ΔΙΕΘΝΗ

Τόμας ντε Μεζιέρ: «Διμερής υπόθεση Ελλάδας – Aυστρίας»

Οι χώρες της Ε.Ε. απέχουν πολύ από το να βρουν κοινό παρονομαστή στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των «28», στην οποία συμμετείχαν και χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, μαζί με την Τουρκία.

Στόχος όλων, τουλάχιστον θεωρητικά, είναι η ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος, ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στους εταίρους είναι πολλές και βαθιές.

Αυτά υποστήριξε σε συνέντευξή του στην «Deutsche Welle» o Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος είπε πως η ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως στην Αυστρία είναι υπόθεση των δύο χωρών, ενώ τόνισε την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό.

Η ανάκληση στην Αθήνα της Χρυσούλας Αλειφέρη, πρέσβεως στην Αυστρία, εξαιτίας της μη πρόσκλησης της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων, και το μερικό κλείσιμο των συνόρων στον βαλκανικό διάδρομο προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση.

Ερωτηθείς για το ζήτημα από την «DW» ο Τόμας ντε Μεζιέρ απάντησε: «Δεν θα ήθελα να εκφραστώ επί του θέματος, πρόκειται για μια ελληνική και αυστριακή απόφαση, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξεύρεση λύσης».

Έμφαση στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

DW: Ποια στάση προτίθεται να κρατήσει η Γερμανία σε περίπτωση που η κατάσταση στο «μέτωπο» της προσφυγικής κρίσης δεν βελτιωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα κι εάν η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία;

Τόμας ντε Μεζιέρ: «Εργαζόμαστε με στόχο τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, κυρίως στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας. Αυτό έχει για την ώρα χρονική αλλά και ουσιαστική προτεραιότητα. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτόν τον σκοπό θα χρηματοδοτήσουμε. Εάν αυτό αποτύχει, τότε είμαι κι εγώ υπέρ της λήψης συντονισμένων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε, ύστερα από επίμονη ερώτηση της «DW», ότι το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν εξετάζει προς το παρόν μέτρα ενίσχυσης των ελέγχων στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, συμπληρώνοντας όμως ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε διάφορα μέτρα».

Ωστόσο, στη συνέχεια ο Τόμας ντε Μεζιέρ αρνήθηκε εμφατικά να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο αριθμών μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατά τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε πολύ διαφορετικά αριθμητικά δεδομένα (σχετικά με την άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη), από μικρούς αριθμούς μέχρι 4.000 πρόσφυγες».

Ο Γερμανός υπουργός έδωσε επίσης έμφαση στην παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, κάτι που αναμένεται να προσδώσει περισσότερη «διαφάνεια ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει στις ακτές». Όπως σημείωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ, «βοηθάμε, με το ΝΑΤΟ, με διμερείς ενέργειες, ώστε η Τουρκία να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μέρες προκειμένου τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία να επιφέρουν μια ορατή μείωση των αριθμών».

Κλείνοντας, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Πηγή : www.zougla.gr