ΔΙΕΘΝΗ

Ο Παμούκ ζητεί από την Ευρώπη πιο σκληρή γραμμή σε θέματα ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την κατηγορία προσβολής του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εκφοβίσει τους αντιπάλους της και να επιβάλει σιωπή στη διαφωνία, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ακολουθήσουν πιο σκληρή γραμμή σε σχέση με την Άγκυρα και την ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε την Τρίτη ο βραβευμένος με νόμπελ λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ανοίξει περισσότερες από 1.800 υποθέσεις με την κατηγορία της προσβολής του Ερντογάν από τότε που έγινε πρόεδρος, το 2014. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι και έφηβοι.

Γερμανός κωμικός αντιμετωπίζει κατηγορίες, αφότου σατίρισε τον Ερντογάν στη γερμανική τηλεόραση. Μιλώντας έπειτα από δικαστική ακρόαση εναντίον του Μουράτ Μπελγκέ, επίσης συγγραφέα και ακαδημαϊκού που κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε τον Ερντογάν στη στήλη της εφημερίδας του, ο Oρχάν Παμούκ ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο ιστορικό της Τουρκίας σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης την ώρα που καταλήγει σε συμφωνίες για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου και τη μετανάστευση.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με την προσβολή εναντίον του προέδρου. Αυτό έχει να κάνει μόνο με τη φίμωση της αντιπολίτευσης. Αυτό έχει να κάνει με τον εκφοβισμό ανθρώπων και την επικράτηση του φόβου στη χώρα, έτσι ώστε κανείς να μην ασκεί κριτική στην κυβέρνηση» δήλωσε στο Reuters.

Η Τουρκία έχει μια μακρά ιστορία του να χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για πολιτικές μάχες. Ο 64χρονος Παμούκ δικάστηκε και ο ίδιος πριν από 10 χρόνια για κατηγορίες «προσβολής της τουρκικής οντότητας (Turkishness)» για δηλώσεις του αναφορικά με τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων και Κούρδων.

Οι κατηγορίες αργότερα αποσύρθηκαν. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανοιχτός στην κριτική και τη διαφωνία, αλλά πως τραβάει τη γραμμή στις προσβολές και ότι οι δικηγόροι του θα συνεχίσουν να προωθούν υποθέσεις εναντίον όσων τον προσβάλλουν.

Πηγή: www.zougla.gr