ΔΙΕΘΝΗ

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα οι εκλογές την Κυριακή στην Τουρκία

Σε ατμόσφαιρα γενικότερης δυσπιστίας πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές την Κυριακή στην Τουρκία.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών μόλις ανακοίνωσε την απομάκρυνση της δημάρχου ανατολικής περιφέρειας της επαρχία Βαν, Ντιμπά Κεσκίν, μέλους του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), με την κατηγορία ότι δημιούργησε στην περιοχή της «αυτοκυβέρνηση».

Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές επιδιώκουν να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας μέσω ελέγχων.

Τρομοκρατία, διαφθορά, χειραγώγηση είναι τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η τουρκική κοινωνία. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν τη δυσπιστία τους σε ό,τι αφορά το σύστημα ψηφοφορίας και καταμέτρησης των ψήφων.

Η ομάδα του «Oy ve Ötesi», δηλαδή «Εκλογές και άλλα», επιδιώκει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 70.000 εθελοντές παρατηρητές εκλογών, οι οποίοι θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα και θα επιβλέπουν τη διαδικασία.

«Από τότε που θυμάμαι, γίνεται λόγος για χειραγώγηση, για τσουβάλια με ψηφοδέλτια που χάνονται, για κάλπες που εξαφανίζονται. Οπότε εμείς είπαμε ας το δούμε αυτό το θέμα και ας επικεντρωθούμε στη διαδικασία και όχι στο εκλογικό αποτέλεσμα» λέει ο Σέρτζαν Τσελεμπί ιδρυτικό μέλος της εν λόγω οργάνωσης.

Μια χώρα… ξένη

Ο φόβος και η ανασφάλεια ωθούν τους εθελοντές να δράσουν σε μια χώρα που πλέον τους φαίνεται ξένη. Η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων και οι προπαγανδιστικές εκστρατείες αποτελούν πλέον την καθημερινότητα των ανθρώπων. «Επικίνδυνοι» για το καθεστώς δημοσιογράφοι και άνθρωποι της αντιπολίτευσης απειλούνται και συλλαμβάνονται.

Η δυσπιστία των ανθρώπων είναι βάσιμη αφού πολλά μέρη της χώρας κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων στις δημοτικές εκλογές την άνοιξη του 2014 έμειναν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες. Αργότερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια γάτα είχε μπει σε εργοστάσιο ηλεκτροδότησης και είχε δημιουργήσει το πρόβλημα. Έκτοτε στους κύκλους της αντιπολίτευσης η λέξη «γάτα» αποτελεί συνώνυμο νοθείας των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ανάγκη για διαφάνεια

Η Σελίν Κορί, επίσης μέλος της πρωτοβουλίας, εξηγεί τον λόγο για τον οποίο συγκροτήθηκε αυτή η ομάδα. «Δεν αποκαλύψαμε κάποια νοθεία στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, αλλά μόνο το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι πιστεύουν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο αποτελεί πρόβλημα. Επομένως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια οργάνωση που θα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία. Και αυτό κάνουμε».
Η ημέρα των εκλογών ξεκινάει για τους εθελοντές στις επτά το πρωί. Προσέχουν να είναι άδειες οι κάλπες, τα ψηφοδέλτια σφραγισμένα, να μην ψηφίσει κάποιος δύο φορές ή καθόλου. Αργότερα μετρούν παράλληλα τα ψηφοδέλτια και στέλνουν τα αποτελέσματα στα κεντρικά στην Κωνσταντινούπολη για να μπορούν εκεί να συγκριθούν με το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο στόχος της οργάνωσης είναι ξεκάθαρος, όπως τον περιγράφει και ο Σέρτζαν Τσελεμπί: «Εάν ξυπνήσουμε την ημέρα μετά τις εκλογές και δεν μιλά κάποιος για νοθεία, τότε θα είμαστε ευχαριστημένοι. Και μακροπρόθεσμα θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν η κοινωνία δεν μας χρειάζεται πια».

Απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Ερντογάν

Πάταξη των διαμαρτυριών στο πάρκο Γκεζί, λογοκρισία στα ΜΜΕ, καταπάτηση του Συντάγματος.

Παρ΄όλα αυτά δεν φαίνεται να κλονίζεται η δημοτικότητα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος του AKP λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

«Το Έθνος είναι ο ιδιοκτήτης της Δημοκρατίας και σύμβολό του είναι το κτηριακό σύμπλεγμα της προεδρικής κατοικίας», είπε σε ομιλία του στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπαινισσόμενος τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για το πολυτελές προεδρικό ανάκτορο που έχει αναγείρει.
Στην ομιλία του με την ευκαιρία της «Ημέρας της (τουρκικής) Δημοκρατίας» (κατά την οποία είχε τη σύζυγό του Εμινέ στο πλευρό του, και παρουσία 800 αυστηρά επιλεγμένων προσκεκλημένων, κυρίως δημάρχων από 81 τουρκικές επαρχίες), υποστήριξε πως «το προεδρικό Μέγαρο είναι ένα σύμβολο όπου το κράτος συναντάται με τους πολίτες του».

Είπε ακόμη πως «η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχισθεί και μετά τις εκλογές της Κυριακής».

Όπως διευκρίνισε «το τουρκικό κράτος βάζει σε ίδια μοίρα το ΡΚΚ, με το Daesh (Ισλαμικό Χαλιφάτο) και το συριακό Κουρδικό Ενωτικό κόμμα (PYD) καθώς και το ακροαριστερό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο του Λαού (DHKP-C) και τα θεωρεί τρομοκρατικά».

«Η Τουρκία θα κάνει ό,τι απαιτείται για να αποτρέψει την ανακήρυξη αυτόνομης κουρδικής περιοχής (από τους συμμάχους των ΗΠΑ Κούρδους μαχητές στη Συρία) να ανακηρύξουν αυτόνομη την πόλη Tel Abyad κοντά στα τουρκικά σύνορα και γι αυτό θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της», είπε ο Ερντογάν.
Τουρκικά μαχητικά πρόσφατα έπληξαν δύο φορές θέσεις των Κούρδων ανταρτών του YPG, μετά τις κατηγορίες από την Άγκυρα, ότι είχαν παραβιάσει την εδαφική κυριαρχία της Τουρκίας και είχαν διαβεί τον Ευφράτη ποταμό.

Ο Ερντογάν και «Οι Καλβινιστές του Ισλάμ»

«Ο σεβασμός απέναντι στο Θεό και τη δουλειά είναι το σημαντικότερο στη ζωή» πιστεύει ο 35χρονος Ορχάν Καρά.

Έχει ένα μικρό μαγαζί και πουλάει γύρο στην παλιά πόλη της Καισάρειας στην Καππαδοκία.
«Καλβινιστές του Ισλάμ» αποκαλούν του κατοίκους της περιοχής. Η πόλη έχει περίπου 1,8 εκατομμύρια κατοίκους και γνωρίζει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Η συντηρητική στάση των κατοίκων αντικατοπτρίζεται και στα εκλογικά αποτελέσματα. Σχεδόν 60% των ψήφων συγκέντρωσε το κόμμα του Τούρκου Πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν AKP στις τελευταίες εκλογές (του Ιουνίου) και σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ένα παρόμοιο ποσοστό φαίνεται πως θα συγκεντρώσει και στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Τουρκία.

Η Καισάρεια εκλέγει εννέα βουλευτές κι από αυτούς οι πέντε ανήκουν στο ΑKP.

Τρείς εκλέγει ακόμα το θρησκευτικό εθνικιστικό MHP.

Ο Τσετίν Αρίκ είναι ο μόνος βουλευτής από την Καισάρεια, ο οποίος δεν ανήκει σε κάποιο θρησκευτικό κόμμα. Ανήκει στο CHP, το κόμμα με κοσμικό προσανατολισμό που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Υπολογίζεται πως στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι 30%. Ο Τσετίν Αρίκ μιλώντας στην Deutsche Welle δηλώνει πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον προεκλογικό του αγώνα είναι ότι δεν τους επιτρέπουν διαφημιστικά σποτ με τις θέσεις τους και δεν τους καλούν στην τηλεόραση.

Το ΑΚP, υποστηρίζει ο Τσετίν Αρίκ, ασκεί πολύ μεγάλες πιέσεις παντού.

Οι εκφοβιστικές θεωρίες έχουν πέραση

Οι θεωρίες περί πραξικοπημάτων έχουν επίσης μεγάλη πέραση στην Τουρκία. Για τον Γκάρετ Γένκινς, ειδικό σε θέματα Τουρκίας, το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος είναι ένα πολύ συνηθισμένο θέμα στο δημόσιο διάλογο. «Υπάρχει μια σειρά προσπαθειών να ανατρέψουν υποτίθεται τον Ταγίπ Ερντογάν, να αποδυναμώσουν το AKP και να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη της Τουρκίας ώστε να γίνει μια παγκόσμια υπερδύναμη» δηλώνει στην «Deutsche Welle».

Η ηγεσία του ΑΚP αναμειγνύεται ευχαρίστως πάντως σε τέτοιου είδους συζητήσεις και συντηρεί αυτές τις θεωρίες συνομωσίας. Όσον αφορά την πρόσφατη τραγική τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα που είχε σαν αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεχμέτ Νταβούτογλου είχε μια εξήγηση. Οι τρομοκράτες προέρχονταν από το Ισλαμικό Κράτος, το απαγορευμένο κουρδικό κόμμα PKK και μπορεί να είναι και ακροαριστεροί. Μια μεγάλη γκάμα που συμπεριλαμβάνει πολλούς και που πολύ έξυπνα διατύπωσε ο Νταβούτογλου ως «ένα κοκτέιλ τρομοκρατίας».

Οι θεωρίες αυτές ενισχύουν όμως το ΑΚP και για τον 35χρονο Ορχάν Καρά στην Καισάρεια ένα πράγμα είναι σίγουρο «ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης μας».

Πηγή : www.zougla.gr