ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κλείνει το ΤΕΙ Λευκάδας;

Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για τις δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΙ Λευκάδας.

Το πόρισμα και οι προτάσεις της επιτροπής για την ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αφήνει τη Λευκάδα έξω από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, αλλά και με πρόσφατη επιστολή μου στον αρμόδιο Υπουργό που έστειλα στις 17/11/2017 (με αρ. Πρωτ. Γραφείο Υπουργού Παιδείας 10623/20.11.2017), η Λευκάδα δεν μπορεί να εξαιρείται από την τριτοβάθμια Παιδεία, όχι μόνο για λόγους γεωγραφικούς, ιστορικούς ή πολιτισμικούς, αλλά και επειδή η βούληση των πολιτών του νομού μας είναι να στηρίξει ένα αναβαθμισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα στον τόπο τους.

Θα ήθελα όμως να σχολιάσω την αναφορά της επιτροπής περί «συγκρότησης δυναμικού ακαδημαϊκού πυλώνα στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων». Πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής τον όρο «περιφέρεια»; Με την εξαίρεση ενός ολόκληρου νομού και συγκεκριμένα του νομού Λευκάδας;

Αλλά και η επίκληση των λεγόμενων «ακαδημαϊκών κριτηρίων» είναι στην ουσία της έωλη. Όταν μιλάμε για ενοποίηση/συγχώνευση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προφανώς εννοούμε, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή που θα πάρει ή την ονομασία που θα δοθεί, ένα ουσιαστικά καινούργιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Όταν λοιπόν συμβαίνει αυτό, τότε ο σχεδιασμός γίνεται από την αρχή. Τώρα, πώς σε αυτό το σχεδιασμό εξαιρείται η Λευκάδα, αντί να ενισχύεται, είναι απορίας άξιο.

Απόδειξη αυτού είναι ότι τα σχεδιαζόμενα Διετή Προγράμματα Σπουδών (ΔΠΣ) Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που σε καμία περίπτωση δεν είναι πανεπιστημιακές σχολές ανεξαρτήτως εποπτείας, θα ξεκινήσουν, όταν ο καιρός το επιτρέψει, εκ του μηδενός!

Τονίζω ότι η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής με βρίσκει αντίθετο και όχι βέβαια για αντιπολιτευτικούς λόγους. Οι αποφάσεις όμως ανήκουν πλέον στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, του οποίου, πάντως, ο Υπουργός δηλώνει επί του παρόντος ότι θα εξεταστεί και η πρόταση του μειοψηφούντος μέλους της επιτροπής, του κ. Θ. Καλαφάτη, στην οποία γίνεται ρητή αναφορά περί της ανάγκης ύπαρξης τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα.»