ΔΙΕΘΝΗ

Το προσφυγικό προκαλεί το «Merkel-exit» – H Γερμανίδα Καγκελάριος μπροστά στον κίνδυνο της πτώσης

To 2015 πρωταγωνίστησε το Grexit και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στην Ευρώπη το Brexit. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως αυτό που κυριαρχεί φαίνεται πως είναι το «Merkel-exit» αναφορικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να πέσει από την κυβέρνηση της χώρας.

Η Τίνα Φόρντχαμ είναι η επικεφαλής αναλύτρια της City Research και στην έκθεσή της όπως την παρουσιάζει το Business Insider κάνει λόγο για τον κίνδυνο που διατρέχει η πολιτική θέση της Μέρκελ, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Η προσφυγική κρίση σύμφωνα με την Φόρντχαμ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την Μέρκελ στη έξοδο από τη γερμανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Citi.

«Για πρώτη φορά σε μια δεκαετία που βρίσκεται στην εξουσία, το μέλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αμφισβητείται. Αν και θεωρούμε ότι η καγκελάριος μπορεί κάλλιστα να ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία για την ηγεσία της και να συνεχίσει μέχρι και την κατάκτηση μίας τέταρτης τετραετίας στην εξουσία, θεωρούμε ότι ένα Merkel-exit πριν από τις γερμανικές εκλογές, που θα γίνουν το 2017, θα αποτελέσει έναν από τα πλέον αποσταθεροποιητικούς κινδύνους για την Ε.Ε. και θα αποτελέσει ένα γεγονός που πιθανόν να έχει επιπτώσεις και στις αγορές».

Το ποσοστό της Μέρκελ έχει υποχωρήσει στο 49% έναντι του 67% από τον περασμένου Αύγουστο με τις τελευταίες μετρήσεις να έρχονται λίγες ημέρες μετά τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στην Κολωνία το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχριονιάς.

«Αναμφισβήτητα η Μέρκελ έχει υπάρξει η πιο δυνατή ηγέτης στην Ευρώπη από την οικονομική κρίση και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης θεμάτων όπως η ελληνική κρίση και η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία του Μινσκ το 2015. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2015, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ήθελαν να δουν το προσφυγικό κύμα να μειώνεται. Όμως, η απόφασή της να υποδεχθεί θερμά τους πρόσφυγες το 2015 αντιμετωπίστηκε αρνητικά, τόσο εντός συνόρων όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη» αναφέρει η Citi.

«Η πιθανότητα η προσφυγική κρίση να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη μπορεί σταδιακά να επισκιάσει το Grexit, το οποίο ούτως ή άλλως αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για το 2016 από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Θα μπορούσε όμως να είναι και η καταστροφή για την Ευρωπαία πολιτικό που έκανε και τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να την επιλύσει;», καταλήγει με το συγκεκριμένο ερώτημα η Φόρντχαμ στην έκθεσή της.

Πηγή : www.iefimerida.gr