύγχρονο χορό σε studio και σχολές χορού της Αθήνας και στη δραματική σχολή Πράξη Επτά 

 

Η Κατερίνα Λιόντου γεννήθηκε το 1986 και είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο φεστιβάλ της Καλαμάτας, στο impulstanz festival της Βιέννης καθώς και σεμινάρια που έδωσαν χορευτές και χορογράφοι όπως οι Martin Lawrence, Jill Clark, Chryssa Parkinson, Juan Cruz και Νανά Βάχλα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Κ.Σ.Ο.Τ. Έχει πάρει μέρος στις παραστάσεις της Hellenic Dance Company- την ομάδα της σχολής- σε Ελλάδα και εξωτερικό σε χορογραφίες των Αντώνη Φωνιαδάκη, Λίντα Καπετανέα- Josef Frucek και Jasmin Vardimon. Έχει συνεργαστεί με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στην παραγωγή της Μήδειας στον ρόλο της Γλαύκης, με την ομάδα του Χάρη Μανταφούνη στα έργα «Εν κινήσει» και «’Ασπρο χαρτί». Επίσης συνεργάστηκε με την χοροθεατρική ομάδα X-it για την παράσταση «Waltz», με τον Κωνσταντίνο Ρήγο για την παραγωγή «Δάφνις και Χλόη», την Αγγελική Στελλάτου στα «7 θανάσιμα αμαρτήματα», με τον Θάνο Μικρούτσικο για την παράσταση ”Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου” σε χορογραφία της Σεσίλ Μικρούτσικου, με τους Sinequanon για το έργο ”Θα φύγουμε μαζί” και με τους Χορευτές του Βορρά για το έργο ”Επιμένω…” σε χορογραφία του Παναγιώτη Αργυρόπουλου. 

____________________________________________________________________________

Alexander’s Pet 

Βαγγέλης Τελώνης

 

Το “Alexander’s Pet” εμπνέεται από τη ζωή και το θάνατο του Αλέξανδρου Γλύξμπουρκ του Α’, Βασιλιά της Ελλάδας (1917-1920) . Στη ζωή του ένα αναπάντεχο όσο και “αθώο” γεγονός δημιούργησε μια ρωγμή στην πεποίθηση περί απόλυτης εξουσίας. Φανέρωσε με τον πιο δεικτικό τρόπο ότι η δύναμη και η αδυναμία δεν ορίζονται ούτε προαποφασίζονται. Το δάγκωμα ενός μικρόσωμου ζώου στάθηκε ικανό να αφαιρέσει ένα βασιλικό στέμμα, να αποκαθηλώσει έναν βασιλιά. Με αφορμή την ιστορία του και χρησιμοποιώντας αυτοβιογραφικά στοιχεία της ζωής του καλλιτέχνη-δημιουργού της παράστασης, ένα σώμα συνθέτει εικόνες και συναισθήματα παίζοντας με αντιθέσεις.

Το ”Alexander’s Pet”, πραγματεύεται την τραγικότητα της ύπαρξης του ατόμου χρησιμοποιώντας ως κύριο μέσο έκφρασης το σώμα και την κίνηση. Με γραμμική αφήγηση μες σε έναν υπερρεαλιστικό χωροχρόνο ο ερμηνευτής παρουσιάζει στιγμές και εικόνες. 

 

Συντελεστές:

Δημιουργός -Ερμηνευτής – Σκηνικά – Κοστούμι :Βαγγέλης Τελώνης

Μουσική : λόγια κλασσική και ελληνική παραδοσιακή- Επεξεργασία ήχου: Δημήτρης Μπαλτάς

 

Ο Βαγγέλης Τελώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με διάφορους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες-δημιουργούς με παραστάσεις σε Ελλάδα-Βέλγιο-Γαλλία-Κίνα-Κύπρο-Ισπανία.

________________________________________________

 

Άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας/ 

lets prove we are not elephants (work in progress)

Μυρτώ Γράψα – Μάρθα Πασακοπούλου – Αλέξανδρος Καραδήμος 

 

 

To “Άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας/ lets prove we are not elephants” είναι μία work in progress δουλειά, μια έρευνα πάνω σε πτυχές της ανθρώπινης φύσης και της απογύμνωσής της.Το κομμάτι αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συμβολικού περιβάλλοντος, τοποθετώντας τον άνθρωπο στο κέντρο αυτού ως ένα όν όπου η εξέλιξη, η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη, το υπερτροφικό εγώ, έχουν δράσει πάνω του, μεταμορφώνοντάς τον 

σε μια παραλλαγή της πρωταρχικής του ύλης. 

 

Συντελεστές:

concept/ performing : Μυρτώ Γράψα, Μάρθα Πασακοπούλου

μουσική σύνθεση / performance: Αλέξανδρος Καραδήμος (TheNewBestNiagara )

 

Η Μυρτώ Γράψα, γεννημένη το 1986, είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολή Χορού Αθήνας και του London Contemporary Dance School (The Place) στο Λονδίνο με Postgraduate Diploma. 

Ως χορεύτρια εχει συνεργαστεί με τους: Ηellenic dance company, Αθηνά Βάχλα,Leon Bough, 58+3 dance co, Belleville, AKIN και είναι ιδρυτικό μέλος της Lumi Dance Company όπου συνεργάστηκε ως χορογράφος και χορεύτρια. 

Η ομάδα έχει παρουσιάσει το έργο της Feral το οποίο έλαβε μέρος στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Αθήνα καθώς και στο 8ο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων. 

Στη συνέχεια μετακόμισε στο Λονδίνο όπου συνεργάστηκε με τους Jonathan Lunn, Jorge Crecis, Simonetta Alessandri και Trumpet Creepers. Ως χορεύτρια δούλεψε στην English National Opera στις παραγωγές Don Giovanni και Madame Butterfly, και στην Royal Opera House (ROH2/ Exposure Dance 2012) με τους Somosquien Cia Danza.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ΑRTηρίας καλλιτεχνικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Λευκάδα. Από το 2012 διδάσκει στο φυτώριο της Κρατικής Σχολής Χορού.

 

Η Μάρθα Πασακοπούλου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ανώτερη σχολή χορού της Ν. Κονταξάκη (2006) και στη συνέχεια λαμβάνοντας υποτροφία από το Ίδρυμα Α. Ωνάση συνέχισε τις σπουδές της σαν μέλος της ομάδας χορού Edge, την μεταπτυχιακή ομάδα χορού του London Contemporary Dance School (The Place) με καλλιτεχνική διευθύντρια την Lauren Potter (2009-10). Με την ομάδα περιόδευσε χορογραφίες των Wally Cardona (USA), Rick Nodine (USA), Frauke Requardt (GER/UK) και Darren Ellis (UK) σε Μ. Βρετανία και Ευρώπη. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τη χοροθεατρική ομάδα backsteinhaus production και τη χορογράφο Niki Liszta για την παραγωγή του έργου ‘Das Lux Protokoll’ στη Στουτγάρδη. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με διάφορους χορογράφους όπως Eva Recacha, Antonio de la Fe, Seke Chimutengwende, Simon Vincenzi, ενώ αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με την ομάδα Requardt & Sosenberg για τη νέα παραγωγή ‘Motor Show’ που θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Μ. Βρετανία. Επίσης θα συμμετάσχει στη νέα παραγωγή του καλλιτέχνη Tino Sehgal που θα πραγματοποιηθεί στο μουσείο μοντέρνας τέχνης του Λονδίνου, Tate Modern. Η Μάρθα ολοκλήρωσε πρόσφατα τις μεταπτυχιακές σπουδές της με υποτροφίες από το The Schilizzi Foundation (Λονδίνο) και το Ίδρυμα Ι. Κωστόπουλου (Αθήνα) στο London Contemporary Dance School κάνοντας μια έρευνα πάνω στον δομημένο αυτοσχεδιασμό και το περφόρμανς. Τέλος, η Μάρθα είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

_________________________________________________

 

 

01 Αυγουστου 2013

 

μικρές ζωές

 ή 

το σώμα που κατοικώ 

 

 

Παράσταση χορού από την ομάδα ύψιλον με τις : 

Αγγελική Στελλάτου και Ιωάννα Αποστόλου.

 

Ξεκινήσαμε την παράσταση σαν ένα κινητικό στοίχημα-πείραμα με στόχο τον απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ μας, προσθέτοντας μάλιστα προοδευτικά παραμέτρους, ώστε να δυσκολεύει το εγχείρημα. Στην πορεία φάνηκε, ότι οι κινητικές επιλογές μας, σκιαγραφούσαν τις μικρές ιστορίες που κουβαλούν τα σώματά μας, τη σχέση μας με το χρόνο, την απώλεια, την αγωνία, την ελπίδα. 

 

Συντελεστές:

Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου.

Μουσική: Sebastien Seixas. 

Κοστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη.

Φωτισμοί: Παναγιώτης Φουρτούνης.

Χορεύουν: Ιωάννα Αποστόλου – Αγγελική Στελλάτου

 

Η Ιωάννα Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2007. Ως υπότροφος του ιδρύματος Πράτσικα συνέχισε τις σπουδές της στο σύγχρονο χορό στο Folkwang Hochschule στο Essen της Γερμανίας.

Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με την Αγγελική Στελλάτου, την X- it dancetheatre του Φώτη Νικολάου,την Yelp danceco, την Όλια Λυδάκη, τη Λία Τσολάκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη, τον Παναγιώτη Αργυρόπουλο, την ομάδα Ad Hoc, την Lumi dance co. κ.α Από το 2008 διδάσκει σύγχρονο χορό στην σχολή χορού της Έλενας Βακαλοπούλου, καθώς και σε άλλα studios χορού. Από το 2012 διδάσκει σύγχρονο χορό στη Δημοτική Σχολή Χορού της Καλαμάτας.

 

Η Αγγελική Στελλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Αποφοίτησε με άριστα από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Με υποτροφία του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη, στο Merce Cunningham Dance Studios. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια Contact Improvisation και Release Techniques με τους K.J.Holmes, Jeremy Nelson, Daniel Lepkoff, Sarah Pearsons, Sarah Rudner και άλλους. 

Το 1987 με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, ίδρυσαν την Ομάδα Εδάφους. Για 14 χρόνια χόρεψε σε παραστάσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες, Πορτογαλία, Ισραήλ, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία. Τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης χορεύτριας για το σόλο «Σκαλοπάτια», από την παράσταση “Ανθρώπινη Δίψα”. Έχει συνεργαστεί με διάφορες χορευτικές ομάδες: Sine Qua Non, Ανάλια, amorphy.org, Χορικά της Ζ.Νικολούδη και άλλες. Σαν χορογράφος έχει συνεργαστεί με:Θέατρο του Νέου Κόσμου, Εθνικό Θέατρο, Μέγαρο Μουσικής, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας, Θέατρο Εμπρός κ.ά. Ήταν επικεφαλής χορογράφος των Τελετών Έναρξης και Λήξης, των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004. 

Έχει χορογραφήσει και σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “Στο δρόμο μου, ένας άγγελος” της Μ. Ευσταθιάδη, “λίγο πρίν( )λίγο μετά”, για την Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006, καν.ίβ.αλοι θέατρο του Ν.Κόσμου και 7 θανάσιμα αμαρτήματα, στέγη γραμμάτων και τεχνών και “μικρές ζωές ή το σώμα που κατοικώ”, θέατρο του Ν.Κόσμου

________________________________________________

 

 

ωρα εναρξης: 21.30

εισοδος: 10.00 ευρω

 

www.artiria.gr

τηλ: 26450.22820