ΔΙΕΘΝΗ

OHE: Εκτελέσεις αμάχων εν ψυχρώ από τις δυνάμεις Άσαντ στο Χαλέπι

Για εκτελέσεις δεκάδων αμάχων εν ψυχρώ στο ανατολικό Χαλέπι από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική νίκη επί των ανταρτών στην πόλη κάνουν λόγο τα Ηνωμένα Έθνη.
Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται γυναίκες και παιδιά. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ομιλεί για αξιόπιστες αποδείξεις ότι τουλάχιστον 82 άμαχοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ σε τέσσερα σημεία του ανατολικού Χαλεπίου.
Εκπρόσωπος του οργανισμού έκανε λόγο για «πλήρη εξαφάνιση κάθε είδους ανθρωπισμού στο Χαλέπι».
Οι αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ήλεγχαν το ανατολικό Χαλέπι από το 2012, βρίσκονται σε φάση στρατιωτικής κατάρρευσης στην πόλη, με το καθεστώς Άσαντ να πανηγυρίζει ήδη την πλήρη ανακατάληψη του πάλαι ποτέ οικονομικού κέντρου της Συρίας.
Σύμδωνα με τις πληροφορίες του ΟΗΕ, πέραν του κυβερνητικού Συριακού Αραβικού Στρατού, στις εκτελέσεις αμάχων συμμετέχει και ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή που πολεμά στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Έντονη ανησυχία Μπαν Κι Μουν για «θηριωδίες»
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε εξάλλου ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για τις πληροφορίες περί διάπραξης θηριωδιών κατά αμάχων στη συριακή πόλη.
Εκπρόσωπος του κ. Μπαν δήλωσε ότι ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών «είναι έντονα ανήσυχος για τις αναφορές περί θηριωδιών κατά μεγάλου αριθμού αμάχων, μεταξύ αυτών γυναικών και παιδιών».
Ο γ.γ. του ΟΗΕ επισήμανε ακόμη ότι «όλοι οι συμμετέχοντες στη σύγκρουση είναι υποχρεωμένοι να προστατεύουν τους αμάχους και να εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ έκανε ιδιαίτερα υπόμνηση ότι αυτό αφορά κυρίως το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του.

xalepi-amaxoiΜεταξύ των θυμάτων βρίσκονται γυναίκες και παιδιά. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ομιλεί για αξιόπιστες αποδείξεις ότι τουλάχιστον 82 άμαχοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ σε τέσσερα σημεία του ανατολικού Χαλεπίου

Πηγή: www.naftemporiki.gr