ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

9ο Φεστιβάλ ΛΕΑ στη Λευκάδα

To πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Παρασκευή 16 Ιουνίου, 20.00, Αίθουσα Τέχνης Θεόδωρος Στάμος

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής

«Γυναικεία χρώματα του Παναμά» της ζωγράφου Νικόλ Μαρί Ροσανία Άριας

Στα έργα της Παναμέζας ζωγράφου αναδύεται η ουσία και η εσωτερική δύναμη που αποτελούν ίδιον της γυναίκας, καθώς και το κάλλος των γυναικείων περιγραμμάτων μέσω έντονων χρωμάτων και αδρών γραμμών. Για να πετύχει αυτά τα αποτελέσματα, η καλλιτέχνιδα χρησιμοποιεί τεχνικές με ακρυλικά χρώματα και σπρέι πάνω σε καμβά. Διάρκεια της έκθεσης: από τις 16 ως τις 24 Ιουνίου.Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Παναμά. Στα ισπανικά και τα ελληνικά 

LATIN PORTRAITS  της ζωγράφου Χούλια Γκερέρο

Η Κολομβιανή καλλιτέχνιδα των οπτικών τεχνών παρουσιάζει μια σειρά προσωπογραφίες με τις οποίες αποτίνει φόρο τιμής σε Λατινοαμερικανίδες και Ελληνίδες, γυναίκες των οποίων το καλλιτεχνικό και πνευματικό έργο θεωρείται κορυφαίο. Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, η χρήση των χρωμάτων δίνει μια πολύ πρωτότυπη πινελιά στο έργο της καλλιτέχνιδας. Διάρκεια της έκθεσης: από τις 16 ως τις 24 Ιουνίου. Σε συνεργασία  με το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα. Στα ισπανικά και τα ελληνικά.

 

Παρασκευή 16 Ιουνίου, 21.30, Αίθουσα Συνεδρίων Πνευματικού Κέντρου

Προβολή της ταινίας «Βενέτσια» από τη Βενεζουέλα

Σκηνοθεσία: Χαΐκ Γασαριάν. Έτος: 2009. Διάρκεια: 1:46.

Βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία, που διαδραματίστηκε στη Βενεζουέλα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και όπου εμπλέκονται ο κόσμος των κατασκόπων και ένα ερωτικό τρίγωνο. Το 1942, οι ναζί καταφέρνουν να βουλιάξουν στην Καραϊβική μερικά δεξαμενόπλοια που τροφοδοτούσαν με καύσιμα τους Συμμάχους. Προκειμένου να εξασφαλίσει αυτόν τον ανεφοδιασμό, ο αμερικανικός στρατός στέλνει στη Βενεζουέλα τον Φρανκ, έναν τεχνικό των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα ερωτικό τρίγωνο με τη Βενέτσια, τη σύζυγο ενός Βενεζουελανού λοχαγού. Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sonoma στις ΗΠΑ.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Βενεζουέλας.                     

Στα ισπανικά και τα ελληνικά 

 

Σάββατο 17 Ιουνίου,  19.00-20.00, Αίθουσα Τέχνης Θεόδωρος Στάμος

Διάλεξη του Εδουάρδο Αλμπέρτο Κάνο: Η παραδοσιακή παναμέζικη φούστα

Η παραδοσιακή φούστα (pollera) αποτελεί κομμάτι της εθνικής ταυτότητας του Παναμά.Σε κάθε γωνιά της χώρας, η ενδυμασία αυτή αντιπροσωπεύει την κοινωνία της κάθε περιοχής του Παναμά και μας υπενθυμίζει ότι κάθε χωριό έχει και τη δική του ταυτότητα.Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Παναμά. Στα ισπανικά και τα ελληνικά.

 

Σάββατο 17 Ιουνίου,  20.30-21.30, Κήπος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

Σύγχρονη κολομβιανή λογοτεχνία. Συζήτηση με τον Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε και τον Σαντιάγο Γκαμπόα 

Ο Ισπανός ποιητής Χουάν Βιθέντε Πικέρας και ο Έλληνας συγγραφέας Μιχάλης Μακρόπουλος συζητούν με δύο εμβληματικούς συγγραφείς της Κολομβίας, τον Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε και τον Σαντιάγο Γκαμπόα, για τη σύγχρονη κολομβιανή λογοτεχνία και την πρόσφατη δημοσίευση στα ελληνικά των βιβλίων τους: «Η λήθη που θα γίνουμε», του Αμπάντ Φασιολίνσε, Εκδόσεις Πατάκη, και «Νυχτερινές ικεσίες» του Γκαμπόα, Εκδόσεις Πόλις. Προλογίζει η Μαρία Ρούσσου-Προϊσταμένη Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κολομβίας στη Ρώμη, του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας και των Εκδόσεων Πατάκη και Πόλις. Στα ισπανικά και τα ελληνικά.

 

Σάββατο 17 Ιουνίου,  22.00, Κήπος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

«Απ’ τη Χιλή στη Μεσόγειο»

Μουσική παράσταση με τον Αλέξανδρο Τεφαρίκη 

Ο διακεκριμένος συνθέτης και κιθαρίστας Αλέξανδρος Τεφαρίκης, μας παρουσιάζει ένα τρίο που κινείται σε ένα ηλεκτροακουστικό fusion μεταξύ μεσογειακής και χιλιανής μουσικής.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής και το Ίδρυμα Μουστάκη της Χιλής

 

Κυριακή 18 Ιουνίου, 19.00-20.00, Πλατεία ‘Αη Γιάννη

«Μια ιστορία με συνταγή». Αφήγηση παραμυθιών με τη Ρακέλ Λόπεθ 

Η λαϊκή παράδοση ανακατεύεται σε ιστορίες σημερινές για να δώσει μορφή σ’ αυτήν την ιδιαίτερη κουζίνα, ένα μέρος όπου τα χέρια φτιάχνουν, το στόμα μιλά και τα μάτια λάμπουν. Παραμύθια και μαγειρέματα, νοστιμιές και αφηγήσεις, ό,τι χρειάζεται για να θρέψει το σώμα και την ψυχή. Τρώμε ένα παραμύθι;Με την υποστήριξη της Acción Cultural Española και  της Πρεσβείας της Ισπανίας. Στα ισπανικά και τα ελληνικά.

 

Κυριακή 18 Ιουνίου, 20.30, Κήπος Ξενοδοχείου Σάντα Μαύρα

Ποιητική βραδιά 

Οι ποιητές Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), Κώστας Βραχνός (Ελλάδα) και Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε (Κολομβία) διαβάζουν στο κοινό της Λευκάδας τα αγαπημένα τους ποιήματα.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κολομβίας στη Ρώμη, του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα και  της Πρεσβείας της Ισπανίας. Στα ισπανικά και τα ελληνικά.